3500 TL 1TB SSD önerisi

Bütçe
3500

Leuna

Hectopat
Anakart
ASUS EX-B660M-V5 D4
İyi sosyaller dilerim. 500 GB SSD yetmediği için ek olarak 1 TB NVMe 2 SSD ihtiyacım bulunmakta. Şu anda sistemimde Kioxia Exceria bulunuyor. Fakat bu modelden bir daha almak istemiyorum çünkü 1.5 senelik sistemde %74 sağlığa geriledi. Aradığım özellikler uzun ömürlü ve hızlı olması. Çoğu konuda aşağıdaki modelin önerildiğini gördüm;

Fakat bu model Türkiye'ye özel bir versiyonmuş ve detaylı incelemesini yapan göremedim. Yurt dışı üretimi olan Fury ile farkları var mı? Varsa KC3000 mi yoksa bu mu tercih edilmeli?

Bütçem ortalama 3500 TL, üstü olmazsa daha iyi olur. Daha iyi öneri yapabilecek varsa beklemedeyim.

Fury Renegade ile KC3000 neredeyse aynıydı. En önemli iki bileşen olan kontrolcü ve NAND yongaları aynıydı. Sadece Fury Renegade için daha fazla TBW veriliyor ve üzerindeki DRAM'in daha kaliteli olduğu iddiası vardı. Şimdi isim değiştirince içeriğini değiştirdiler mi bilmiyorum. Gerekli teknik bilgiyi içeren bir kaynak veya inceleme bulamamıştım. Sanıyorum sıralı okuma/yazma ve rastgele erişim hızları kağıt üstünde aynı. TBW garantisi de aynı. O yüzden bir downgrade olacağını sanmıyorum. Yani benzer fiyattaysa Renegade, KC3000 üzerine tercih edilebilir.

Her halükarda ikisi de taş gibi modeldir. Sen zaten bakmamış olsan bu ikisinden birini önerecektim. Nereden baksan iki senedir önerilerimizin zirvesinde bunlar.

Hocalarım SSD'yi aldım, az önce monte ettim. Değerlerde bir sorun var mı?

SSD: Kingston Renegade SRNGS/1000

Son düzenleme:
Hocalarım SSD'yi aldım, az önce monte ettim. Değerlerde bir sorun var mı?

SSD: Kingston Renegade SRNGS/1000

Eki Görüntüle 2391044
Normale çok yakın gözüküyor. Daha sonra test edeceğinde aşağıdaki ayarları yapmanı tavsiye ederim.

Ayarlar > NVMe SSD
Sınama sayısı: 5 -> 1
Sınama verisi boyutu: 1GiB -> 16GiB

Kağıt üstündeki değerler ile oluşan farkın birden fazla sebebi olabilir. Evvela sınama alanını arttırmak gerek. Saniyede 6-7 GiB aktarım yapabilecek bir cihazı 1 GiB alanda test etmek doğru değil.

Bunun dışında; Tebilon, İncehesap, Teknobiyotik vb. bilindik donanım satıcıları yerine e-ticaret siteleri üzerindeki küçük satıcıları tercih ettiysen Kingston SSD Manager ile orijinallik kontrolü yapmanı da ayrıca öneriyorum. Senin aldığın marka/model ve bazı Samsung modelleri başta olmak üzere sahte SSD satışı olabiliyor. Defalarca kez teknoloji kanallarına konu oldu.

Yanıtınız için teşekkür ederim hocam.
Ürün kendi uygulamasında bu şekilde gözüküyor, bir sorun yok sanırım bu konuda.

Dediğiniz ayarlar sonrası test ise bu şekilde;

Ek olarak 2 konuda size danışmak istiyorum. Birincisi sıcaklık konusu, boşta 40-45 derecelerde gezerken CrystalDiskMark ile test yaparken 58 derecelere kadar çıktı. SSD içine henüz oyun yüklemediğim için sıcaklık tam yükte ne kadarlara çıkıyor bilmiyorum ama ideal sıcaklık değerleri nedir?

İkincisi ise, Windows şu an Kioxia Exceria 1.700/1.600 hızına sahip SSD içine kurulu. Renegade'e kursam çok aman aman bir fark yaratır mı? Hemen geçmenin bir mantığı olur mu kısacası? Teşekkür ederim şimdiden.

Kendi uygulaması seri numarasını ve firmware sürümünü görmüş. Orijinalliği doğrulanmış. Performansı iyi.

SSD sıcaklık değerleri, kendisinin işlem yapıp yapmamasının yanı sıra kasa havalandırması ve diğer donanımların(bilhassa ekran kartının) açığa çıkardığı ısı sebebiyle değişebilir. Ancak bu haliyle bile gayet makul. Soğutucu takmana gerek yok. Gördüğüm kadarıyla herhangi bir SSD modeli için 70-75 derece aşağısı sorun çıkarmıyor. Bu seviyeye çıkarsa hız kesme falan olabilir. Kioxia Exceria(G2) ve Exceria Pro gibi modeller soğutucuya mecbur bırakıyor(her ikisini de kullanıyorum) ama seninkinden alanların çoğu gerek duymuyor. Şartları zorlasan bile tahminen 60-65 arasını anca
görür ki bu değerin zararı olmaz.

Windows'un olduğu bölümü komple yeni SSD'ye atmanı tavsiye ederim. Performans için uçurum fark olmaz ama son model bazı oyunlarda artık fark hissedilmeye başladı. Yeni aldığın SSD Kioxia Exceria'ya kıyasla bariz daha dayanıklı. Eskisini depolama diski yapabilirsin. Dosyaların ve daha hafif oyunların için ideal alan olur. Yazma yükü azalacağı için ömrü biraz daha uzar ve sıcaklığı fazla uçmaz. Kısacası geçmezsen çok büyük kaybın olmaz ama geçsen iyi olur. Sen de geçmeyi düşünüyorsan şimdi tam zamanı. Çünkü yenisini de doldurmaya başlarsan daha sonra geçmek istediğinde zoruna gider.

SSD klonlamak için hem forumda hem de YouTube üzerinde çokça rehber var. Zaten kolay bir işlem. Sıfırdan Windows kurmak istersen klonlamaya gerek yok. Kurulum ekranında yeni SSD seçilir, eskisini sonra biçimlendirirsin. Klonlama için de bir sürü program var. Ben elimin altında sürekli olarak "Hiren's Boot CD PE" bulunduruyorum. Bu paketin ISO dosyası USB belleğe yazdırılır. Portatif Windows 11 ortamında çeşitli kategorilerde programlar mevcut.

Uzun yıllardır kullandığım bu paket artık portatif Windows 11 üzerine kurulmuş bir sürüme dönüştü. Hard Disk Tools kategorilerine bak. Partition Tools ve muhtemelen imaging kategorisindeki herhangi bir program işini görür. Daha önce EaseUS ve AOMEI kullandığımı hatırlıyorum.

Not:Klonlama işlemini kendin kurcalayarak bile çözebilirsin. Dikkat etmen gereken şey, kaynak disk üzerinde C sürücüsünün yanında minik 2-3 adet bölüm göreceksin. Bunlar sistem açıkken gizlenir o yüzden Windows kurulu diski tek parçaymış gibi görürsün. Bu gizli alanları da seçmen gerekiyor. Özellikle 100-200 MB'lık bootloader bölümü aktarılmazsa yeni SSD üzerindeki Windows başlatılamaz. Sıfırdan kurulumda burayı kendisi oluşturuyor.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim hocam, iyi forumlar dilerim sağlıcakla kalın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…