3600X işlemci soğutucusu ses sorunu

Yunuscbn

Kilopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Özel Sektör
Arkadaşlar merhaba,
İşlemci fanı en ufak işlemleri yaparken rahatsız edici şekilde yükseliyor. Bunun önüne nasıl geçebilirim. Önceki sistemimde Corsair H45 sıvı soğutma kullanmıştım onda da buna benzer sorunlar yaşamıştım.
İşlemci soğutucusunu değişmek bir çözüm müdür?
Sistem:
3600X.
X570 anakart.
8 GB 3000MHz.
Zalman i3 Edge ATX.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemci fanının devir hızını işlemci sıcaklığına göre sınır değerlerde seçmişsin. BIOStan silent yani sessiz seçmeyi dene, sıcaklık sorunu olursa standart vs gibi ayarlar vardır onları da deneyebilirsin.
Ama manual ayarlarsan seni rahatsız etmeyecek fan ayarını daha iyi tutturursun.
Sen işlem yaparken CPU sıcaklığı kaça çıkıyor mesela 50C diyelim, sen fanları 60C ye kadar düşük devirde tutup 60C den sonra yüksek devire çıkarırsan sadece oyunlarda vs de ses duyarsın.
Bir de BIOS da fanın sıcaklığa cevap verme süresini ayarladığımız kısım vardı. 7 sn ve 15.5 sn gibi değerler vardı. 15.5 saniye seçmeyi dene.
Asussa sistemin Fan Expert 4 kullanabilirsin. Diğer anakartları bilmiyorum.

Aynı işlemciye sahibim ve aynı sorun var. Sıvı soğutucuya geçmeyi düşünüyorum. Kasa açık kullanıyorum PC'yi boşta iken birden işlemci yüke girmiş gibi fan devri artıyor. 2 Kere virüs taraması yaptım. Sistem temiz ama Fan hızı çabuk artıyor işlemcide.

İşlemci fanının devir hızını işlemci sıcaklığına göre sınır değerlerde seçmişsin. BIOStan silent yani sessiz seçmeyi dene, sıcaklık sorunu olursa standart vs gibi ayarlar vardır onları da deneyebilirsin.
Ama manual ayarlarsan seni rahatsız etmeyecek fan ayarını daha iyi tutturursun.
Sen işlem yaparken CPU sıcaklığı kaça çıkıyor mesela 50C diyelim, sen fanları 60C ye kadar düşük devirde tutup 60C den sonra yüksek devire çıkarırsan sadece oyunlarda vs de ses duyarsın.
Bir de BIOS da fanın sıcaklığa cevap verme süresini ayarladığımız kısım vardı. 7 sn ve 15.5 sn gibi değerler vardı. 15.5 saniye seçmeyi dene.
Asussa sistemin Fan Expert 4 kullanabilirsin. Diğer anakartları bilmiyorum.

Merhaba,
Uyarı aldığımdan dolayı cevap yazamadım. Dediklerinizi eve geçince deneyip yazaçağım. Gigabyte anakart kullandığımdan bios arayüzü biraz karışık. Dandik bir bilgisayarcıya denk geldik, bilgisayarı çalışır hale getirmesini bekliyoruz.
Ani voltaj sıçramalarını engellemek için CPB kapatabilirsin.

BIOS fan ayarın nasıl?

Gigabyte anakart kullandığımdan biraz karışık, ekran görüntüsünü paylaşacağım.
Aynı işlemciye sahibim ve aynı sorun var. Sıvı soğutucuya geçmeyi düşünüyorum. Kasa açık kullanıyorum PC'yi boşta iken birden işlemci yüke girmiş gibi fan devri artıyor. 2 kere virüs taraması yaptım. Sistem temiz ama fan hızı çabuk artıyor işlemcide.

i7 6700K sistemim vardı. Corsair H45 sıvı soğutma kullanırken buna benzer ani sıçrayışlar oluyordu. Sorun daha kaliteli bir sıvı soğutucu veya hava soğutucu ile düzelecekse bende geçerim.

Son düzenleme:
BIOS üzerinden CPB kapatmanız yeterlidir dediğim gibi.
BIOS üzerinde işlemci kısmında Core performans Boost olarak da geçer.

Tekrar merhaba,
Bahsetmiş olduğunuzu yapamadım. BIOS ekranına giremiyorum. Sistem SSD yüklü olduğundan ve HDMI ile monitöre bağlı olduğundan bilgisayarın açılması süresi 2-3 sn sürüyor. Arayüz tuşlarına tıklansa bile girmiyor.
@@Recep Baltaş yöneticimizin Windows açıkken BIOS'a girme videosunu izledim. Videodaki gibi yapsam dahi BIOS ekranına giremedim. SSD ve anakart modelim aşağıdaki gibidir.

MSI aferburn kurdum. CPU sucaklığı 80 °C GPU sıcaklığıda 75 -80 °C çıkabiliyor.

.

.

Bilgisayarı açtığınız an delete tuşuna birkaç kez basın büyük ihtimalle olacaktır.

Delete tuşunu kırsanda olmuyor.
F2 ile BIOS arayüzüne giriyordu bilgisayarcıda ama oda HDMI ile bağlamadığından girmişti.
Bilgisayarda son durum aşağıdaki gibi.

1585579521602.png

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı