3 pin fan kontrol etme

Kasım Furkan

Hectopat
Daha fazla  
Sıvı soğutma kullanıyorum. Soğutucunun fanlarının pini 3 girişli ve MSI Z170A Carbon anakartta 4. pin fan kontrolü sağlıyor. Bu yüzden CPU fan kontrolü sağlayamıyorum sanırım. Fanım sürekli tam devirde çalışıyor ve ciddi rahatsız edici rüzgar sesi çıkarıyor. Üstelik islemci sıcaklığı çok çok normalken bile bu şekilde. Kitapçığı okuduğumda fan kontrolünü sağlayan pinin 4. pin olduğunu gördüm ancak bu fanda 3 pin girişi var. Ne yapmalıyım bir aparat veya başka bir şey mi kullanmalıyım? Yoksa bir uyumsuzluk mu söz konusu? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Parçalar:

• MSI Z170A GAMING PRO CARBON Intel Z170
  • Corsair Hydro Series H55
Düzeltme:
BIOS'tan ayarlamayı ya da MSI control centerdan ayarlamayı denedim fakat tepki vermiyor. Sürekli tam devirde.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gürüldüğü üzere SYS_FAN'lar voltaj kontrollü anakartınızda. 3'pinli fanı bu portlardan birine takabilirsiniz.

Gürüldüğü üzere SYS_FAN'lar voltaj kontrollü anakartınızda. 3'pinli fanı bu portlardan birine takabilirsiniz.

Eki Görüntüle 215787
Haklısınız bunu da düşündüm fakat şöyle bir şey fark ettim sorun olabileceğini düşündüm.
Smart modda fan kontrolü sağladığım zaman 30 derecede min yüzde 50 tempo sağlayabiliyorum. Yani bunun atına düşemiyorum. Normal Cpu fan kısmında ise 40 derece de yüzde 20 tempo sağlayabiliyorum. Ayrıca bunu yaptığımda anlam veremediğim bir şekilde işlemcinin aşırı ısındığını (daha doğrusu soğumadığını sanırım) fark ettim

Eki Görüntüle 215787
Önerinizi yine de tekrar deneyeceğim,

Voltaj kontrolde kontrol aralığı kısa olabilir doğrudur. Bunun çözümü bu veya soğutucu fanını değiştirip, 4 pinli PWM'li bir fan almanız. Veya devre yapabiliyorsanız, imzamda led kontrol için bir devre yapmıştım. Led yerine Fan + fan- takabilirsiniz. O da PWM ile konrol eder.

Edit: Fan mı, Pompa mı? 3 pinli acaba. O sıvı soğutucuda Fan 3 pinli değildir. Pompa ise %50 devirden aşağı inmesin zaten soğutmaya yetmeyebilir.

Edit2: Evet fan da 3 pinli imiş, acaba fan konrolcü çıktı mı? soğutucu içinden. Çıkmadıysa nasıl 3 pinli fan yapar, koca Corsair anlamadım gitti.

Son düzenleyen: Moderatör:
Soğutucu pompasını tam devir çalıştırıyorum zaten sürekli onu CPU girişine taktım. Ve evet beni de çok şaşırttılar. Sanırım biraz ucuza kaçmışım soğutucu kısmında. Ama dediğiniz yöntemi tekrar denerken bu sefer BİOS dan ayarlaya bildim ve sorun kalmadı sanırım. Gayet verimli çalışıyor şuan. Çok teşekkür ederim yardımlarınız için. Tekrar sorun çıkarırsa eğer dediğiniz yöntemi denerim. Devre yaptırabileciğim biri var çok yakınımda. Bu arada Fan kontrolcü içinden çıkmadı fakat kasanın fan kontrolcüsüne bağladım bir süre iş görmüştü ama içime sinmemişti sistemden ayrı tepkisiz,manüel durması. Tekrar teşekkür ederim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…