4070 Ti ve i7-13700K sistem toplama

kerimbezirci

Centipat
Daha fazla  
Herkese selam, ben mimarım ve bilgisayarı öncelikle mimari yazılımları çalıştırmak için kullanıyorum.
Kullandığım programlar;
-AutoCAD, SketchUp, Lumion, 3DS Max, corona, Adobe Photoshop, Premiere Pro, After Effects vb.
tabii bu sistemi topladıktan sonra hakkını vermek için oyun oynamayı da düşünüyorum.

Yakın zamanda Amerika'da bulunan arkadaşımdan birkaç parça getirmesini rica ederek bir sistem toplamaya başladım. Öncelikle şu an elimde olan parçaları yazıyorum.

ekran kartı​

ASUS ROG stix GeForce RTX 4070 Ti 12 GB GDDR6X OC Edition (PCIe 4.0, HDMI 2.1a)
Amerika'dan vergisi dahil 26.000₺'ye geldi.

1698141003080.png

işlemci​

Intel Core i7-13700K (8p+8e çekirdek)
Amerika'dan vergisi dahil 10.500₺'ye geldi.

1698141146114.png

SSD​

WD Black SN850X 2TB w/ heatsink (soğutuculu) - gen4 PCIe M.2 7.300MB/S
Amerika'dan vergisi dahil 3.750₺'ye geldi.
Sistem toplama konusunda acemi olduğum için SSD alırken biraz hataya düştüm, kendinden soğutuculu bir model almışım ve alacağım anakartta sorun yaşar mıyım diye tedirginim doğrusu. :)

1698141328894.png

diğer parçalar​

Şimdi sırasıyla diğer parçalar konusunda edindiğim kısıtlı bilgilerimi ve düşüncelerimi yazacağım.
Kalan parçaların bütçesi konusunda monitör dahil 40-45 Max 50k₺ gibi bir bütçem var.
Tek isteğim kasa dahil alabileceğim parçaları beyaz almak ve beyaz yoğunluklu bir kasa kurmak.

anakart

Anakart konusunda neredeyse hiçbir bilgim yok. Ekran kartı ve işlemcimle uyumlu ve ileriye dönük de iyi bir anakart alabilmek istiyorum. ASUS modellerine bakıyorum ama çok fazla seçenek var. Neye dikkat etmeliyim, nasıl bir anakart almalıyım? Alacağım anakartın ne özelliği olmazsa olmaz?

güç kaynağı (PSU)

Güç kaynağı konusunda 850W mı almalıyım 750W mı almalıyım bilmiyorum tek istediğim yine iyi bir güç kaynağı almak ve beyaz bir model almak :)

sıvı soğutucu

Sıvı soğutma konusunda emin olamadığım nokta alacağım model 360mm mi yoksa 240mm mi olmalı? Konu hakkında yazılmış neredeyse bütün yazıları okudum, kimisi aynı işlemciye 240mm almış soğutamamış kimisi 360mm almış. Bu konuda bilgiye ve model önerisine ihtiyacım var. Yine beyaz model :)

RAM

Sanıyorum ki RAM modelinin çok önemi yok. Benim için 32 GB(16x2) RAM yeterli olacaktır. Yeterli olmazsa sonradan 16(2x8) eklerim belki. Eğer 64 GB(2x32) almam bütçe olarak büyük fark yaratmayacaksa onu da düşünebilirim.

kasa

Kasa konusunda white Edition bir kasa istiyorum, çok güzel bir kasa beğendim ama fiyatı sanıyorum ki çok yüksek.

(ASUS ROG srix Helios white Edition)(14.000)

Kasada ekstra neye dikkat etmem gerektiğini bilmiyorum ben bakarken sadece ATX mid Tower yakışıklı kasalara baktım.

monitör

Monitör konusunda mimari render üzerine çalıştığım için IPS bir ekran almam gerektiğini düşünüyorum. Sistemin karşılayabileceği sebebiyle de 170Hz 2K veya 4K(fiyatına göre) bir şey düşünüyorum. Bu konuda da bilgim yetersiz. Fakat Curved olmayan, yüksekliği ayarlanabilir güzel bir monitörüm olsun istiyorum.

Durumum bu şekilde, model önerilerinize ek olarak bilgilerinize de ihtiyacım var. Kendi çapımda sistem toplamaya çalışıyorum, hataya düşmeye açığım dolayısıyla sizlerin yardımı bana destek olacaktır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Buna benzer bir sistemi hem oyun hem de Mimari işler için bende toplamak istiyordum tek bir farkla, işlemciyi AMD planlıyordum o kadar.
Ortalama 50-60k arası tüm sistem hazır oluyor gibi.

Buna benzer bir sistemi hem oyun hem de Mimari işler için bende toplamak istiyordum tek bir farkla, işlemciyi AMD planlıyordum o kadar.
Ortalama 50-60k arası tüm sistem hazır oluyor gibi.
Ben Zaten şimdiden 42k gibi bir harcama yaptım. Bi 45k daha öngörüyorum. Cebimden toplam 85k çıkacak gibi.

Evet İntel İşlemciyi satın aldım. Başta yazdığım parçalar şuan elimde.
Hocam Intel tarafının soket değişme ihtimalinden dolayı söyledim yoksa sıkıntı değil. 850w ilerisi için de gayet iyidir. Z790 tipi bir anakart ile güzel bir kombin yapabilirsiniz. Özel bir isteğiniz yok ise bakalım parçalarınıza?

Soket değişme meselesini ve nasıl bir sorun teşkil ettiğini tam olarak anlayamadım.
Hocam Intel tarafının soket değişme ihtimalinden dolayı söyledim yoksa sıkıntı değil. 850w ilerisi için de gayet iyidir. Z790 tipi bir anakart ile güzel bir kombin yapabilirsiniz. Özel bir isteğiniz yok ise bakalım parçalarınıza?

Önerilerini araştırıyorumZ790 iyi bir kart ise listeme eklemeyi düşünüyorum. 750W PSU yetmez mi peki?
Özel bir isteğim yok parçalar konusunda.

Soket değişme meselesini ve nasıl bir sorun teşkil ettiğini tam olarak anlayamadım.
Soket değişirse sonraki jenerasyonda işlemci yükseltmek ister isen anakartın da değinmek zorunda kalır. Soket 1700 değişebilir bu kesin değil ama ihtimaller var. AMD tarafı ise değişti. Ondan daha uzun ömürlü olabilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı