Merhabalar,
Corsair Vengeance RGB Pro 2x8GB 3600mhz Kit takılı sistemimde. Kod olarak da belirteyim:
CMW16GX4M2Z3600C18
Daha sonra yaklaşık 1 ay önce amazon üzerinden bir indirime denk geldim ve amazon almanyadan sanırım, aynı kitten sipariş verdim. Kit elime ulaştı, buraları hızlı geçerek anlatacağım, taktım ancak bilgisayar açılmadı. Sonucunda anladım ki gelen kitler en son firmware'le gelmiş fakat benimkiler eski kalmış, neyse eskileri güncelledim ve açıldı bilgisayar. İlk bir kaç saat her şey iyi gidiyordu, sonra BSOD yedim. Belki random bir hata olmuştur dedim ciddiye almadım, fakat sonrasında rastgele aralıklarla sürekli olarak olmaya başladı, bazen 1-2 saatte bir, bazen 10 dakika sonra. Yeni ramlerin bozuk olduğunu düşünmeye başladım. Memtest yaptım. Ancak memtest'i sadece yeni ramler takılıyken yaptığımda hiçbir hata yok. Sonra eski ramlerime Memtest uyguladım, yine hata yok. 4 RAMi birden takıp Memtest yaptığımda ise 1-3 slota takılı ram hangisi olursa olsun hata buluyor.
Ramlerde bir uyuşmazlık olabilir mi diye düşünüyorum ama koduna kadar herşeyleri aynı ramlerin. Tek farkları yeni aldığım ramlerin üretim yeri kısmında
Şu şekilde UK CA yazısı mevcut. (Foto benim çekimim değil, örnek olarak koydum, fotodaki bilgileri ciddiye almayınız.) Eski RAMlerimde ise Aynı yerde Made in Taiwan yazıyor:
Bir ufak fark da PCB renklerinde de ufak bir fark var, eskiler daha koyu renkte iken, yeni gelenler 1-2 ton daha açık bir gri renkte. (Foto örnek amaçlıdır benim ürünüm değildir).
Dolayısıyla uyumsuzluk olma olasılığı olduğuna çok ihtimal veremiyorum.
Diğer bir ihtimal ise şimdiye kadar 2 senedir bilgisayarı aldığımdan beri bu ram slotları hiç kullanılmadı ve hep açıkta olduğu için tozlanmış olabileceği ve bir temassızlık sonrası 1-3. slotlara takılan ramlerde hata görünüyor olabileceğiydi.
Bugün 1-3. slotların tozlarını da yumuşak bir suluboya fırçasıyla, hafif alkol kullanarak aldım ancak sonuç yine değişmedi. Arka arkaya çok kısa bir sürede 3 tane BSOD yedim. Bunların kodlarını da aşağıya sıralıyorum:
1-
Kernek Security Chech Failure
2-
kmode exception not handled
3-
Page Fault in Nonpaged Area
hatalar arasındaki süre bilgisayarın kendini yeniden başlatması kadar bir süre. Bilgisayar yeniden başladıktan 10 saniye gibi bir süre sonra tekrar BSOD verdi.
Bu hatalardan sonra ise bu konuyu açabilmek için, 1-3 slotuna taktığım eski ramlerimi çıkartıp tekrar açtım bilgisayarı ve sorunsuz çalışıyor tekrar.
Not: BIOS üzerinden 4 ramin de özelliklerini karşılaştırdığımda bütün sayısal verilerinin birbirleriyle tam olarak aynı olduğunu kontrol ettim.
Tüm sürücülerim, firmware'larım, BIOS sürümüm, chipset driver'ım hepsini en güncel halinde denedim.
Son olarak bilgisayarımın diğer donanımlarını listeliyorum:
Anakart: Asus ROG x570E Wifi
Ekran Kartı: Asus ROG RTX 3070
İşlemci: Ryzen5 5600x
SSD: Samsung 980 Pro
Kasa:
Cooler Master MasterCase H500 ARGB 750W 80+ Bronze PSU ile birlikte
Tahmin edebileceğiniz gibi bayadır bu sorunla cebelleşiyorum, yardımınızı bekliyorum, ne yapmam gerektiği konusunda fikirlerimi tükettim ve çaresiz kaldım artık. Çok sinirlerim bozulmuş durumda. Şimdiden vakit ayıran ve okuyan herkese teşekkür ederim.