34 inç 3440x1440p monitör nasıl?

@emrah_8 rekabetçi oyunlar dışında çok önemi yok denebilir. Sonuçta eğlence için kullanacaksınız. Battlefield, Call of Duty gibi Online kısımlarda biraz zorlayacak. Performans olarak çözünürlük daha yüksek seviyede olduğu için belli bir oranda performansı etkileyecektir. Rekabetçi oyunlar oynuyorsanız kesinlikle tavsiye etmiyorum. Veya monitöre 40 Cm'den daha yakın mesafeden bakıyorsanız tavsiye etmiyorum. Kısacası bu tür monitörler çok tercih edilmezler. Kullanıcı deneyimi açısından gidip Vatan Bilgisayar veya herhangi bir satıcı firmanın şubesinde inceleyebilirsiniz.

1. FPS tarzı oyunlarda, oyuna konsantre olmak zorluyor mu?
Hayır, aksine daha geniş bir alanı görüyoruz. Çok rekabetçi değilseniz takmassınız.
2. 21:9 filmlerde, oyunlarda sıkıntı çıkarıyor mu?
Filmler aksine en iyi 21:9 monitörde izlenir çünkü zaten filmlerin çoğu 21:9 çekiliyor.
3. 3.5k diye geçiyor, 2K'ya oranla sistemi daha çok zorluyor mu?
1920x1080'de 2 milyon civarı piksel var, 2560x1440'ta 3.5 milyon civarı piksel var, 3440x1440'da 4.9 milyon civarı piksel var. Ayrıca 3.5k olarak geçmiyor, Ultrawide 2K olarak geçiyor. 3.5K olarak geçmesi için 3440x1900 küsür civarı bir çözünürlük olması lazım.
Genel olarak önerir misiniz bu tarz monitörleri?
Zevk meselesi şahsen çok daha fazla beğeniyorum normal monitörlerden. Hem çalışırken hem ise film/dizi izlerken daha iyi oluyor, oyunlarda ise bazıları beğeniyor bazıları beğenmiyor. Çok rekabetçi oyuncular için kötü bir seçenek ancak daha sinematik bir deneyim isteyenler için harika ki 21:9 en sinematik en boy oranı olarak geçer.

Hayır, aksine daha geniş bir alanı görüyoruz. Çok rekabetçi değilseniz takmassınız.

Filmler aksine en iyi 21:9 monitörde izlenir çünkü zaten filmlerin çoğu 21:9 çekiliyor.

1920x1080'de 2 milyon civarı piksel var, 2560x1440'ta 3.5 milyon civarı piksel var, 3440x1440'da 4.9 milyon civarı piksel var. Ayrıca 3.5k olarak geçmiyor, Ultrawide 2K olarak geçiyor. 3.5K olarak geçmesi için 3440x1900 küsür civarı bir çözünürlük olması lazım.

Zevk meselesi şahsen çok daha fazla beğeniyorum normal monitörlerden. Hem çalışırken hem ise film/dizi izlerken daha iyi oluyor, oyunlarda ise bazıları beğeniyor bazıları beğenmiyor. Çok rekabetçi oyuncular için kötü bir seçenek ancak daha sinematik bir deneyim isteyenler için harika ki 21:9 en sinematik en boy oranı olarak geçer.
Ekranı bölmüyor değil mi, yanlardan falan?
Çok rekabetçi oyunlar falan oynamıyorum zaten, Pubg'de kendi çapımda falan. Genelde Offline FPS vs oynuyorum. İnce uzun bir monitör nasıl gözükür falan bir bilgim yok, bizim buradaki Vatanda falanda yoktu hatırladığım kadarıyla işte gidip görsem falan diyorum.
Ama hani bazı videolarda en boyla oynarsın, adamların eni genişler lastik gibi boyu sabit kalır veya ekranın iki yanında siyah bir alan bırakarak ortalar falan. Öyle yakıyorsa çok kötü demektir.

1. FPS tarzı oyunlarda, oyuna konsantre olmak zorluyor mu?
2. 21:9 filmlerde, oyunlarda sıkıntı çıkarıyor mu?
3. 3.5k diye geçiyor, 2K'ya oranla sistemi daha çok zorluyor mu?
Genel olarak önerir misiniz bu tarz monitörleri?

2. eski oyunlarda 21:9 desteği olmadığı için sıkıntı yaşayabilirsin ama yeni oyunlarda destek var.

3. çözünürlük arttıkça ekran kartına binen yük artıyor. Evet sistemin daha fazla zorlanır ve alacağın FPS değeri de düşer.

Bu tür monitörler daha çok video edit ve fotoğraf işiyle uğraşanlar için öneriliyor. Eğer oyun için alacaksan 4K monitör almanı öneririm sistemin çok iyiyse yoksa 2K monitör.

Ekranı bölmüyor değil mi, yanlardan falan?
Bölmüyor, 15-20 senelik oyunları oynamadığınız sürece problem olmaz onlarda bile destek olabiliyor eğer yoksa yanlarda black bar olarak ayarlar öyle oynarsınız ancak son 10-15 yılda çıkan oyunların neredeyse hepsine destek var.
Çok rekabetçi oyunlar falan oynamıyorum zaten, Pubg'de kendi çapımda falan. Genelde Offline FPS vs oynuyorum. İnce uzun bir monitör nasıl gözükür falan bir bilgim yok, bizim buradaki Vatanda falanda yoktu hatırladığım kadarıyla işte gidip görsem falan diyorum.
Mağazaya gidip deneyebilirsiniz.
Ama hani bazı videolarda en boyla oynarsın, adamların eni genişler lastik gibi boyu sabit kalır
Yok öyle olmuyor, 16:9 bir içeriği 21:9 en boy oranına ayarlarsanız olur. 21:9 bir içeriği ise 16:9'a ayarlarsanız yine olur. Yani monitör ve içerik farketmeksizin içeriğin en boy oranıyla oynarsanız görüntü bozulur. Yani o stretch olayı monitörle alakalı olan bir şey değil.

1644636302705.png

Basit örnek;

-21:9 Monitör-
21:9 içerik: Tam ekran.
16:9 içerik: Yan taraflarda siyah bar.

-16:9 Monitör-
21:9 içerik: Aşağı ve yukarıda siyah bar.
16:9 içerik: Tam ekran.

Filmler genelde 21:9 olarak çekilir. Oyunlar ise gerçek zamanlı render alındığı için zaten her iki şekilde de oynanabilir. Örnek 21:9 oyun görüntüsü;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

ekranın iki yanında siyah bir alan bırakarak ortalar falan
Siyah bar diyorsanız oyunlarda iki şekilde (21:9/16:9) de yaşamazsınız. 21:9 monitörde 16:9 içerik izlerken yan taraflarda siyah bar olur. 16:9 monitörde 21:9 içerik izlerken aşağı ve yukarıda siyah bar olur. Yani siyah barı her iki türlü de yaşacaksınız. YouTube'da LTT gibi kanallar 2:1 çekiyor yani 18:9 aynı videoyu izlerken iki monitörde de yaşarsınız.

--

Bir mağazaya gidin bakın derim bütün sorularınızın hepsinin cevabını ürünü 5 dakika kullanarak kendiniz anlarsınız.

Bölmüyor, 15-20 senelik oyunları oynamadığınız sürece problem olmaz onlarda bile destek olabiliyor eğer yoksa yanlarda black bar olarak ayarlar öyle oynarsınız ancak son 10-15 yılda çıkan oyunların neredeyse hepsine destek var.

Mağazaya gidip deneyebilirsiniz.

Yok öyle olmuyor, 16:9 bir içeriği 21:9 en boy oranına ayarlarsanız olur. 21:9 bir içeriği ise 16:9'a ayarlarsanız yine olur. Yani monitör ve içerik farketmeksizin içeriğin en boy oranıyla oynarsanız görüntü bozulur. Yani o stretch olayı monitörle alakalı olan bir şey değil.

Basit örnek;

-21:9 Monitör-
21:9 içerik: Tam ekran.
16:9 içerik: Yan taraflarda siyah bar.

-16:9 Monitör-
21:9 içerik: Aşağı ve yukarıda siyah bar.
16:9 içerik: Tam ekran.

Filmler genelde 21:9 olarak çekilir. Oyunlar ise gerçek zamanlı render alındığı için zaten her iki şekilde de oynanabilir. Örnek 21:9 oyun görüntüsü;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Siyah bar diyorsanız oyunlarda iki şekilde (21:9/16:9) de yaşamazsınız. 21:9 monitörde 16:9 içerik izlerken yan taraflarda siyah bar olur. 16:9 monitörde 21:9 içerik izlerken aşağı ve yukarıda siyah bar olur. Yani siyah barı her iki türlü de yaşacaksınız. YouTube'da LTT gibi kanallar 2:1 çekiyor yani 18:9 aynı videoyu izlerken iki monitörde de yaşarsınız.

--

Bir mağazaya gidin bakın derim bütün sorularınızın hepsinin cevabını ürünü 5 dakika kullanarak kendiniz anlarsınız.

Hocam dediğim gibi bizim buradaki mağazalarda 34 inçlik monitör yok teşhirde, olsa güzelde yok.

21:9 Formatında bir monitörü hiç deneyimlemediğim için merak ediyorum işte bu ayrıntıları. Bahsettiğim siyah bar olayı hoş bir görüntü vermeyen şey. Hani diyorlarya ya bazı içerikler 21:9 desteklemiyor diye, ondan sordum. Özel olarak bir ayar yapmadığımız sürece bir oyunda veya filmde açtığımızda tam ekran olduğunda bir sorun yaşamayacağız o zaman? Sorundan kastım ekran otomatik şekillenmeyip sağ ve soldan daralması vs gibi.

Bahsettiğim siyah bar olayı hoş bir görüntü vermeyen şey
Dizi, filmlerde vesaire siyah barı dünyadaki her monitörle yaşarsınız. Sonuçta dünyadaki içeriklerin hepsi tek bir en boy oranında çekilmiyor. Oyunlarda bahsediyorsanız yüz oyunun belki birinde denk gelirsiniz.
Özel olarak bir ayar yapmadığımız sürece bir oyunda veya filmde açtığımızda tam ekran olduğunda bir sorun yaşamayacağız o zaman?
Şu anda bir monitörü nasıl kullanıyorsanız aynı şekilde kullanacaksınız, tek fark filmlerde siyah bar olmayacak ancak çoğu YouTube videosunda olacak gibi düşünebilirsiniz. Oyunlar şahsen çok çok daha iyi gözüküyor, 16:9 monitörler çok kareye yakın geliyor bana.
Sorundan kastım ekran otomatik şekillenmeyip sağ ve soldan daralması vs gibi.
Şu anki monitörde yaşadığınız gibi olacak o şekillenmeler.

16:9 bir monitörde film izlemek; (Yukarıda aşağıda siyah bar var.)
1644656791028.png

21:9 bir monitörde video izlemek; (Sağ ve solda siyah bar var.)
1644656987903.png

Hatta siz evinizdeki monitörü 21:9'a ayarlayıp bir deneyin. Bundan sonra ekranın aşağısında ve üstünde iki siyah çizgi oluşacak ve bilgisayar monitörü 2560x1080 yani 1080P 21:9 olarak görecek. Bu şekilde nasıl bir deneyim olduğunu anlayabilirsiniz.

1644657078776.png

Dizi, filmlerde vesaire siyah barı dünyadaki her monitörle yaşarsınız. Sonuçta dünyadaki içeriklerin hepsi tek bir en boy oranında çekilmiyor. Oyunlarda bahsediyorsanız yüz oyunun belki birinde denk gelirsiniz.

Şu anda bir monitörü nasıl kullanıyorsanız aynı şekilde kullanacaksınız, tek fark filmlerde siyah bar olmayacak ancak çoğu YouTube videosunda olacak gibi düşünebilirsiniz. Oyunlar şahsen çok çok daha iyi gözüküyor, 16:9 monitörler çok kareye yakın geliyor bana.

Şu anki monitörde yaşadığınız gibi olacak o şekillenmeler.

16:9 bir monitörde film izlemek; (Yukarıda aşağıda siyah bar var.)

21:9 bir monitörde video izlemek; (Sağ ve solda siyah bar var.)

Hatta siz evinizdeki monitörü 21:9'a ayarlayıp bir deneyin. Bundan sonra ekranın aşağısında ve üstünde iki siyah çizgi oluşacak ve bilgisayar monitörü 2560x1080 yani 1080P 21:9 olarak görecek. Bu şekilde nasıl bir deneyim olduğunu anlayabilirsiniz.

Eki Görüntüle 1302820
Ekranı alttan ve üstten siyah barla böldü. :D

Yani normalde alttan ve üstten biraz siyah barla bölen videolar 21:9da aynı şekilde yanlardan bölecek; tam ekran olan videolar tam ekran olacak, diyorsun?

Uygun olduğunda bana tam ekran açtığın bir video ve oyunun fotosonu atabilir misin?
Birde çözünürlüğü 1080'e düşürerek deneyebilir misin özellikle oyunlarda? Ekran kartı yetmediğinde böyle kullanımlarım olabilirde.

27 inç var şuan bende G7, bunda alttan ve üstten siyah barla böldüğü videoyu tam ekran yaptığımda çirkinleşiyor. Lakin alt ve üstten çok az böldüğü için o şekilde kullanım sıkıntı doğurmuyor. Ama 34'de yanlardan daha çok boş alan bırakırsa kötü gözükür diye düşünüyorum. Öğleye 86 cm uzunlukta ortada toplanan bir görüntü hoş olmasa gerek. Sen buna müdehale ettiğinde bu sefer ekrandaki çizimler yassılaşacaktır.

Ya aslında aradığım bazı özellikleri içeren 34 inç bir monitöre'de geçebilirim. Ona G7 iade edeceğim ama 34 inç hakkında hiç tecrübemde yok açıkcası. O yüzden soruyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı