3V Adaptörden 5-6V alıyorum

Murat Döner

Megapat
Yer
Amasya
Daha fazla  
Meslek
Bilişim Teknolojileri
Merhaba, elimde bir tıraş makinesinin adaptörü var. Üzerinde çıkış olarak 3V 500mA gösteriyor fakat multimetre ile ölçtüğümde 5.5V ile 6V arasında bir değer alıyorum. Sormak istediğim şey ise acaba ben yanlış mı ölçüyorum (multimetre kullanımına fazla hakim değilim) yoksa adaptör kalitesiz ya da üzerindeki bilgiler mi yanlış?

Adaptörü 3V pil ile çalışan bir LED'e bağladığımda birazcık parlaklığını arttırıyor ama çalışmasında bir sorun olmuyor fakat 5V 1Amper adaptör bağladığımda LED'lerin bazıları beyaz, bazıları sarı yanıyor. Kafamı karıştıran nokta burası oldu, madem 3V'luk adaptör 5V veriyor o zaman neden farklı 5V adaptör taktığımda farklı sonuçlar alıyorum. Amper değerlerinden dolayı mı yoksa yanlış ölçüm mü yapıyorum?

Ekstra olarak, 5V çıkışı olan bir adaptöre diyot bağladığımda sadece Volt değerinde mi düşüş olur yoksa amper değeri de düşer mi?

Bildiğim kadarıyla diyot bağlayarak sadece 0.7V düşürebilirsiniz. Seri bağlayacağınız için amperde bir değişme olmayacaktır. Paralel bir direnç bağlayarak akımı düşürebilirsiniz. Adaptörün içindeki voltaj regülatörü bozulduysa farklı değerler görebilmeniz muhtemel. DC Voltaj kademesine alıp devreye paralel bağlayarak voltajı ölçmelisiniz. Söylediğiniz LED'e bağlama kısmını anlayamadım.

Çok teşekkür ederim.

Led kısmı kısaca şöyle, 5V 1Amper bir telefon adaptörüne bağladığımda ledlerin bazıları beyaz bazıları sarı yanıyor.

Fakat 5V 500mA bir adaptöre bağladığımda hepsi sarı yani olması gerektiği gibi yanıyor. Buradaki farklılık amperden mi kaynaklanıyor yoksa bilmediğimiz farklı bir değerden mi diye merak etmiştim. (Adaptörün içindeki farklı kalite parçalardan vs.)

Şöyle ki, ledin üzerinden iki kat daha fazla akım geçiyor ve daha parlak yanıyorlar. Siz çok parlak sarıyı büyük ihtimal beyazımsı görüyorsunuz. Fazla akım geçerse parlaklık artar. Diğerlerinin sarı yanmasının sebebi de ledin kalitesinden kaynaklı olabilir. Bunu denemek için beyaz gördüğünüz ledlere dokunabilirsiniz. Olması gerektiğinden daha sıcak olmaları gerekiyor.

Evet bunu fark etmiştim, çok ısınıyorlar. Tam olarak ölçüm yapmayı bilmediğim için kaç mA bir adaptöre ihtiyacım var emin değilim ama ledler normal olarak 2 adet AA pil ile çalışıyor. 500mA adaptör ile pilden biraz daha parlak ama hepsi sarı yanacak şekilde bir sonuç elde ediyorum buna dayanarak 350-400 mA olabileceği kanaatine vardım ama dediğim gibi hala emin değilim.

Piller büyük ihtimal seri bağlıdır. LEDleriniz 3V ile çalışıyorlar. Zaten tek bir pil ledin çalışma voltajını karşılayamıyor. Size fikir olması açısından ledlerin en düşük çalışma gerilimlerini bırakayım.

Fakat elinizdeki LED'ler şerit LED'ler mi yoksa 5mm LED mi?

Evet piller seri bağlı. Şerit değil 5mm LED ve sarı yanıyorlar. Toplamda 20 adet led bağlı. Yani en az 300mA akım mı gerekiyor?

Ledler nasıl bağlı?

Ledler nasıl bağlı?

Bu konuya çok hakim değilim ama pilden çıkan + ve - uçlar bir led'e giriyor daha sonrasında farklı 2 adet kablo ile diğer led'e gidiyor. Yani her led'e 4 kablo bağlı. Galiba paralel bağlı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…