4 mevsim lastik vs ayrı ayrı lastik

Makaleler
3
Arkadaşlar Corsa 2020 model aracıma lastik bakıyorum. Üstünde michelin primacy 4 var ama eskiler biraz. Önümüz de kış, şimdiden lastik bakmaya başladım.

Genelde İstanbul içinde kullanılıyor araba. 4 mevsim lastik almak mantıklı geldi, 3300'e Goodyear Eagle Sport 4 mevsim 205/55 R17 95v XL var. 4 set alsam 14.000'e halloluyor. Diğer türlü lastik başı 4,5 civarından 8 lastik almaya kalksak 35 civarı, jant da alınsa 50 civarı ediyor. Bu masrafa ve saklama derdine değer mi? Lastiği saklamak da bizim için sıkıntı olacak. Ne diyorsunuz? Önerilerinizi bekliyorum.

Not: Orijinal lastikleri 205/45 r17.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar Corsa 2020 model aracıma lastik bakıyorum. Üstünde michelin primacy 4 var ama eskiler biraz. Önümüz de kış, şimdiden lastik bakmaya başladım.

Genelde İstanbul içinde kullanılıyor araba. 4 mevsim lastik almak mantıklı geldi, 3300'e Goodyear Eagle Sport 4 mevsim 205/55 R17 95v XL var. 4 set alsam 14.000'e halloluyor. Diğer türlü lastik başı 4,5 civarından 8 lastik almaya kalksak 35 civarı, jant da alınsa 50 civarı ediyor. Bu masrafa ve saklama derdine değer mi? Lastiği saklamak da bizim için sıkıntı olacak. Ne diyorsunuz? Önerilerinizi bekliyorum.

İstanbul için 4 mevsim lastik uygun değil.
7 tane aracım var. 1 tanesi hariç hepsinin 4 mevsim lastiğini değiştirdim ve yazlık, kışlık olarak iki türe ayırdım. 4 mevsim lastiklerin hamur sertliği çabuk bozuluyor. 1 sene sonra hepsi çöp. Lastik sürekli soğuk ve sıcak iklimlere adapte olmaya çalıştığı için hamur sertliği artıyor ve kış performansı düşüyor. Yazın aşırı yumuşak, kışın aşı sert duruma geliyor. Tam tersi olması gerekirken ortalama 1 sene sonra böyle bir durum ortaya çıkıyor.
Taksicilerinde dediği gibi arabasını seven adam 4 mevsim lastik kullanmaz.
Goodyear lastiklerinin zaten hamuru bozuk. Üstüne Goodyear'ın 4 mevsimini almayı düşünmüşsünüz komple işinizi riske atıyorsunuz. Michelin, Continental ve Hankook dışında markalara bakmayın bile.
İstanbul artık kar kış kıyamet olmuyor. Bu kadar maliyete girmektense yaz lastiği almak daha mantıklı. Yaz lastiklerinin yağmur tutuşu zaten kış lastiklerine ve 4 mevsim lastiklere göre daha iyi. Kar yağsa zaten maksimum 3-4 gün sorun oluyor. Onun haricinde yaz lastiği kullanmak daha mantıklı.

@V. Scaletta o yumuşaklık olayı markadan markaya değişiyor. Goodyear kış lastiği, Riken 4 mevsim lastik kullanıyorum. Sorun yaşamadım 4 mevsim konusunda, senin de belirttiğin gibi markadan markaya farklılık gösteriyor.

Geçen sezon iki araca Goodyear 4 mevsim lastik satın aldım ve kullandım.
Kesinlikle şimdiye kadar kullandığım en kötü lastik hamuru diyebilirim. 1 sezon geçtikten hemen sonra lastiklerin hamuru bozuldu. Soğukta yumuşak olması gerekirken sertleşti, yazın sert olması gerekirken yumuşadı. İki aracımda da memnun kalmadım. Birini yaz lastiğine çevirdim. Diğerini de kısmetse yakın zamanda çevireceğim.
Bundan önce 200.000KM Goodyear deneyimim var o zamanlarda da hamur sorunu yaşıyordum.

İstanbul için 4 mevsim lastik uygun değil.
7 tane aracım var. 1 tanesi hariç hepsinin 4 mevsim lastiğini değiştirdim ve yazlık, kışlık olarak iki türe ayırdım. 4 mevsim lastiklerin hamur sertliği çabuk bozuluyor. 1 sene sonra hepsi çöp. Lastik sürekli soğuk ve sıcak iklimlere adapte olmaya çalıştığı için hamur sertliği artıyor ve kış performansı düşüyor. Yazın aşırı yumuşak, kışın aşı sert duruma geliyor. Tam tersi olması gerekirken ortalama 1 sene sonra böyle bir durum ortaya çıkıyor.
Taksicilerinde dediği gibi arabasını seven adam 4 mevsim lastik kullanmaz.
Goodyear lastiklerinin zaten hamuru bozuk. Üstüne Goodyear'ın 4 mevsimini almayı düşünmüşsünüz komple işinizi riske atıyorsunuz. Michelin, Continental ve Hankook dışında markalara bakmayın bile.
İstanbul artık kar kış kıyamet olmuyor. Bu kadar maliyete girmektense yaz lastiği almak daha mantıklı. Yaz lastiklerinin yağmur tutuşu zaten kış lastiklerine ve 4 mevsim lastiklere göre daha iyi. Kar yağsa zaten maksimum 3-4 gün sorun oluyor. Onun haricinde yaz lastiği kullanmak daha mantıklı.
Teşekkürler.
Kar durumu için kar çorabı olayına nasıl bakıyorsunuz? Kar yağarsa çok kullanmamaya çalışırım zaten aracı da, nolur nolmaz en azından 1 çift almak mantıklı olur.

Şu anda en mantıklı olan 5200 civarında Continental Premiumcontact 7 gibi geldi bana. Ama acelesi de yok, beklesek kış aylarına doğru düşer mi acaba fiyatlar? Üstündeki lastikler 4 senelik yaz lastikleri, 22.000 km yapılmış ama ekspertiz değişim önermişti.

Son düzenleme:
Teşekkürler.
Kar durumu için kar çorabı olayına nasıl bakıyorsunuz? Kar yağarsa çok kullanmamaya çalışırım zaten aracı da, ne olur ne olmaz en azından 1 çift almak mantıklı olur.

Şu anda en mantıklı olan 5200 civarında Continental Premiumcontact 7 gibi geldi bana. Ama acelesi de yok, beklesek kış aylarına doğru düşer mi acaba fiyatlar? Üstündeki lastikler 4 senelik yaz lastikleri, 22.000 km yapılmış ama ekspertiz değişim önermişti.

Düşeceğini düşünmüyorum. Artan enflasyon ve lastiğin üretim yılı sebebiyle stok kalmayabilir.
Lastik durumunuz iyiyse gittiği yere kadar gitsin, en son durumda değiştirirsiniz.
Yatan araba ile çok gezen araba arasında fark olmadığı gibi lastiğin depolama ömrü maalesef önem arz ediyor. 4 sene üzerinde durmuş olması lastik içi tellere zarar vermiş olabilir, hamurunun çatlamasına neden olmuş olabilir. En güveniliri bence en kısa zamanda değişim.
Kar çorabını çok duydum ama tecrübe etme fırsatım olmadı. Yumurtaya kapıya dayanınca insan araştırma yapıyor. Ne zaman kar çorabı lazım olsa kar yağmasını beklediğim için stok bulamıyorum.

Guvenliginize ya da bu tarz seylere onem veriyorsaniz deger, 4 mevsim lastik hicbir mevsimde tam performans veremiyor.

Düşeceğini düşünmüyorum. Artan enflasyon ve lastiğin üretim yılı sebebiyle stok kalmayabilir.
Lastik durumunuz iyiyse gittiği yere kadar gitsin, en son durumda değiştirirsiniz.
Yatan araba ile çok gezen araba arasında fark olmadığı gibi lastiğin depolama ömrü maalesef önem arz ediyor. 4 sene üzerinde durmuş olması lastik içi tellere zarar vermiş olabilir, hamurunun çatlamasına neden olmuş olabilir. En güveniliri bence en kısa zamanda değişim.
Kar çorabını çok duydum ama tecrübe etme fırsatım olmadı. Yumurtaya kapıya dayanınca insan araştırma yapıyor. Ne zaman kar çorabı lazım olsa kar yağmasını beklediğim için stok bulamıyorum.
Arka lastiğin fotoğrafını bir abime atmıştım, iyi demişti.
Araba zaten 4 yıl bakımı için servise veya sanayiye gidecek, bilmiyorum tam fiyatına göre bakacağım. O zaman baktırırım bir ne diyorlar, ona göre düşüneyim. Ama sadece yaz + çorap/zincir almakta karar kıldım gibi, sadece vakti fark edecek.

4 mevsim lastiği kötüleyenler ağır boş yapıyor. İyi bir 4 mevsim lastik ortalama bir kış lastiğinin hemen hemen %80 'i kadar performans verirken bu durum yağmur ve serin bahar aylarında avantaja dönüşüyor, yazın ise çok sıcak olduğu zamanlarda hafiften sabunlaşma oluyor ancak eğer sürülen araç sıradan bir binek araç ise, virajdan viraja atlayıp abuk subuk hareketler yapmıyorsanız, hız limitlerine genel olarak uyuyorsanız, özellikle de direksiyonunuz iyi ise her türlü iş görüyor.

5 yıl/120 bin km altı yol yapanlar için bence yaz/kış ayrı lastik biraz gereksiz çünkü aldığınız lastiği tamamen kullanamadan çöpe atmak zorunda kalıyorsunuz. Ağır kar mı yağdı? Çağır taksiyi gelsin. Karda arabayı oynatma riskine girmeye gerek yok. Hastan vardır, özel durumun vardır ayrı konu.

Yazdığın lastik biraz çöp bir lastik, onu alma. GoodYear alacaksan GoodYear Vector Gen-3 al ki gerçek 4 mevsim lastik performansını gör, ben 2004 Ford Tourneo Connect 'e takmıştım, çok memnundum. Her ne kadar karda kullanılmaz desem de bir yaramazlık yapmıştım zamanında, kar performansı benim nazarımda neredeyse bir kışlık lastiği aratmıyordu. Bunun yanında Michelin CrossClimate 2 de güzeldir ama biraz pahalıdır, bence Corsa için Michelin lastik gereksiz. Continental AllSeasonContact serisi de çok güzel. Bakın bu 4 mevsim lastikler milletin dediği ve gibi çok kötü olsaydı bu lastiklerin hız sembolleri bu kadar yüksek olmazdı.

Aracı sattığımda o lastiklerle beraber satmıştım, sattığım kişi 6 Şubat 2023 depreminde, o karda o araçla deprem bölgesine sorunsuz gitti ve geldi.

Ben aracın karakterine göre lastik seçimi yapılmasını savunan birisiyim. Örneğin şu anda Honda Civic aracımda Continental PremiumContact7 kullanıyorum, bu araç Civic değil de Corolla olsaydı Michelin Primacy 4+ veya GoodYear EfficientGrip Performance 2 kullanırdım. Kışlık lastiklerim yok bu arada, hiç ihtiyaç duymadım çünkü aracımı keyif için kullanıyorum, sürekli lazım olmuyor. Bakın aynı şeklide, bu araca spor lastik de gerekmiyor çünkü 1.6 motorlu 125 HP 150 NM gücünde bir araç, Michelin Pilot Sport 4s falan taksak bile o lastikleri bu araç kolay kolay her zaman ısıtamaz, sonra lastik kötü olur. Aracım performans aracı sayılabilecek bir araç olduğu için 4 mevsim lastik takıp hantallaştırmak istemedim. Yağışlı ve -5 derece altında kalan havalarda biraz daha dikkat ediyorum sadece. Övmek gibi olmasın ama zaten araba neredeyse yere yapışarak gidiyor.

Aslında işin sırrı lastik basınçlarınızın ve rot/balans ayarlarınızın düzgün olmasında yatıyor. En kötü lastiği vezir ederken en iyi lastiği rezil edebilecek bir etken.
Unutmayın, lastikler arabanın en önemli parçalarıdır, sizin yolla temasınızı sağlayan parçalardır.

Siz yine bende dahil olmak üzere kimsenin söylediklerini çok dikkate almayın. Şöyle test siteleri var, inceleyin, kendiniz karar verin.

Birde, her lastiğin(mevsimi fark etmeksizin) iyi veya kötü olduğu durumlar var, kulvarlar farklı olabiliyor yani, ona göre değerlendirmenizi yapın. Örneğin yazlık Continental PremiumContact7 bana göre her koşulda en iyi lastikken yuvarlanma direnci konusunda rakiplerinin gerisinde, tabi umurumda değil arabam LPG 'li zaten.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı