Garip gözüken bu konu başlığını açıklamam gerekirse R5 5600-RX 6600-2x8 RAM ile çoğu (Hikayeli/Online) oyunda kullanım ve ısı verilerinde herhangi problem veya darboğaz olmamasına rağmen düşük performans, stutter ve drop problemleri ile uğraşıyordum. Yazılım, BIOS veya Windows üstü yapılacak her ayar ve test sonrası sorunun donanımsal olduğunu düşünerek termal macun yenileme bahanesiyle işlemci, ekran kartı, RAM dahil tüm parçaları söktüm. Her şeyi halledip tekrar kurma aşamasına geldiğimde 2. RAM slotum bozuldu. Çok daha kötü bir performans alacağımı düşündüğümden uzun süre 2x8 yapabilmek için çabaladım fakat nafile, çalışmadı. Ardından 8 GB RAM ile açtım ve testleri tekrardan denedim. Garip şekilde 2x8 framegen açıkken alamadığım FPS'yi stabil şekilde ham almaya başladım ve drop problemlerinin kesildiğini gördüm. Stabillik korundu ama RAM ve dualchannel kaybı dolayısıyla tabii ki performans da eksiklikler mevcut.
Dualchannel RAM ile çok daha iyi performans almam gerekirken böyle bir durum hayli garip geldi. Aklıma RAM uyumsuzluğu ve 2. bozuk slotun çalışırken her şeyi çok daha kararsız hale getirmesi dışında bir şey gelmiyor. Probleme sebep sonuç tarzı açıklama yapacak ve tavsiyede bulunacak var mı?
RAM markaları: XPG Gammix D10 3000 MHz / XPG Gammix D30 3000 MHz (satışta D10 olmadığı için D30 alındı ayrıca ikisi de ilk slotta çalışıyor.)
Anakart: ASRock A320 HDV r4.0 (güncel BIOS)