3600X overclock voltaj değeri

Sercan Baydar

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Software Engineer
Merhaba arkadaşlar. B450 MSI Tomahawk Max anakarta sahibim. İşlemci olarak 3600X var. Fan olarak ise Cooler Master MA610P var. 41.50 GHz hıza 1, 3750 v değeri ise sabitleme yaptım. Daha düşük voltajlara inemedim en stabil bunda çalıştı, açıkçası çok da fazla denemeler yapmadım. Sizce bu voltaj değeri sıkıntı yaratır mı? İşlemciye zarar verebilme durumu nedir? Bir ara AMD sabit voltaj vermeyin işlemcilere falan diyordu sanki ama tam da hatırlamıyorum ayrıca sıcaklıklar ise gayet güzel AIDA ve Cinebench testlerinde.

Hayır stabilse bir sorun olmaz ama işlemcinin slikonu kötü çıkmış galiba 3600X'e göre, şans işi . O soğutucu ile biraz daha zorlayabilirsiniz gibime geliyor.

Açıkçası bende pek aşırı zorlamadım ama 4.2'ye bile çıkamadım. AIDA ve Cinebench'de hata verdi.

İşlemcinin silikonu çok kötü. Oyun oynamak için O.C yaptıysan stok ayarlarda kullan daha iyi.

Oyun oynamaktan ziyade sistem CPB ve PBO açık Auto voltaj da BF5'de hatasız masaüstüne dönme ve Chrome'da "Chrome STATUS_ACCESS_VIOLATION" hatası alıyorum. Bu yüzden sabit voltaj ve frekans gereksinimim oldu. Sabitleyince bu sorunlarım düzeldi. Bu sorunda stock fan yerine bu MA610P takınca oldu. Herhangi bir ısınma problemi vb. yok oyun oynarken vb. BF5'de 65 üstüne çıkmıyor. Anlamadım açıkçası yani o yüzden overclock yapma işine girdim. Tomahawk Max için yeni BIOS sürüme geçtim belki düzelir diye, overclock iptal ettim denedim olmadı.

Son düzenleme:
Yazdıklarımı kapat ve 1.320V yapın. 4.3GHz yapın ve Prime95 small ffts ile test edin.

Merhaba şimdi deneyeceğim o voltaj değerini. Fakat yanlış anlaşılma olmasın ben orada sistemin normal default kullanımından bahsettim. Yani overclocksuz. Ben overclock yaptığımda dediğini şeyleri kapattım. AMD cool'n'quiet'dan tam emin değilim. Bunu yeni BIOS sürümünde bulamadım bir bakacağım. Ayrıca yeni BIOS'da 41.50 GHz hız ve 1, 3750 v değerlerini denedim henüz daha.

Overclocking bölümüne gel ve oradan expert modunu sec. CPU Ratio bölümünden vermek istediğin GHz gir. Ornek; 4.3 GHz için 43 yaz. Advanced CPU Configuration yazan yere tıkla, Precision Boost Overdrive'i disabled yap. CPU core voltageyi autodan override voltage yap. Altta çıkan auto yazan yere tıkla ve mesela 1.350V yaz. Sonra CPU featurese tıkla, AMD Cool'n'Quiet yazan yeri disabled yap. F10 de kayıt et. Eminim 4.3 ya da 4.2 görecektir. PSU neydi?

MSI Global
Yeni BIOS kısmında o dediğiniz yer yok çok değişmiş. Şimdi eski BIOS'a döneceğim. Dediklerinizin birebir aynısını yaptım 7C02V39 BIOS sürümü ile mavi ekran verdi hep. 1.3750 bile Prime95 testi hata verdi.
Güç kaynağı: 80 Plus 650 Watt Cooler Master MWE white.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…