3200G vs. i7-4710HQ

G3BEN

Hectopat
Makaleler
1
RAM
Corsair Dominator 3600Mhz CL18 Corsair Vengance RGB PRO 3600Mhz CL18
Anakart
MSI B550M Pro VDH
Merhaba,
Başlıkta da belirttiğim üzere bir kıyaslama yapmaya çalışıyorum. Google üzerinden yaptığım arama sonuçlarında çeşitli yabancı sitelerde kıyaslama yapılıyor, ortalama sonuçlarda kazanan tabii ki belli 3200G. Benim burada merak ettiğim konu, saf işlem gücü ve entegre GPU ile arasındaki fark yeni bir donanıma geçmeye değer mi?

Şöyle söyleyeyim, halihazırda kullandığım Lenovo Y50-70 laptopuma daha yeni 8 GB RAM takviyesi ile çift kanal kullanıma geçtim. Oyunlarda bariz fark görmesem de işlem hızında, Windows kullanımında sanki bir gelişme söz konusu oldu. Buna sevindim. Oyunlarda bariz fark olmadı belki ama 20-25 FPS ile zevkini alamadığım oyunlarda 5+ FPS artış ile 30 FPS akıcılığına gelmesi şu an için beni tatmin etti. (PUBG Mobile sürümü için)

Belirtmem gereken bir diğer konu ise, iki işlemcinin de farklı platformlarda etkili olması. AMD için masaüstü sistem kurmam gerekiyor. Burada şöyle bir ekstra bilgi eklemek istiyorum:
Elimde çok uygun fiyatlara aldığım, satarım diye düşündüğüm masaüstü bilgisayar donanımları mevcut.
Bunlar;
MSI B550M Pro VDH
X Corsair dominator 3600MHz 2x8 CL18.
X Corsair Vengeance 3600MHz 2x8 CL18.
X XPG 500GB M.2 SSD.
X Cooler Master H500 ARGB.
X MSI A650 80+Gold
X Cooler Master MWE 650 80+Gold
Donanım parçalarını satamadığım için kendime bari sistem toplayayım diye düşündüm ve ekran kartlarının pahalı olması sebebiyle de entegre GPU bulunan bir işlemci almak istiyorum. İnternette incelediğim kadarı ile (APU işlemci için AMD kanadının ağır basması sebebi ile işlemci markası AMD olacaktır.) R5 5600G ile R5 4650G arasında çok da fark yok, benzer şekilde R5 4650G ile R5 3400G arasında da bariz bir fark yok. Zaten fiyat olarak da aralarında 1000'er TL oynama oluyor. Ne olursa olsun benim bu seviyelere çıkacak bütçem yok (güç kaynağı ve RAM'lerden bir kiti satamazsam) ve maalesef R3 3200G ve altı olan seçeneklere yöneldim.

Yaptığım araştırmaya göre APU işlemci oyun performansı olarak haliyle R3 3200G ile i7 4710HQ (HD Graphics 4600) arasında bariz bir fark var. Bu sentetik internet benchmark sonuçları ve güvenilmez YouTube benchmark kanallarının videoları haricinde merak ettiğim asıl nokta şu; oyun oynamayı seven ama aynı zamanda multimedya keyfi de yapmak isteyen bir kullanıcı olarak, sıfır sistem kurup bu işlemci ile yola çıkmak beni ne kadar ileriye götürür?
Bir yandan northgard (Steam PC) oyununda köylülerle kafa dağıtırken bir yandan da arka planda Google Chrome ile radyo, YouTube üzerinden şarkı vs. açıp takılmadan keyifli vakit geçirebilir miyim?
Merak ettiğim asıl konu bu, çoklu işlem için vereceğim paraya, TAA ne zamandır yapmış olduğum masrafa ve yapacağım masrafa (monitör de yok bende:) değer mi?
Hadi, monitörü bir şekilde dandik 60 FPS monitör ile geçiştirebiliriz; klavye, hoparlör gibi masrafları da düşündüğümüzde bana en az işlemci hariç 2000 TL daha bir maliyeti olacak alacağım işlemcinin.
Basit hesap ile şöyle kaba bir taslak yaparsam eğer;
+ Monitör 1500 TL - 2000 TL.
+ Klavye 50 TL (param olsa gene mekanik almam, ses yüzünden)
+ Mouse 0 TL (G300s var)
+ Hoparlör 100 TL (video, film, radyonun sesini versin yeter)
Toplamda= en az 1650 TL.
İkinci el olarak 1500 TL R3 3200G satılıyor, fanı da var (stok fan) ve en nihayetinde 3200 TL gibi bir fiyata denk gelmiş olacak.

Bu iki işlemcinin kıyaslamasında bu fiyatlar ile maliyetine değecek kadar bir fark ben göremedim. Bana çağ atlatsın demiyorum ama en azından 720p Low ayarda düzgünce GTA V, CS:GO, PUBG (Steam PC) oynayabilmek istiyorum.
Düşündüğüm detayları da sizinle paylaşmak istedim. Kişisel bir konu oldu, kusura bakmayın.
Karşılaştırma yaptığım siteleri kaynak olarak göstermek istemedim, zaten Google üzerinden arama yaptığınızda ilk 10 sırada çıkıyorlar. Eğer kaynak göstermem kurallara aykırı değil ise link ve ekran görüntüsü olarak da daha sonradan ekleme yaparım.
Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Cevaplarınız olursa sevinirim.
Herkese sağlık ve huzur diliyorum.

Şimdi elinizde zaten parçalar mevcut. Anladığım kadarıyla kafanıza takılan mevzu, klavye, mouse, monitör gibi çevre bileşenleri de alacağınızdan bütçenizin azlığı. Eğer bu bütçeyi artırma imkanınız yoksa, dediğinizi yapabilirsiniz. Çünkü elinizde parçalar var ve bunlarla yeni sistem yapmak çok daha mantıklı.

3200G dediğiniz oyunları rahatlıkla bir nebze de olsa oynatan bir APU işlemcisi. Bir miktar daha bütçede yukarı çıkılırsa 4650G alınabilir diye düşünüyorum, en azından ileride ekran kartı takacak olursanız işlemci sizi kurtarsın. 3200G günümüzdeki yeni kartları beslemekte zorlanır. Ha yanına RX 570-580 falan takarsanız sıkıntı olmaz gerçi.

Şimdi elinizde zaten parçalar mevcut. Anladığım kadarıyla kafanıza takılan mevzu, klavye, mouse, monitör gibi çevre bileşenleri de alacağınızdan bütçenizin azlığı. Eğer bu bütçeyi artırma imkanınız yoksa, dediğinizi yapabilirsiniz. Çünkü elinizde parçalar var ve bunlarla yeni sistem yapmak çok daha mantıklı.

3200G dediğiniz oyunları rahatlıkla bir nebze de olsa oynatan bir APU işlemcisi. Bir miktar daha bütçede yukarı çıkılırsa 4650G alınabilir diye düşünüyorum, en azından ileride ekran kartı takacak olursanız işlemci sizi kurtarsın. 3200G günümüzdeki yeni kartları beslemekte zorlanır. Ha yanına RX 570-580 falan takarsanız sıkıntı olmaz gerçi.

Cevabınız için teşekkür ederim. Biraz da aynı kafada olduğumuzu sanıyorum, bütçeyi artırabilirsem 4650G var aklımda. Bütçe ve maliyet konularına çok değindiğim için asıl konunun bu olduğunu sandınız, burada tam ifade edemedim ama eninde sonunda konu paraya geliyor doğru. Asıl konu, yeni kurduğum sistem şu anki APU Laptop'dan ileri bir seviyeye geçer mi?
İleriki zamanda ekran kartı takmam olası ve şu anki güncel kartlardan Max. RX 6400 alabilirim. Biraz daha zorlarsam 6500XT. GTX kart düşünmüyorum zira 960'lar bile ateş pahası ve 3500 TL verip 1050 Ti almam.
Düşünüyorum ki bu alacağım APU beni 2-3 sene götürsün, çok bir beklentim yok. Zaten AAA oyunlarda Config. CFG dosyaları ile oynama yapılıp bir şekilde oynuyorum oyunu, bana keyif veren şey grafikten öte oynanış ve hikaye zaten.

Elime para geçerse ve ekran kartı alırsam zaten işlemciyi de değiştireceğim için APU seçmemdeki etken asla ekran kartı ile olan performansı değil. 3200G ve 4650G önerileriniz için tekrar teşekkür ediyorum. Bütçeyi ayarlayamazsam da 2200G'ye düşeceğim artık :)

Cevabınız için teşekkür ederim. Biraz da aynı kafada olduğumuzu sanıyorum, bütçeyi artırabilirsem 4650G var aklımda. Bütçe ve maliyet konularına çok değindiğim için asıl konunun bu olduğunu sandınız, burada tam ifade edemedim ama eninde sonunda konu paraya geliyor doğru. Asıl konu, yeni kurduğum sistem şu anki APU Laptop'dan ileri bir seviyeye geçer mi?
İleriki zamanda ekran kartı takmam olası ve şu anki güncel kartlardan Max. RX 6400 alabilirim. Biraz daha zorlarsam 6500XT. GTX kart düşünmüyorum zira 960'lar bile ateş pahası ve 3500 TL verip 1050 Ti almam.
Düşünüyorum ki bu alacağım APU beni 2-3 sene götürsün, çok bir beklentim yok. Zaten AAA oyunlarda Config. CFG dosyaları ile oynama yapılıp bir şekilde oynuyorum oyunu, bana keyif veren şey grafikten öte oynanış ve hikaye zaten.

Elime para geçerse ve ekran kartı alırsam zaten işlemciyi de değiştireceğim için APU seçmemdeki etken asla ekran kartı ile olan performansı değil. 3200G ve 4650G önerileriniz için tekrar teşekkür ediyorum. Bütçeyi ayarlayamazsam da 2200G'ye düşeceğim artık :)
Laptop'dan bariz fark olacaktır tabi. Ancak çok çok ekstrem farklar beklemeyin, APU dışında. RX 6400 beklenebilir bu arada, 6500 XT biraz sıkıntılı bir kart PCI 3 için, onun yerine ikinci elden 1650 falan alınabilir. 1050 Ti da ikinci elde 2200 civarı. Fakat 1650 öneririm ben minimum.

Laptop'dan bariz fark olacaktır tabii. Ancak çok çok ekstrem farklar beklemeyin, APU dışında. RX 6400 beklenebilir bu arada, 6500 XT biraz sıkıntılı bir kart PCI 3 için, onun yerine ikinci elden 1650 falan alınabilir. 1050 Ti da ikinci elde 2200 civarı. Fakat 1650 öneririm ben minimum.

RX6400 şu an benim için en cazip kart. RX 6500 XT için PCI 4 destekli bir anakart elimde mevcut ama işlemci de bunu desteklemesi gerekiyor mu net bilgim yok. PCI 4 destekli işlemciler de zaten fiyatı belli, neredeyse giriş seviyesi ekran kartı fiyatındalar.
GTX 1650 NVIDIA tarafında giriş seviyesi evet ama maalesef RTX 3050 altında bir kart (dlls ve image scaling desteği için) almayı düşünmüyorum. Söylediklerinizde çok haklısınız, 'biraz daha beklemeli miyim' sorusu kafamda canlandı. Görünüşe göre kartların bulunurluğu ve fiyat düşmesini takiben APU'larda da bir düşüş gözlemleniyor.
Performans farkının gözle görülür olacağını söylemeniz beni mutlu etti. En azından buna dayanarak ilk hareketi başlatabilirim. Favorilere eklediğim satıcılar ile görüşmeye başlayacağım.

Konuya dolaylı olarak bağlı bir sorum olacak:
? PCI 4 destekli bir anakartım olduğunu söylemiştim (MSI B550M Pro VDH) bu anakartta örneğin RX 6500 XT'yi tam performans kullanabilmek için PCI 4 destekli bir işlemciye de ihtiyaç duyar mıyım?
? APU sistem kurmak hep aklımda olan bir konuydu, seneler evvel laptop GTX 860M ekran kartının çip arızasından dolayı iptal olması ile birlikte işlemciye entegre HD 4600 grafik birimi ile işlerime ve oyunlara devam etmekteyim. Bu hem batarya ile oyun oynarken keyfimi bozmadan 2 saat balkonda vakit geçirmemi sağlıyor. Alıştım diyelim. Bu sebeple masaüstünde de APU sistem kurmaya sıcak bakıyorum. Buna istinaden APU sistemlerde performansı artırmasını umduğum şekilde 3600MHz CL 18 RAM kitleri aldım ancak AMD işlemci özellikleri sayfalarında işlemcilerin (APU) bu RAM hızlarını desteklemediği yazıyor. Boşuna masraf yapmış mı oldum?

Bunlar kafamı karıştırırken ve fiyat düşüşleri de göz önüne alındığında biraz daha beklemeli miyim emin değilim. Şu an beni tek motive eden şey, 3200G ile kurulacak sistemin daha iyi bir deneyim vaat etmesi.
Yanıtınız için tekrar teşekkür ederim.

RX6400 şu an benim için en cazip kart. RX 6500 XT için PCI 4 destekli bir anakart elimde mevcut ama işlemci de bunu desteklemesi gerekiyor mu net bilgim yok. PCI 4 destekli işlemciler de zaten fiyatı belli, neredeyse giriş seviyesi ekran kartı fiyatındalar.
GTX 1650 NVIDIA tarafında giriş seviyesi evet ama maalesef RTX 3050 altında bir kart (dlls ve image scaling desteği için) almayı düşünmüyorum. Söylediklerinizde çok haklısınız, 'biraz daha beklemeli miyim' sorusu kafamda canlandı. Görünüşe göre kartların bulunurluğu ve fiyat düşmesini takiben APU'larda da bir düşüş gözlemleniyor.
Performans farkının gözle görülür olacağını söylemeniz beni mutlu etti. En azından buna dayanarak ilk hareketi başlatabilirim. Favorilere eklediğim satıcılar ile görüşmeye başlayacağım.

Konuya dolaylı olarak bağlı bir sorum olacak:
? PCI 4 destekli bir anakartım olduğunu söylemiştim (MSI B550M Pro VDH) bu anakartta örneğin RX 6500 XT'yi tam performans kullanabilmek için PCI 4 destekli bir işlemciye de ihtiyaç duyar mıyım?
? APU sistem kurmak hep aklımda olan bir konuydu, seneler evvel laptop GTX 860M ekran kartının çip arızasından dolayı iptal olması ile birlikte işlemciye entegre HD 4600 grafik birimi ile işlerime ve oyunlara devam etmekteyim. Bu hem batarya ile oyun oynarken keyfimi bozmadan 2 saat balkonda vakit geçirmemi sağlıyor. Alıştım diyelim. Bu sebeple masaüstünde de APU sistem kurmaya sıcak bakıyorum. Buna istinaden APU sistemlerde performansı artırmasını umduğum şekilde 3600MHz CL 18 RAM kitleri aldım ancak AMD işlemci özellikleri sayfalarında işlemcilerin (APU) bu RAM hızlarını desteklemediği yazıyor. Boşuna masraf yapmış mı oldum?

Bunlar kafamı karıştırırken ve fiyat düşüşleri de göz önüne alındığında biraz daha beklemeli miyim emin değilim. Şu an beni tek motive eden şey, 3200G ile kurulacak sistemin daha iyi bir deneyim vaat etmesi.
Yanıtınız için tekrar teşekkür ederim.
6400 çok iyi bir seçenek olabilir şu an 6500 XT'nin 4K olduğunu göz önüne aldığımızda 6400 maks 3K olacaktır, elbette gene yüksek ancak piyasaya göre iyi bir seçenek olacak 1650 karşısında.
  1. Evet PCI 4 işlemci gerekli, 3300X, 5600 gibi.
  2. O frekansları AMD işlemcileri destekliyor, o başka bir mevzu. Apu işlemciye ne kadar yüksek frekans RAM takarsanız o kadar performans görürsünüz.

Bir de, son çıkan haberlere AMD APU işlemcilerin 1060 gücü kadar performans vereceği açıklandı ben açıkçası merakla bekliyorum, siz de bekleyebilirsiniz. Ancak şu an 3200G sistem kurmak için önünüzde hiç bir engel yok, aksine zaman tükeniyor. Her an bu işlemcilerin stoğu tükenebilir.

Bir de, son çıkan haberlere AMD APU işlemcilerin 1060 gücü kadar performans vereceği açıklandı ben açıkçası merakla bekliyorum, siz de bekleyebilirsiniz. Ancak şu an 3200G sistem kurmak için önünüzde hiçbir engel yok, aksine zaman tükeniyor. Her an bu işlemcilerin stoğu tükenebilir.

Aman hocam stok falan tükenmesin, eteklerim tutuştu. Ben yarından itibaren satıcılar ile iletişime başlıyayım bakalım.
Yeni nesil APU'lar için ben de çeşitli söylentiler duydum ama şu an için ekonominin el verdiği şekilde 3200G veya 2200G şeklinde ilerleyeceğim.
Sistemi kurduğumda tekrar burada deneyimlerimi sizinle de paylaşmak isterim. Her şey için teşekkür ederim. :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı