4060 vs 4060 Ti vs 7600

Hangisi daha mantıklı ?

• INTEL12400F / RT4060ti (8GB) - 25999TL

Oy: 0 0,0%

• Oy verenlerin toplamı
    13

All The Way

Hectopat
Makaleler
1
  • 1080p oyunculuk için 21000TL 12400f 4060 almak mı yoksa 26000TL fiyata 4060ti mı almak mantıklı ?
  • 70fps yerine 85fps almak için 5000tl fark vermeye gerek yok diye düşünüyorum.
  • Şu anki bilgisayarım ile Cyberpunk 2077'de FSR ve FG açık şekilde düşük ayarlarda 25-40 fps civarı alıyorum.
  • 4060'a geçersem Ultra+RT açık 80fps civarı alacağım. RT kapatırsam da 120-130 fps alacağım. Mükemmel değil mi ?
  • İleride de 4060 sistem ile 4-5 sene boyunca DLSS+FG açık ve yüksek ayarlarda, 1080p'de 60fps üzeri almak istiyorum.
  • 15fps fazla almak için 5000tl vermek bu durumda gereksiz geliyor bana. Zaten vRam aynı olduğu için ileride vRam yeterli gelmeyecekse de 5000tl neden bu kartı alayım ? İleride 8gb vram yüzünden sorun yaşamamak adına aynı fiyata 16gb vRam'li 7600 XT daha iyi performans verir mi diye düşünüyorum ama 4060 ile aynı performansı verip 4060ti parası vereceğim ve üstüne DLSS'ten de mahrum kalacağım ileride vRam yetmez ve %15-30 daha iyi performans alma olasılığım var diye. Çok mantıklı değil gibi.

Son düzenleme:
Sen sadece ekran kartını düşünüyorsun ama 7500F çok daha iyi 12400F'den ve AM5 platformu daha mantıklı. 4060Ti ile DLSS+FG açtığın zaman RT ile de çok rahat oynarsın evet ama 7600XT'de de AFMF2 var. Şu an bir DLSS 3.0 kadar iyi olmayabilir ama 2k Ultra'da bile gayet yüksek değerler alabilirsin. Bu durumda 7600XT'nin tek eksisi RT oluyor ama sistemleri genel olarak karşılaştırırsan 7500F+7600XT daha iyi.

Zamanında benzer bir ikilemde bende kalmıştım. Açık konuşmak gerekirse attığınız sistemlerin tamamı yeni kartlar çıktıklarında göz önünden düşecekler ve bundan 4-5 sene sonra zamanın 1060 kartlarından hiç bir farkı kalmayacak kartlar. Sizin yerinizde olsam en ucuzunu alırım. 5000 TL ile ekipman oyun vs. gibi şeylere harcamanızı öneririm.

Sen sadece ekran kartını düşünüyorsun ama 7500F çok daha iyi 12400F'den ve AM5 platformu daha mantıklı. 4060Ti ile DLSS+FG açtığın zaman RT ile de çok rahat oynarsın evet ama 7600XT'de de AFMF2 var. Şu an bir DLSS 3.0 kadar iyi olmayabilir ama 2k Ultra'da bile gayet yüksek değerler alabilirsin. Bu durumda 7600XT'nin tek eksisi RT oluyor ama sistemleri genel olarak karşılaştırırsan 7500F+7600XT daha iyi.
7500'e ihtiyacım yok gibi:
  • 12400f'ye bakınca da 4070 ile bile kombinlenebilecek bir işlemci sonuçta. 7500F'nin tam performansını zaten alamayacağım. Ekran kartı yükseltsem bile 12400F yeterli olur, dar boğaz yapmaz gibime geliyor.
DLSS'i de FSR'a tercih ederim:
  • DLSS ile oyun oynarım ama FSR ile oynamak çok iyi bir deneyim değil bence (Titreme yapıyor)
  • Zaten fps olarak zorlayacak şey RT'yi açmak olur. O zaman da FPS çok düşüyor mecbur DLSS veya FSR açmam gerekir. DLSS bu konuda daha tatmin edici sonuçlar veriyor.
  • Saf kas gücünde de zaten benzer performanslar veriyor. Tek fark 8gb vRam ileride bir kısıtlama yaşatır mı bana. Onun için de DLSS'ten vazgeçmek kısa-orta vadede mantıklı değil gibi geliyor. Saf kas gücü mesela biri 90fps alırken diğeri 120 fps verse o zaman DLSS kullanmam saf gücüne güvenip devam edebilirim ama aynı performansı veriyorlar şu an.
5600 için:
+16gb vRam (İleride fark yaratmasını umuyorum.)
+Performans farkınını göremeyeceğim daha iyi işlemci (7500f)
-DLSS yerine FSR kullanmak zorundayım(DLSS ile en yüksek ayarlarda 80fps oyun oynarım ama aynı ayarlarda FSR'ı açmak istemem. Sonuç olarak ya FSR'sız 35-40fps ile daha iyi görüntü elde edeceğim ya da daha düşük ayarlara çekeceğim. Mantıklı gelmiyor.)

-5000tl daha pahalı
-Saf güçleri aynı performansı veriyor.

Benim düşüncelerim bu şekilde yanlış bir nokta varsa veya farklı bir fikriniz varsa bilmek isterim tabi.

Zamanında benzer bir ikilemde bende kalmıştım. Açık konuşmak gerekirse attığınız sistemlerin tamamı yeni kartlar çıktıklarında göz önünden düşecekler ve bundan 4-5 sene sonra zamanın 1060 kartlarından hiç bir farkı kalmayacak kartlar. Sizin yerinizde olsam en ucuzunu alırım. 5000 TL ile ekipman oyun vs. gibi şeylere harcamanızı öneririm.
Katılıyorum bana da gereksiz gibi geldi ama emin olamadım. 5000tl'den kaçıp ileride pişman olmak istemem ama 4060 çok daha makul gibi sanki.

Son düzenleme:
  • 12400f'ye bakınca da 4070 ile bile kombinlenebilecek bir işlemci sonuçta. 7500F'nin tam performansını zaten alamayacağım. Ekran kartı yükseltsem bile 12400F yeterli olur, dar boğaz yapmaz gibime geliyor.
DLSS'i de FSR'a tercih ederim:
  • DLSS ile oyun oynarım ama FSR ile oynamak çok iyi bir deneyim değil bence (Titreme yapıyor)
  • Zaten fps olarak zorlayacak şey RT'yi açmak olur. O zaman da FPS çok düşüyor mecbur DLSS veya FSR açmam gerekir. DLSS bu konuda daha tatmin edici sonuçlar veriyor.
  • Saf kas gücünde de zaten benzer performanslar veriyor. Tek fark 8gb vRam ileride bir kısıtlama yaşatır mı bana. Onun için de DLSS'ten vazgeçmek kısa-orta vadede mantıklı değil gibi geliyor. Saf kas gücü mesela biri 90fps alırken diğeri 120 fps verse o zaman DLSS kullanmam saf gücüne güvenip devam edebilirim ama aynı performansı veriyorlar şu an.
5600 için:
+16gb vRam (İleride fark yaratmasını umuyorum.)
+Performans farkınını göremeyeceğim daha iyi işlemci (7500f)
-DLSS yerine FSR kullanmak zorundayım(DLSS ile en yüksek ayarlarda 80fps oyun oynarım ama aynı ayarlarda FSR'ı açmak istemem. Sonuç olarak ya FSR'sız 35-40fps ile daha iyi görüntü elde edeceğim ya da daha düşük ayarlara çekeceğim. Mantıklı gelmiyor.)

-5000tl daha pahalı
-Saf güçleri aynı performansı veriyor.

Benim düşüncelerim bu şekilde yanlış bir nokta varsa veya farklı bir fikriniz varsa bilmek isterim tabi.

Katılıyorum bana da gereksiz gibi geldi ama emin olamadım. 5000tl'den kaçıp ileride pişman olmak istemem ama 4060 çok daha makul gibi sanki.
Benim bahsettiğim FSR değil ki ama AFMF2'den bahsediyorum ben yani Frame Generation ile aynı şey oluyor. DLSS ve FSR'da bu özellik var evet ama onlarda ki FG performans olarak daha kötü ve gecikme süreleri daha yüksek. AFMF2'de görüntüde bozulmalar yok denecek kadar az olsa da FSR ve DLSS'deki upscaling kadar akıcı hissettirmiyor sahte kareler oluşturduğundan dolayı. Yine de bu demek değildir ki 30 FPS'miş gibi oynayacaksın. AFMF2 Frame Generation olmasına rağmen gayet akıcı hissettirmeyi başarıyor gecikme çok düşük olduğu için. Ayrıca akıcılığı biraz daha arttırmak için de RDR2 gibi oyunlarda V-Sync ayarını Half'da kullanmak lazım.

• 12400F'ye bakınca da 4070 ile bile kombinlenebilecek bir işlemci sonuçta. 7500F'nin tam performansını zaten alamayacağım. Ekran kartı yükseltsem bile 12400F yeterli olur, darboğaz yapmaz gibime geliyor.

12400F'in darboğaz yapacağından değil, 7500F ile direkt olarak AM5 ve DDR5 platformunda olacaksınız. Nasıl zamanında Intel i5 7500 ve Ryzen 5 1600 aynı anda çıktıysa, Ryzen 5 1600 alan kişi şu anda aynı anakarta Ryzen 5 5600 veya 5800x3D takabiliyor. i5 7500 alan kişi ise en fazla i7 7700K takabiliyor. Bu yüzden 7500F çok daha mantıklı.

Güvenip tercih eder miyim bilemiyorum ama ikinci el sitesinde 25000tl civarında 6800xt'li sistem bulmak mümkün hatta daha makul fiyata bile alınabilir. Performans farkına bakınca riske değer gibi geldi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı