2K monitör ekran kartını yorar mı?

Ctutkun

Centipat
Daha fazla  
Merhaba, bende Lenovo G34W-30 modeli olan 34 inch 165 Hz 0.5ms bir monitör var.

Ekran kartım ise ASUS RTX 3060 12 GB 192bit modeli.

Konu şu;
Çoğunlukla oyunlarda yüksek derece sorunu yaşıyorum, bir seferinde görüntü ayarlarından Windows üzerinden ekranı 1080 yaptım ve ekran sağ ve soldan karardı ve 1080'e göre şekil aldı. Ardından oyuna girip Windows çerçevesiz ekranı aktifleştirdim ve oyunu da aynı ekran boyutunda oynadım. Bu sayede ısınma problemim bir nebze çözüldü, oyun ise daha akıcı oldu fakat 2K olmadığı için ister istemez çözünürlük düştü.

Sorum şu;
Monitör ne kadar büyükse ekran kartı da ona göre zorlanır mı? Eğer bu böyle ise ilerleyen zamanlarda sahip olduğum ekran kartını satıp 3 fanlı daha üst model bir ekran kartı almayı düşüneceğim çünkü ekran boyutuna ve işlevselliğine çok alıştım.
Eğer böyle bir durum yoksa sorun tam olarak nedir, önerilere açığım.

Konuyu anlatırken sorumun cevabını vermiş gibiyim aslında ama yine de aklımı kemiren bir durum var. Ne olduğunu bilmiyorum ama buna yönelik bilgisi olan varsa öneri ve eleştiriye açığım.

Tabii ki, çözünürlük arttıkça ekran kartının işlemesi gereken piksel sayısı artacağı için daha çok zorlanabilir.

Bende geçen sene 1440p monitöre geçince RTX 3060'tan RTX 4070 Ti'ye geçtim.
1440p monitörün konforuna alışan kolay kolay 1080p'de keyif alamaz.
Arkadaşların da dediği gibi RTX 3060 1440p kartı değil.
1080p'ye göre neredeyse %40-50 performans etkisi oluyor 1440p çözünürlükte zira 1920x1080 çözünürlükte ekran kartı 2.07 milyon piksel işlerken 2560x1440 çözünürlükte 3.68 milyon piksel ile uğraşmak durumunda kalıyor.
İleride en azından 4070 seviyesinde bir ekran kartına geçmeyi düşünüyorsanız bir süre idare edebilirsiniz. Veya oyun kalite ayarlarını kısabilirsiniz.

4070 yeterli olur mu yoksa 4070 Super gibi modelleri mi önerirsiniz? Mümkün olduğunca uygun ve işime görebilecek modeller istiyorum aslında maksimum 20.000 tl olabilir.

4070 yeterli olur mu yoksa 4070 Super gibi modelleri mi önerirsiniz? Mümkün olduğunca uygun ve işime görebilecek modeller istiyorum aslında maksimum 20.000 tl olabilir.
4070 Ti ile 1440p çözünürlükte Ultra'da açamadığım oyun yok. Optimizasyonu kötü oyunlarda da DLSS/FG genel olarak çok yeterli oluyor. Mesela Horizon Forbidden West gibi bir oyunu Ultra ayarlarda DLSS/FG ile akıcı 160-170 FPS'de çalıştırabiliyor.
4070 Super'de 4070 Ti'ye çok yakın performans veren bir kart. Gayet yeterli gelecektir.
Bu 2 kartın tek kusuru 12 gb Vram ile gelmeleri. 1440p çözünürlükte bir kaç yıla 12 gb Vram yetersiz gelmeye başlayacaktır. Haliyle ileriye dönük en mantıklı kart 4070 Ti Super olacaktır ama o da baya bir tuzlu.
Daha uyguna benzer performans veren ve daha çok Vram'a sahip AMD kartlara yönelinebilir.
Tercih tamamen size kalmış. İsterseniz RTX 5000 serisi de beklenebilir.

4070 Super için en alinabilir kart bu.

RTX ve DLSS dışarıda bırakırsak 7900 GRE 4070 Ti seviyesinde ayrıca 16 GB belleğe sahip. Bu kadar güçlü olmasına rağmen 4070 Super'den bile daha ucuz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…