Hocalarım başlıkta dediğim gibi RAM'leri 3600 MHz yapmak istiyorum.
Nasıl yapabilirim? Hazır profillerle değil de Ryzen Master'dan yapmak istiyorum.
RAM'lerin bilgileri bunlar.
Maalesef yapamazsınız. RAM'lerde OC olayı şöyle oluyor: Diyelim ki elinizde 3200MHz'lik bir RAM var. Bu RAM'leri sisteme taktığınızda çok çok yüksek ihtimalle 3200MHz gücünde çalışmaz muhtemelen 2133MHz de falan dır. Siz BIOS ayarlarına girerek bu değeri en yükseğe yani RAM'leriniz ne kadar destekliyorsa ona çekersiniz. RAM'lerde OC işlemi böyledir. Yani siz şu an 3200MHz de bile kullanmıyor olabilirsiniz. BIOS'tan kontrol edin derim. BIOS tuşu del veya F2'dir muhtemelen.
Maalesef yapamazsınız. RAM'lerde OC olayı şöyle oluyor: Diyelim ki elinizde 3200MHz'lik bir RAM var. Bu RAM'leri sisteme taktığınızda çok çok yüksek ihtimalle 3200MHz gücünde çalışmaz muhtemelen 2133MHz de falan dır. Siz BIOS ayarlarına girerek bu değeri en yükseğe yani RAM'leriniz ne kadar destekliyorsa ona çekersiniz. RAM'lerde OC işlemi böyledir. Yani siz şu an 3200MHz de bile kullanmıyor olabilirsiniz. BIOS'tan kontrol edin derim. BIOS tuşu del veya F2'dir muhtemelen.
Hocalarım başlıkta dediğim gibi RAM'leri 3600 MHz yapmak istiyorum.
Nasıl yapabilirim? Hazır profillerle değil de Ryzen Master'dan yapmak istiyorum.
RAM'lerin bilgileri bunlar.
Belleklere OC yapmak uzun süren bir işlem. Vaktiniz yoksa hiç girişmeyin.
Belleklerinizin çipini de öğrenmeniz gerekiyor, Thaiphoon Burner ile öğreniliyordu fakat Win11'de galiba çalışmamakta. Büyük ihtimalle de 3200Mhz CL18 olan bir belleği OC yapamazsınız. Çünkü içerisinde bulunan çipler çok da iyi değildir.
Kullandığınız işlemci-anakarta göre de illa denemek isterseniz şu rehberden faydalanabilirsiniz:
RAM'leriniz gerçekten kaliteli bir çipe ve işlemciniz de kaliteli bir silikona sahipse 3600 MHz'e OC işlemi mümkün. Önemli olan 3600 MHz hız verirken doğru voltaj değerini ve doğru gecikme değerlerini tutturmak.
Ben de sahip olduğum 3200 MHz RAM'leri OC ile 3600 yapıp 2 ay boyunca sıkıntısız kullanmıştım.
Değerlerle oynarken birden fazla kez sisteminize deneme yapmanız gerekebilir. Kolay bir işlem değil ancak bilgili biriyle beraber yaparsanız çok da zaman almaz diye düşünüyorum.