4 GB RAM'li laptopta Linux'a geçilir mi?

rulinAwir

Centipat
İyi akşamlar, bundan önce bir sürü konu açıldığını gördüm fakat istediğim bir cevabı alamadım. Ben Windows 11 kullanıyorum şu anda ve daha hızlı, daha basit, modern bir arayüze geçmek istiyorum, (4 GB RAM'a sahip bir bilgisayarım var) bir sürü dağıtıma sahip olduğunu biliyorum ama hakkında pek bilgim yok ayrıca yanlış bilmiyorsam çoğu oyunu desteklemeyen bir işletim sistemi olduğunu duydum yalan olabilir bilmiyorum, çok oyun oynamam arada sırada oynarım genelde internette geziniyorum beni bu konuda düşünce sahibi edebilirseniz sevinirim.

Çoğu oyun çalışmıyor doğru. Üçüncü parti yazılımlar kullanarak çoğu oyunu oynamak mümkün ama örneğin Vanguard yüzünden LoL ve Valorant açamayacaksınız. Bunun gibi bir kaç örnek daha var. Onun dışında çoğu oyunu oynayabiliyorsunuz diyebiliriz.

Oyun oynama düşünceniz varsa direkt kullanmayın derim. Yanlış anlaşılmasın Linux'u kullanışlılık açısından Windows'a göre kat kat daha çok seviyorum. Günlük kullanım için bulunmaz bir nimet Linux. Ama oyun açısından hiç öyle değil. Çoğu Windows oyununu bazı programlar aracılığıyla açabiliyorsunuz ama yarısından fazlasının performans ve daha bir çok sıkıntısı oluyor. En basitinden Linux Mint ile Minecraft'ta yaşadığım sorunları anlatayım. Oyunun vanilla hali açılıyordu ama Windows sistemde sorunsuz oynadığım mod paketi Linux'ta çöküyordu. Hadi vanilla oynamak istiyorum diyelim, klavye de sıkıntı vardı. Ben Minecraft'ta eğilmek için Alt tuşunu kullanıyorum fakat bu Alt tuşu Linux'ta çalışmıyordu. Ne kadar çözmeye çalışsam da yapamadım. Uzun lafın kısası, oyun oynanabilecek bir sistem değil. Sorunsuz oynasanız bile Linux desteklemeyen oyunları yükleyene kadar eziyet çekiyorsunuz. Online oyunların çoğu da oynanmaz zaten.

Oyun oynama düşünceniz varsa direkt kullanmayın derim. Yanlış anlaşılmasın Linux'u kullanışlılık açısından Windows'a göre kat kat daha çok seviyorum. Günlük kullanım için bulunmaz bir nimet Linux. Ama oyun açısından hiç öyle değil. Çoğu Windows oyununu bazı programlar aracılığıyla açabiliyorsunuz ama yarısından fazlasının performans ve daha birçok sıkıntısı oluyor. En basitinden Linux Mint ile Minecraft'ta yaşadığım sorunları anlatayım. Oyunun vanilla hali açılıyordu ama Windows sistemde sorunsuz oynadığım mod paketi Linux'ta çöküyordu. Hadi vanilla oynamak istiyorum diyelim, klavye de sıkıntı vardı. Ben Minecraft'ta eğilmek için Alt tuşunu kullanıyorum fakat bu Alt tuşu Linux'ta çalışmıyordu. Ne kadar çözmeye çalışsam da yapamadım. Uzun lafın kısası, oyun oynanabilecek bir sistem değil. Sorunsuz oynasanız bile Linux desteklemeyen oyunları yükleyene kadar eziyet çekiyorsunuz. Online oyunların çoğu da oynanmaz zaten.

Çok oyun oynamıyorum genelde film izliyorum ve Web'te dolaşıyorum arada sırada Steam'den TF2 oynuyorum zaten oynamak istediğim çoğu oyunda FPS sorunları yaşadığım için oyunlarla pek aram yok diyebiliriz.

Çoğu oyun çalışmıyor doğru. Üçüncü parti yazılımlar kullanarak çoğu oyunu oynamak mümkün ama örneğin Vanguard yüzünden LoL ve Valorant açamayacaksınız. Bunun gibi birkaç örnek daha var. Onun dışında çoğu oyunu oynayabiliyorsunuz diyebiliriz.

Riot oyunları oynamıyorum hocam teşekkürler örneğiniz için, sadece PCSX2 emülatöründe oyunlar oynuyorum ve dediğim gibi TF2.

Eğer bilgisayarınız Windows 11'i modlanmadan olarak destekliyorsa Fedora Linux denemenizi tavsiye ederim. GNOME kullanan versiyonları gözüme fazlasıyla modern geliyor.

Teşekkürler fikriniz için

Son düzenleyen: Moderatör:
çok oyun oynamıyorum genelde film izliyorum ve web'te dolaşıyorum arada sırada steam'den tf2 oynuyorum zaten oynamak istediğim çoğu oyunda fps sorunları yaşadığım için oyunlarla pek aram yok diyebiliriz.
TF2'nin resmi olarak Linux desteği var. Steam'den indirip rahat oynarsınız yani.

Peki hocam hangi Linux dağıtımına geçersem daha kişilleştirebilir bir arayüze ve biraz daha hızlı Windows 11 gibi kasmayan bir durumda olurum çünkü bazen Windows 11'de bazı tuşlar gecikebiliyor.
Linux dağıtımlarının hepsi Windows'dan daha özelleştirilebilir emin olun. Dağıtım olarak Linux Mint önereceğim size hem hafif hem de kullanıcı dostu kolay bir dağıtım. Yeni başlayanlar için sürekli önerilir yani. Şimdi özelleştirme açısından dağıtımdan çok masaüstü ortamı önemli. Linux Mint'in sitesinde 3 tane masaüstü ortamı seçeneği var. Bunlar MATE, XFCE ve Cinnamon. MATE kullanan yok gibi bir şey bende beğenmiyorum onu eleyelim. XFCE daha az kaynak tüketen daha hafif bir masaüstü ortamı. Ama tasarımı biraz kötü duruyor. XFCE yükleyecekseniz bayağı bir özelleştirmeyle düzeltmeniz lazım. Cinnamon ise daha fazla kaynak tüketiyor ama tasarımı gayet güzel.

1739646485988.png

Cinnamon boşta 880-900 MB RAM tüketirken XFCE'de 770-780 MB tüketiyor. Fotoğraftan tasarım farkını falanda az çok anlarsınız. Seçim size kalmış.

Linux dağıtımlarının hepsi Windows'tan daha özelleştirilebilir emin olun. Dağıtım olarak Linux Mint önereceğim size hem hafif hem de kullanıcı dostu kolay bir dağıtım. Yeni başlayanlar için sürekli önerilir yani. Şimdi özelleştirme açısından dağıtımdan çok masaüstü ortamı önemli. Linux Mint'in sitesinde 3 tane masaüstü ortamı seçeneği var. Bunlar Mate, Xfce ve Cinnamon. Mate kullanan yok gibi bir şey bende beğenmiyorum onu eleyelim. Xfce daha az kaynak tüketen daha hafif bir masaüstü ortamı. Ama tasarımı biraz kötü duruyor. Xfce yükleyecekseniz bayağı bir özelleştirmeyle düzeltmeniz lazım. Cinnamon ise daha fazla kaynak tüketiyor ama tasarımı gayet güzel.

Eki Görüntüle 2424772

Cinnamon boşta 880-900 MB RAM tüketirken Xfce'de 770-780 MB tüketiyor. Fotoğraftan tasarım farkını falan da az çok anlarsınız. Seçim size kalmış.

Hocam Cinnamon'a bir göz atacağım galiba, teşekkürler beni fikir sahibi ettiğiniz için bu konuda iyi geceler dilerim size.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı