3D yazıcının X ekseninde bir sıkıntı var, ne yapılmalı?

Pixlyn

Zeptopat
Daha fazla  
Arkadaşımın bana hediye ettiği ikinci el bir yazıcı var. Modeli ya da maker 4. bir süredir kullanmaktayım. Yaklaşık 1-2 aydır. Son aldığım baskının başında gayet iyi çalışıyordu ama yaklaşık 30-40 dk sonra baskı ortasında tırrrrrrr edip X ekseni (yani sağ sol giden eksen) ansızın kilitlendi ve sadece ileri geri baskı yapıp düz bir çizgi akıtmaya başladı. Baskıyı durdurdum kapatıp açtım daha sonrasında ise aşağıda görmüş olduğunuz video kaydı mevcuttur. Sizce sıkıntı nedir? Neleri yapmamı tavsiye edersiniz?
Videoyu YouTube'a yükledim burada ilk defa video paylaştığımdan dolayı nasıl yapacağım bilemedim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videoda ben sadece X+ yönüne basıyorum. Yazıcı çok gürültülü bir şekilde yanlış yöne ilerliyor veya hareket etmiyor. Düz ilerliyor olsa bile aşırı ses devam ediyor. Makine çalışmıyor iken kafa gayet rahat bir şekilde sağ sola gidiyor aşırı bir kasıntı ve ses çıkarma yok. Ama makine çalıştığı an kendi kitlediği için sonrasında kendi kontrolü sıkıntılı. Bende fazla donanım bilgim bulunmadığından dolayı 1-2 aydır kullandığım bir cihaz üzerinde fazla bilgi sahibi değilim. Yazıcı guruları yardımcı olursanız sevinirim.

Şu ana kadar yapmış olduklarım:
  • Tüm bağlantılar kontrol edildi. Hepsini tekrar çıkarıp taktım.
  • X ekseni motoruna bağlı olan kabloda kırıklık olabileceğini düşünüp başka bir motor kablosu ile değiştirdim aynı problem devam etmektedir.
  • Hareket ettiği kısmı temizledim. Yol üzerinde bir aksaklık takılacak cisim saptanamadı.
  • Şu an X eksenini hareket ettiren motoru sökme düşüncesi içerisindeyim ama fazla tecrübem yok. Arkadaş ile haftaya kontrollerini sağlayacağız inşallah ama daha öncesinde fikir almak istedim. Hem de adama zahmet olmasın onca yol gelecek.

Sanırım 3d yazıcılardan anlayan biri yok. Yandım anam. Makineyi tamir etcez derken bozmam umarım ...

Son düzenleme:
Kafayı kaydıran lineer rulmanlara da baktın mı? Yağlama yaptın mı?
X eksenin millerinde çizik yolları ya da daha hafif bir aşınma var mı?
Millerin tutan yuvalarda gevşeme vb?
Kayışların hareket ettiği kasnaklar/dişlilerin motor miline sabitlendiği vidaları sıkı ve doğru pozisyonda mı(bazı motor millerinin bir yüzeyi düz oluyor, oraya bakacak şekilde sabitlenmesi gerek)
Kayış gerginlikleriyle oynayıp farklılık gözlemledin mi?

Bunları yaptıysan, motor diğer motorlarla aynı ise dediğin gibi motorlardan biri ile deneme yapman gerek. Ürün yerli malı bilinmeyen bir model olduğu için kaynağa ulaşamazsın ama benzer yapıdaki global markaların Youtube videolarına ya da yabancı forumlara bakabilirsin.Prusa MK3 vb.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…