Selam,
Çok uzun zamandır Apple kulllanıyorum, eldeki makine eskiyip güncel fiyatlardan bir daha Apple alamayınca PC'ye dönmeye karar verdim ama işler eskisinden de karışık geldi bana. Geçen indirimler ile birlikte şu sistemi toplamayı başardım;
Ryzen 7700X.
MSI B650 Tomahawk.
G.Skill flare X 32 GB 6000MHz EXPO DDR5.
Kioxia G2 1TB.
Eskiden kalan bir Windows lisansım vardı sağ olsunlar Windows 10 kabul etti ama bu haftaki haberlere göre artık böyle bir şey mümkün olmayacakmış. Son kurtarış.
Şimdi BIOS güncellemesi yaptım 7D75V17 var ama ben ilk 7D75V174 olan (beta) yı kurdum. İnternetten baktığım kadarı ile ayarları yaptım. Zaten 3 adet ayar yaptım topu topuna. EXPO açıldı, işlemci içindeki ekran kartı kapatıldı ve TDP 95W yapıldı.
Şimdi olan garip şey şu 32 GB RAM 31.7 GB olarak gözüküyor ve 256MB'lık alan donanıma ayrılmış olarak gözüküyor. Genel problem bu, diğer başka şeyleri halletmeyi aşağı yukarı becerdim gibi. Yaptıklarımı listeliyim:
Mem test ile RAM'ler kontrol edildi, her iki çubuk da 16 GB ve testte bir şey çıkmadı, Windows Memory test ile de bakıldı.
Anakart BIOS ekranında yine çubukları tam 16 GB olarak görebiliyor.
Windows içerisinde; 1) çalıştır>msconfig>ön yükleme>gelişmiş seçenekler işlemci çekirdeğini betimleyen yere tıklayıp tüm çekirdek sayısını seçtim. (bellek üst sınırı yer kapalı)
2)ardından sistem özellikleri> gelişmiş>performans>sanal bellek>değiştir>tüm sürücülerdeki disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet tıkı kaldır.
Genel olarak anlatılanlar hep bunlar.
Şimdi beta BIOS üzerine Windows kurup üstteki bu yazılanları uyguladım. Bunları yaptıktan sonra tam 32 GB'ı gördüm (bir defa). Ardından Windows ile uğraşırken yanlış bir şeyler yaptım ve silip yeniden yükleme kararı aldım bunu yapma sırasında da yahu şunu beta olmayan ile değiştireyim deyip 7D75V17 (özellikler, güncellemeler aynı deneysel bir şeylere ihtiyacım yok diye) yeni Windows yükledim.
Ama bu yenilemeden sonra bir daha üsttekileri yapmama karşın bu olay düzelmedi. BIOS'u da sonra yeniden beta olan 7D75V174'a çevirip ayarları yapmama karşın bu olay çözülmedi.
Bu forumdan birkaç yazı okudum, buna göre RAM'lerin yerlerini değiştirdim ancak bir fark yaratmadı. Zaten farklı MHz veya tür karışık kullanmıyorum, set RAM halihazırda. CPU'yu söküp veya RAM kontaklarını alkol ile yıkamak gibi de bir şey olduğunu açıkçası sanmıyorum böyle şeyler de okudum çünkü.
Fikirlerinizi merak ile bekliyorum. Kolaylıklar dilerim herkese.