2K ve 4K arasında çok fark var mı?

1080p ile 2K arasında bile çözünürlük oranı aşırı olmasa da fark çok net anlaşılıyor. 4K'de görsel şölen kaçınılmaz. Kalite farkını en basit haliyle şöyle açıklayabilirim. Herhangi bir oyun sahnesi düşünün. Standart 16:9 ekran formatında 1080p çözünürlükte sahnedeki bir objeyi görüntülemek için yatay düzlemde 500 piksel kullanılıyorsa 2K'de 665 piksel, 4K'de 1000 piksel kullanılıyor. Yani 1080p'den 2 kat, 2K'den 1.5 kat daha detaylı bir görüntü mevcut. Bu oran dikey düzlem için de geçerli. 4K tercih edilirken 32 inç altını düşünmeye gerek yok. Bazıları ekran boyutu büyüdükçe doğal olarak piksel boyutunun da büyüdüğünü ve ppi'nin düşeceğini söylüyor ama 4K zaten aşırı yüksek sayıda piksel barındırıyor. 4K çözünürlüğün 24inç 1080p bir monitörün ppi değerine düşebilmesi için 48inç ekran kullanmak gerekiyor. 32inç fazlasıyla keskin ve pürüzsüz görüntü sağlayacaktır ve pikselleri çok daha küçük olacaktır. Büyük monitörü daha uzaktan kullanmak gerektiğini de hesaba katarsak ekrana baktığında pikselleri fark etmek imkansız gibi bir şey.

4K bence daha mantıklı bende 28 inch bir 4K 144Hz vardı şu an abimin 4070 Ti Super'le kullandığı monitor. Yani 32 inch olsa daha güzel de onların fiyatı çok yüksek oluyor bu yuzden değmez diyorum, bir de 32 inch ile Online oyun oynarken zorlanirsin. 1440p önermem açıkçası ekran kartına yazık olur. Tamam 4K çok ağır ama performans DLSS bile native 1440P'den daha net görüntü ve daha yüksek FPS verirken kartı neden 1440p ile heba edelimki?

1080P'den 2 değil 4 kat daha neg bu arada. Şöyle düşünün 2² = 4 iken 4² = 16. yatay ve dikey pixeller 2 katı olunca ve 2 kere 2'ye katlanmış rakamı birbiri ile çarpınca orijinal sayının 4 katı ortaya çıkıyor. 4K'da 8.3m pixel var 1080P'de 2.08

Sizce 27 inç bir monitörde 2k ve 4k farkı gözle görülür derecede hissedilir mi hocam? 4k sanırım 32inç sweet spot oluyor gibi geldi bana.
27'de 2K bence kesinlikle ideal. 4K fazla gelir gibime geliyor. Şu an zaten 27 2K kullanıyorum. Ancak iş 32 ve üzerine çıkınca emin değilim. 4K orada bariz fark edilir seviyede daha iyi olabilir. Bu yüzden bütçeme ve sistemime göre hareket ederdim.

Sadece tek bir düzlemden bahsediyordum orada örnek verirken. O yüzden orada iki katı dedim. Yatay düzlemde 1920 piksele 3840 piksel şeklinde. Sonrasında aynı oranın dikey düzlemde de geçerli olduğunu söyledim. Dikdörtgenin uzun ve kısa kenarlarını iki kat büyütürsen alanını dört kat büyütürsün doğal olarak. Monitörler dikdörtgenler gibi 2 boyutlu görüntü verdiği için x ve y düzlemlerini çarptığın zaman senin dediğin şekilde dört katlık bir piksel elde ediliyor. Ben genel artış yerine daha sade bir mantıktan bahsediyordum.

O açıdan haksız değilsiniz evet.

Herkesin ilgisi alakası muhteşem, teknik bilgiler ve kullanıcı yorumları içinde ayrıca teşekkür ederim, 4K alabilirim hobim bu olduğu için para ayırabilirim, lakin tek sorun eğer arada ki dağlar kadar fark yoksa 2K 34 INÇ yeterli olur mu ? Çünkü arada neredeyse 2 katı fark var bütçe olarak, film izlemek için ayrı bir televizyon alabilirim, monitörde sadece oyun olur tahminim. Ekran kartı olarakta 5000 serisi bekliyorum, monitörüme göre ekran kartı alacağım...

Şu kadarını söyleyeyim 4K'ya bir kez bulaşınca daha alta inemezsin.

2K fark olmasının bir sebebi var gerçekten fark var çünkü. Ekran kartı konusunda da beklememenizi tavsiye ederim açıkçası. 4070ti super alıp geçin fiyatı uygunn çünkü. Tamam 5000 serisindeki kartlar daha güçlü olacaktır ama daha f/p olurlar mı bilemem çünkü fiyatları gerçekten çok yüsek olacak gibi.

Kardeşim sorunuz fark var mı değil, çok fark var mı olduğu için ve bunu da 32 inç monitör için sormanız nedeniyle, sorunuzun uygun cevabı bence "hayır"dır.

Ancak kullanım amacınıza göre imkanınız varsa şayet, 49-55 inç 4K OLED bir televizyon almanızı ve yine muhakkak (imkanınız varsa) 90 serisi bir ekran kartı almanızı tavsiye ederim, 3090 veya 4090 olabilir, yeter ki 90 serisi olsun.

Memnun kalacağınız ve en üst düzey bir deneyimi olabilecek en makul fiyata size sunacak olan seçenek ise şu ikisidir: 3090 ve en ucuz 49" LG OLED 4K TV.

En ucuz lg oled Hepsiburada: (48 bin)

4090 aşırı pahalı ve oralarda işimin olduğunu düşünmüyorum oyunlarda 4K DLSS, FG gibi özellikler ile birlikte 90 üstü fps vermesi benim için yeterli, 4080 super en üst seviye kartım olur zaten, ortamım maalesef dev gibi bir televizyona setup bağlayıp kullanmak için müsait değil, uzanıp film izleyebilirim sadece, aslında muhabbeti arkadaşlar yukarıda çok iyi açıklamış 4K monitöre daha çok yakınım, dediğim gibi arasındaki farkı oyun oynarken fark edebilir miyim, 34 inc 2K CURVED monitörün görünüşü ve CURVED olması çok hoşuma gitti, öte yandan 27 inc 1080 p monitörlerde olduğu gibi piksel sayma muhabbeti olur mu acaba diye de düşünüyorum, eğer 2K'da tatminsizlik yaşarsam 4K alacağım çünkü, maalesef deneyebileceğim bir yerde yok yaşadığım şehirde, o yüzden burada kullanan insanlardan yorum almak istiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…