2700 TL upgrade önerisi

Bütçe
2700
Makaleler
3
Yer
Konya veya İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Arkadaşım i7 9750H ve GTX 1650 ve 8 GB RAM'e sahip bir HP bilgisayar kullanıyor. Kendisi animatör ve maya tarzı programlar kullanıyor. Kendisine RAM ve SSD alacağız. 2700 TL civarı bir bütçemiz var. Hangi senaryo daha faydalı olur?

Senaryo 1
İlave 8 GB RAM + 1TB DRAM'li kaliteli bir SSD ( FireCuda 520 gibi )

Senaryo 2
İlave 16 GB RAM + 1TB Kioxia Exceria G2 SSD.

Her iki senaryoda da 2700TL civarına denk geliyor. Parçaları sıfır alacağız. Siz ne önerirsiniz?

8 gb yanına 16 eklerseniz Dual Channel konusunda sıkıntı yaşamanız muhtemel. Senaryo 1 daha mantıklı olur. Ya da Senaryo 2'yi uygulayıp sadece 16 takacaksınız ve 8gb'ı satarak sonra biraz daha para ekleyip bir 16gb Ram daha alıp 2x16 şeklinde dual channel yapacaksınız. Kullandığı programlar için 2x16 çok daha uygun olacaktır. Her şekilde kaliteli bir SSD almanız gerekiyor zaten 1TB.

8 gb yanına 16 eklerseniz Dual Channel konusunda sıkıntı yaşamanız muhtemel. Senaryo 1 daha mantıklı olur. Ya da Senaryo 2'yi uygulayıp sadece 16 takacaksınız ve 8gb'ı satarak sonra biraz daha para ekleyip bir 16gb Ram daha alıp 2x16 şeklinde dual channel yapacaksınız. Kullandığı programlar için 2x16 çok daha uygun olacaktır. Her şekilde kaliteli bir SSD almanız gerekiyor zaten 1TB.
CPU-Z ile Ram değerlerine baktım CL 19 ve 2666MHZ. Daha önce 12GB Ram kullanmıştım kendi sistemimde. Şu an Single Channel kullandığı ve RAM kapasitesi yetmediği için uygulama kapanıyor. Ayrıca doğruluğundan emin olmamakla beraber 12GB, 24GB gibi kombinasyonlarda en düşük belleğin kapasitesi kadar alanın Dual Channel çalıştığını, aşması halinde Single Channel olarak iş gördüğünü biliyorum. Bu bilginin doğruluğundan emin değilim varsa hatam lütfen uyarın.

DRAM'siz SSD almamaya çalışıyoruz lakin en ucuz DRAM'li SSD olarak Seagate Firecuda 520 ve Kioxia'nın iki ürününü buldum. Kioxia G2 ne kadar önerilse de sanırım DRAM'li SSD'ler arasında giriş seviye olarak kalıyor. Kontrolcüsü 22GB Veriden sonra Vaad edilen hızları veremiyormuş.

RAM'leri ayrı ayrı alarak ilk olarak uyumsuzluk sorununu göze almışsınız. Uyumluysa bir sorun olmaz fakat flex olarak çalışır.

Çift kanal için gereken:
  • Simetrik olarak yerleştirilmesi.
  • DIMM yapılandırmasının uyumlu olması.
  • Eşit boyutta olması.
Sizin bellekleriniz eşit boyutta olmadığı için çift kanal değil de flex olarak çalışacak. Bu durumda:
  • Simetrik yerleştirilmiş olur.
  • 16 GB bellekten 8 GB alınacak ve diğer bellekten de 8 GB alınıp burası çift kanal çalışacak. 16 GB bellekten kalan 8 GB bellek de tek kanal modunda çalışmış olacak.
Yani:
  • Toplam bellek: 24 GB.
  • Çift kanal çalışan bellek miktarı: 16 GB. (8 + 8 GB.)
  • Tek kanal çalışan bellek miktarı: 8 GB. (16 GB bellek modülünden kalan 8 GB.)
  • Performans da çift kanala göre biraz daha düşük olabiliyor yerine göre fakat tek kanaldan daha iyi.
Elinizdeki bellekleri satıp 16 + 16 GB veya 8 + 8 GB almanız daha iyi olurdu.
Şimdi bu mantıkta bakarsak, 8GB RAM ilave etsem de 16GB RAM ilave etsem de 16GB kısım Dual Channel çalışacak. Maya gibi programların ne kadar RAM tükettiğini bilmiyorum. Haliyle 16GB'ı aşması halinde ek kapasite fayda sağlar şeklinde düşünüyorum.

Son düzenleme:
Maya ve benzeri programlar ekran kartı Vram, SSD hızı ve Ram kapasitesi ile orantılı olarak performans veriyorlar. Dual Channel Ram'in daha etkili kullanılmasına yarıyor. Kapasite olarak da ne kadar fazla Ram'iniz varsa hem işletim sistemi hem de kuyllandığınız programlar rahat hareket alanı bulacaktır. Bence senaryo 2'ye 8'i satıp aynısında bir 16gb daha eklemeniz çok güzel sonuç verir. Ben Sandisk SN550 500 GB M.2-2280 PCIe 3.0 X4 NVME SSD kullanıyorum 3 senedir 2 adet. Hızlarında halen sorun yaşamıyorum ve sistem %95, oyun için kullandığım da %98 sağlıkta. Bu da demek oluyor ki bu kullanımla 3 5 sene daha idare edecektir.

Maya ve benzeri programlar ekran kartı Vram, SSD hızı ve Ram kapasitesi ile orantılı olarak performans veriyorlar. Dual Channel Ram'in daha etkili kullanılmasına yarıyor. Kapasite olarak da ne kadar fazla Ram'iniz varsa hem işletim sistemi hem de kuyllandığınız programlar rahat hareket alanı bulacaktır. Bence senaryo 2'ye 8'i satıp aynısında bir 16gb daha eklemeniz çok güzel sonuç verir. Ben Sandisk SN550 500 GB M.2-2280 PCIe 3.0 X4 NVME SSD kullanıyorum 3 senedir 2 adet. Hızlarında halen sorun yaşamıyorum ve sistem %95, oyun için kullandığım da %98 sağlıkta. Bu da demek oluyor ki bu kullanımla 3 5 sene daha idare edecektir.
Laptopta bir tane daha NVME yuvası olsa 500GB alsak işimizi çözerdi :/ Şu aşamada 8GB'ı satıp 2x 16GB yapma şansımız yok. 1-2 yıl sonra ise muhtemelen yeni bilgisayar toplarız veya laptop alır. Sanırım en mantıklısı 2x 8GB yapmamız değil mi?

Laptopta bir tane daha NVME yuvası olsa 500GB alsak işimizi çözerdi :/ Şu aşamada 8GB'ı satıp 2x 16GB yapma şansımız yok. 1-2 yıl sonra ise muhtemelen yeni bilgisayar toplarız veya laptop alır. Sanırım en mantıklısı 2x 8GB yapmamız değil mi?
Evet. Senaryo 1 bütçenize ve gelecek planlarınıza göre en hızlı ve yeterli çözüm şu anda.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı