Ben uw kullanmak istediğim için seçeneklerim kısıtlıydı. 49" VA MiniLED olan Neo modelini seçmiştim.
Açıkçası yıllarca CS oynadım. Valorant oynadım. FACEIT rank kastım. Monitörüm TN panel 240Hz'di. Şayet kullanım bu şekilde olacaksa, senin panelin tipi değil, input lag dediğimiz değişkene odaklanmak gerekecek. Evet 1msde görüntü oluşuyor fakat o devre o veriyi kaç Ms'de işliyor. Buna giriş gecikmesi yani input lag deniyor. Bu da komponent ve devre dizaynı ile ilgili oldukça karışık bir konu.
Burada temel senaryolara yönelmek gerekli. Her türlü monitörü kullanmış biri olarak kendi senaryomdan örnek vereyim.
Yıllarca 24" 1080p yüksek Hz arayan biri oldum. 240Hz zamanımda TN panelde olduğundan ve IPS'ler 4ms altı olmayıp, bir de 144Hz'yi geçmediğinden. Bu TN panele yönelmiştim. TN 240Hz cihazım ASUS XG258Q modeliydi. O zaman en düşük input lag bu cihazdaydı. Arından 360Hz ile fastıps teknolojisi de oturmasıyla birlikde ASUS PG259QNR ile tanıştım. Ekran kartı 2080 Ti olduğundan 1080P'de kararlıydım. Zira 4:3 stretch kullanmaktaydım.
Zamanla FPS geçti gönülden, rekabetçinin hırçınlığını atıp, simülasyona yöneldim. Aynı zamanda yayıncılık ve ara ara FPS, yoğunlukla hikayeli AAA oyunlar oynamaya başladım.
Burada ana husus SIM olduğu için ve kart artık 4080 olduğundan ya VR ya da 49"-57" almak durumundaydım. OLED ile deneyip hazin sonu yaşayınca fastıps 49" bulamadığımdan veya bütçeye girmediğinden 40k bandında VA MiniLED 49" uwqhd monitöre yöneldim. Bu monitörde 2X 27" 2K 240Hz 1ms mod da destekli. 2 ayrı monitör gibi davranabiliyor. 57" ise 2X 32" 4K 240Hz 1ms oluyor.
Ghosting konusunda ASUS panelleri ve Samsung panelleri beni tatmin etti. Gerek TN gerek VA gerek IPS'de kullandığım modellerde ghosting yaşamadım. Burada marka ve ürün kalitesi de önemli ölçüde dikkat edilmeli.
Kullanım senaryonuza göre ve ekran kartınıza göre, SIM vb. gibi geniş ekran isteniyor mu? Çözünürlük o Hz'yi kaldırabilecek mi? Gibi durumlar tartılarak seçime gidilmeli.
Reviews and Ratings sitesi üzerinden gözüne çarpan monitörlere bakabilir, ghosting konusunda sana yardımcı kaynak olarak kabul edebilirsin.
Tarzın için zaten 240Hz gerekli değil. Neden 240Hz arıyorsun ?