4.5G ile 5G arasında çok fark var mı?

Radeon leno

Hectopat
Daha fazla  
Selamlar. 2026 içinde 5G geçilecek diyorlar şu anda kendime uygun fiyatlı ve uygun özellikli bulduğum neredeyse bütün telefonlar 4, 5G. Sizce ileri zamanda 4, 5G, 3G gibi sıkıntılar yaşar mı? Ona göre biraz daha bekleyip 5G almayı düşünebilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
internetteki sonuçlar ortalama 10 kat hızlı olduğunu söylüyor ancak bunu Türkiye de görebilir miyiz bilemiyorum.

Hocam öncelikle tabii ki büyük bir fark olacak ancak seneye gelse bile gerekli donanımsal altyapının yaygınlaşıp oturması için bir kaç yıl geçer. Yani 5G uyumlu alsanız bile seneye geldiği takdirde hemen vaat edilen yüksek hızlarda kullanabileceğinizin garantisi yok. Nihayetinde sizin tercihiniz, ancak yerinizde olsam fiyat ve diğer özelliklere göre tercih yapardım.

5G, 4.5G'ye kıyasla oldukça yüksek bant genişliğine sahip olacaktır. Teorik olarak 20 kat daha hızlı veri aktarımı ve 10 kat daha düşük gecikme mümkün. Almışken 5G alın derim. Ancak unutmamak gerekiyor ki 5G altyapısı oldukça maliyetlidir. Türkiye'de yaygınlaşması uzun sürecektir. Bu sebeple 4.5G altyapısı devam ederken yavaş yavaş 5G teknolojisini kullanıma sunacaklardır.

4,5G diye bir terim yoktur! Bu sadece Türkiye'de uydurma bir terimdir. 3G-4G vardır 5G-6G-7G vs.. diye gider bu. Buçuklu bir bağlantı teknolojisi veya terimi dünya üzerinde hiçbir ülkede yoktur. Emin olun 5G geldiğinde 5,5G isimlendirip yine aklımızla dalga geçecekler

Almanyadaki deneyimimde 1500-2000Mbps arası hızlar görmüştüm. İstanbul Havalimanı'nda da bu hızları görmek mümkün. Ama deneyimime dayanarak, sanki 5G ağa bağlıyken telefonun bir nebze daha sıcak çalıştığını hissettim. Bu da hem kullanırken ki ısı, hem de cepte taşıma sağlığı açısından beni biraz rahatsız etti.

Mobilde hız ne kadar artarsa bizim gibi bir ülkede paket o kadar hızlı biter. Çünkü uygulamalar yükleyebildiği kadar veriyi yükler. Misal Instagram'da 5G ile dolaşırsan sallıyorum bir saate 2-3 GB rahat biter. Çünkü sen farkında olmadan sonraki videolar - resimlerde yükleniyor.

5G sadece sosyal medyada takılmak veya internette gezinmek için olan bir mobil ağ nesli değil.
Özellik4.5G (LTE Advanced)5G (Yeni Nesil)
İndirme Hızı150-300 Mbps1-10 Gbps (teorik)
Gecikme (Latency)30-50 ms1 ms’ye kadar düşebilir
Cihaz Yoğunluğukm² başına ~100.000 cihazkm² başına ~1.000.000 cihaz
Kapsama AlanıGenişBaşlangıçta sınırlı, sonra yaygınlaşacak
Enerji TüketimiGörece yüksekDaha verimli, uzun pil ömrü
Kullanım AlanıMobil internet, video, sesAkıllı şehirler, IoT, otomasyon, VR/AR
Örnek UygulamaYouTube, Instagram vs.Otonom araçlar, uzaktan cerrahi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…