Ben daha çok endüstriyel tip 100-300 amper ve yüksek voltaj sistemlerle çalışıyorum lakin temel topoloji birbirine yakındır. Telefonlar içerisinde dahili bir şarj devresi içerir. Ancak genel tecrübeme istinaden cep telefonu ve laptop gibi hassas sistemlerde mümkünse cihazların kendi şarj cihazlarının kullanılmasını şiddetle tavsiye ederim. Şarj devresinin voltaj ve akım aralığı limitlerini üreticinin sağladığı orijinal ve cihaza özgü şarj aletleri sağlar.
Voltajın seçimi konusunda kesin bir bilgiye sahip değilim. Bu konuda pil üzerinde yazan C değeri ve ampersaat (Ah) değeri önemlidir. Örnek verirsek 3500 mAh bir batarya şarj olurken 1C ile şarj olabiliyorsa bu bataryanın 3.5 Amper ile sağlıklı bir şekilde şarj olabileceğini ifade eder. Pil üzerinde C değeri bulunmuyorsa pile ait datasheet internetten araştırılıp bulunabilir. Bizim kullandığımız LiFePO4 bataryanın kendine özgü datasheet verilerinde bataryanın 10 Ah olduğu, nominal charge değerinin (normal şarj akımı) 0.5 C (5 A), (deşarj akımı) nominal discharge değerinin 1 C (10 A), (hızlı deşarj) fast discharge değerinin 10 C (100 A) olduğu yazmaktadır. Voltaj kısmında ise şarj voltajının 3.65 Volt ve tolarans değerinin 0.03 V (30 mV) olduğu yazar. Bu 3.68-3.62 volt bir kaynak ile şarj edilebildiği anlamına gelir. Açıkçası biraz karmaşık anlattım lakin sizin telefonunuzda voltajın ve akımın ayarlanması kendi içerisindeki şarj devresiyle yapılır ancak devrenin giriş aralıklarının şarj cihazı tarafından sağlanmalıdır. Anlattıklarımı referans alarak internette bataryanızı arattırabilir ve şanslıysanız dediğim değerlere ulaşabilirsiniz.
Bu dediğim veriler pilin sağlıklı bir şekilde şarj olup deşarj olması (battery cycle) için gereklidir. Uyulmazsa bataryanın örneğin 6000 cycle olan çevrim değeri tekrar atıyorum 3000 cycle'a düşer, yani ömrü azalır.
Cihaza zarar vermezsiniz ama bataryanızın kullanım ömrü azalır/azalabilir.
Sonuç olarak benim tavsiyem orijinal cihaza özgü cihazın kullanılmasıdır. Sağlıklı günler dilerim.