İyi günler. 1 hafta ASUS DSL-AC750 Dual band kullandıktan sonra iade ettim. Şu an 1 aylığına Netspeed paketimi ADSL düşürdüm. Yeni modem araşıyındayım ama bu sefer 5 GHz gerçekten ihtiyacım var mı? Zaten 1 adet laptopum Wi-Fi 6 kartına sahip olmasına rağmen 5 GHz baglanmada sıkıntı yaşıyordum. Modem ayarlarından frekans değerlerini 20 yapmadan bağlanmıyordu.
Bu konuda bilgili olan arkadaşlar 35 Mbpsde bu 2,4 GHz ve 5 GHz arasında fark olusur mu? Keenetic alacaktım ama 5 GHz olmalı diye konuları gördükçe o modellerden caydım. Normal ev kullanıcısıyım bir adet repeater cihazımda var. 2 laptop 3 -4 adet telefon ile internet kullanıyorum. ASUS modem ile 5 GHz ile 32-33 hız testinde indirmelerde 4Mbit görüyordum. 2.4 hattında bu değerlere yine ulaşılabilir mi?
Konuda yanlış bilgi veren kişiler var. 2.4 GHz uzun mesafelerde daha düşük hızlarda iletim yapar. 5 GHz ise daha kısa mesafede daha stabil ve yüksek hızlarda iletim yapar. 5 GHz bağlantıda jitter yani dalgalanma 2.4 GHz ye oranla çok daha düşüktür. 2.4 GHz de şu kadar hız alırsın diyenlere takılma. Telefon ile modem arası bağlantı hızı ve çevredeki sinyal kirliliğine göre 2.4 GHz ile de paketinizde olan hızlara ulaşabilirsiniz. Ancak 2022 yılında sadece 2.4 GHz barındırın cihazlar mantıksız.
Bence güçlü bir internet bağlantısı olmadıktan sonra AC falan gereksiz. Evde 30 Mbps internet var ve tüm cihazlar 2.4 GHz kullanıyor ve sorun olmuyor. 10-15 metre uzaktan arada duvar varken bile rahatça online oyun oynuyorum. Okulda ise yüksek hızlı internet ve modemler olduğundan Düz AC ile Wi-Fi 6 destekleyen yerde bile farkı hissedebiliyorum. AC olan yerde 150 civarı bir hız alırken Wi-Fi 6 işareti çıkan yerlerde 230 Mbps civarını gördüm.