5000 serisi üvey evlat mı?

3000 ile 4000 arasındaki en büyük fark kare oluşturma ve AI tarafındaki daha fazla performanstı. 4000 ile 5000 arasındaki en büyük fark çoklu kare oluşturma ve AI tarafındaki daha fazla performans. Kısacası, nesillerdir zaten NVIDIA, DLSS ve AI kısmına çok fazla abandığı için yeni kartlar arasında o kadar fazla performans farkı olmuyor maalesef. Zaten bu yüzden adamlar halen daha 5000 serisinde 8GB VRAM'e sahip modeller satıyor. Çünkü rekabet ettikleri bir marka yok. Rekabet ettikleri bir marka olmayınca, yeni nesillerde yeni şeyler göremiyoruz maalesef.

3000 ile 4000 arasındaki en büyük fark kare oluşturma ve AI tarafındaki daha fazla performanstı. 4000 ile 5000 arasındaki en büyük fark çoklu kare oluşturma ve AI tarafındaki daha fazla performans. Kısacası, nesillerdir zaten NVIDIA, DLSS ve AI kısmına çok fazla abandığı için yeni kartlar arasında o kadar fazla performans farkı olmuyor maalesef. Zaten bu yüzden adamlar halen daha 5000 serisinde 8 GB VRAM'e sahip modeller satıyor. Çünkü rekabet ettikleri bir marka yok. Rekabet ettikleri bir marka olmayınca, yeni nesillerde yeni şeyler göremiyoruz maalesef.

3. nesıl Samsung'ta 8 nm ıle uretıldı, 4. nesılle bırlıkte TSMC 5 nm ye gectı NVIDIA. Uretım teknolojısının cag atlamasıyla aynı donanım ıle daha yuksek hızlara daha az enerjı harcayarak ulastılar. Pazarın hakımı olarak ust cıtayı NVIDIA belırlıyor uzun zamandır. Bu noktada senınde dedıgın gıbı rekabet kalmadıgı ıcın kendını ıstedıgı gıbı konumlandırdı NVIDIA. 3060 Ti'nın 2080 Ti gucunde olması gıbı bır senaryo gormememız tamamıyle rekabet olmamasından kaynaklandı. Kartların donanımlarına bakarsanız daha az sayıda cekırdekler unıteler vs. ıle daha yuksek saat hızlarına cıktılar, oncekı nesıl kartlara kıyasla ya daha hızlı ya da aynı performansı verdıgını gorduk bu kartların. 60-70 gıbı daha cok satılan kartları cazıp kılmak adına yenı teknolojılerı bu nesıle ozel kıldılar. Ellerındekı tum gucu 80 ozellıklede 90 serısınde kullandılar, en buyuk karı bu kartlardan elde ettıklerı ıcın. Şu an butun kontrol ellerınde ve bunu sonuna kadar kullanıyorlar. Dıger taraftan 5090 bu ısın zırvesını temsıl edıyor, 600W uzerınde guce ıhtıyac duyan bır canavar. Bu bıle gunumuz oyunlarında tepe cozunurluklerde yetersız kalabılıyor. Dıger markalarda NVIDIA'nın urettıgı cozumlere alternatıf bır şey bulamadılar, NVIDIA'nın actıgı yoldan gelıyor hepsı. DLSS-fg ve son cıkan Smooth Motion gıbı teknolojılerı hayatımıza soktugu ıcın NVIDIA'ya teşekkür etmelıyız. Evet adamlar rakıplerı olmadıgı ıcın ust sevıye kartları fahıs fıyatlara satıyorlar ama gorduk kı pıyasadakı en guclu kartlar dahı yetersız kalıyor. 3080'den 5070 Ti'ye gectım, 4K cozunurlukte guncel oyunlarda yenı teknolojıler ıle 100 FPS altını daha gormedım. Ben kı oncekı Setup'ım da DLSS 3'u goruntu kaybından dolayı hiç kullanmadım. Gerektıgı yerde ayarları kısmayı tercıh edıyordum. Yenı nesılde hakıkaten goruntude kayıp olmadan 2-3 kat performans sunuyor. Son gucellemeler ıle gelen SM ozellıgını RDR2 de denedım goruntu kaybı olmadan %50 ye yakın performans artısı, saka gıbı. Arka planda egıtılen bu algorıtma farklı boyutlara gıdecek gıbı. Burada da kastettıgım, bız son tuketıcılere satılan en guclu donanım bellı ve bunun da gucu yetmıyor cogunlukla. Rekabetın artması umıdıyle..

Hocam zaten performans olarak GTX 900 serisinden GTX 1000 serisine geçişteki devasa artışı saymazsak NVIDIA pazarda açık ara önde ve mobil GPU tarafında ise pazarda resmen tek tabanca olması sebebi ile saf kas gücü anlamında fazla bir sıçrama yapmıyordu. Genellikle de güncel nesilin RTX XX50 kartı önceki nesilin RTX XX60 kartına denk geliyor. Ancak RTX 4000 serisi ile DLSS ve framegen tarafında önceki seriye göre çok daha fazla fark koymuştu bu makası RTX 5000 serisi ile daha da fazla açtı. Biz her ne kadar saf kas gücü istesek de oyunculuk artık yapay zeka üzerinden kare oluşturmaya doğru evriliyor ve markada bu yolda ilerliyor.
NVIDIA'nın saf kas gücü tarafında gerçekten hatrı sayılır gelişme gösterebilmesi için pazarda kendilerin rakip olması lazım ki oda yok maalesef.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı