Herkese merhabalar. Yaklaşık bir yıl önce bir sonraki bilgisayarımı toplama kararı almıştım. O zamana kadar donanım hakkında çok bir bilgim yoktu ve kaliteli bir bilgisayar nasıl olur bilmiyordum ve bu yüzden de iyidir diye bilmeden aldığım tüm bilgisayarlar iki üç yılda kullanılmaz hale geliyordu. Toplama bilgisayarların daha uygun olduğunu öğrendiğimde bu işle ilgilenmeye ve donanım konusunu öğrenmeye başladım. Technopat ile de bu sayede tanıştım.
Uzun bir süre bilgisayar donanımları hakkında bilgi aldıktan sonra alışveriş sepetimi hazırladım. Bir süredir de Dolar'ı ve Vatan Bilgisayar'ın indirimlerini takip ediyordum ve en sonunda 7 Haziran seçim günü akşamı Dolar'ın fırlamasıyla, Vatan Bilgisayar da sitedeki hesabını değiştirmeden 1 Dolar=2,69 TL'den siparişimi verdim. Parçaların hepsi geldiğinde de toplama işinde koyuldum ve izninizle şu an yeni bilgisayarımdan sizlere parçalardan bahsetmek istiyorum.
Anakart tercihimi MSI Z97 Gaming 5'ten yana kullandım. Başlarda listemde Gaming 7 vardı fakat sonradan 5'in oyuncular için ideal olduğunu, 7'nin ise daha çok profesyonel overclockçulara yönelik olduğunu öğrendiğimde fikrimi değiştirdim çünkü kendim overclocktan anlamıyorum. Onun yerine O.C. Genie'yi kullandım.
Ekran kartı olarak yine MSI'ın GTX 970 Gaming modelini tercih ettim. En baştan beri listemdeydi. Fazla söze gerek yok
İşlemci konusunda aşırıya kaçmışım gibi hissediyorum. Intel i7 4790K ürününü aldım. Technopat'ta ve internetteki pek çok yerde, hatta Level Dergisi'nin Teknik Servis adresine gönderdiğim tavsiye mailine bizzat
@Recep Baltaş tarafından verilen yanıtta bile i5 4690K'nın daha aslında daha ideal olduğunu, genel anlamda 4790K'nın elbette daha iyi olduğunu fakat konu oyunlar olduğunda ikisi arasında pek bir fark olmadığını ve bu yüzden daha hesaplı olmak adına 4690K'yı tercih etmenin daha uygun olacağını gördüm. Ama nedendir bilmiyorum, yine de 4790K'yı aldım. Henüz pişman olmadım
.
Belleklerim 2x4GB 1600 MHz 9CL Kingston HyperX Savage'tır. 16 yapsam mı diye düşünmüştüm ancak öğrendiğim kadarıyla render ile falan uğraşadıkça 8GB oyunlar için yeterli.
İşlemciyi Thermaltake Water 3.0 Pro ile soğutuyorum ve en çok tedirgin olduğum konu makine gerçekten çalışıyor mu. Belki de endişem boşunadır çünkü görünürde bir şey yok ama yine de sanki bir şeyleri yanlış yapmışım gibi hissediyorum
. İşlemciyi yakarsam vallahi ağlarım. Fanları, havayı kasanın içine verecek şekilde ayarladım. Sizce ters çevirmeli miyim?
Depolama alanı çok fazla değil çünkü oynamadığım oyunu silmek gibi bir alışkanlığım var. 128GB Samsung 840 Pro + 1TB WD Caviar Blue.
Kasa olarak Corsair Carbide Spec-02'yi kullanıyorum ve şöyle söyleyeyim, görünüşüne hasta oldum. Ön tarafta 2x120mm, üst tarafta 2x120mm, arkada 120mm ve altta 120mm fan yerleri var. Arkada bir adet siyah fan ve önde bir adet kırmızı led fan takılı olarak geldi. Ön taraftaki ikinci yer boş kalmasın diye oraya da bir kırmızı led fan aldım. Öndekiler havayı içeri alıyor ve arkadaki dışarı atıyor.
Güç kaynağı kasada Corsair VS650 olarak geldi. Sizce kaliteli mi, yenisini almalı mıyım?
Bu bilgisayarın beni en az beş yıl idare etmesini bekliyorum çünkü donanım hakkında biraz bilgi sahibi olabildiysem bunun canavar gibi bir sistem olduğu düşüncesindeyim. İlk olarak Call of Duty: Ghosts'u oynayacağım çünkü bir önceki bilgisayarımda doğru düzgün oynayamamıştım. Bilgisayar can çekişiyordu
. Bunun acısını çıkarmam lazım. Şu an Steam'den iniyor. Ardından ultra grafiklerde Grand Theft Auto V bekliyorum, hadi hayırlısı.
Hayatımda ilk defa bir bilgisayar topladım ve bunu başarıyla halledebildiğim için ben bile şaşırdım doğrusu. Bana bilgisayar donanımlarından anlamayı, bilgisayar toplamayı öğreten ve parça arayışım sırasında tavsiyelerde bulunan herkese ve tüm Technopat ahalisine büyük bir teşekkürü borç bilirim
. Yazıyı buraya kadar okuduysanız bile bravo zaten
.
Ayrıca akşam saatlerinde siparişi verip gece yarısından sonra Technopat Forum'a girdiğimde siteye tam olarak bir yıldır üye olduğumu görmemin beni oldukça şaşırttığını da belirtmek isterim
.