5000 TL İş Amaçlı Sistem Önerisi

Eyvallah, şu anki bütçeyle anlaşılan zor Biraz beklemem gerekecek.

Linkteki ürün hakkında yorumlarınızı alabilir miyim? Firmayı çok bilmiyorum ama n11.com üzerinden güvenli olur herhalde.
http://urun.n11.com/masaustu-bilgis...-240ssd-256bit-masaustu-bilgisayar-P137259808
 
İçindeki SSD modelini öğrenmek gerek. V300 serisi koydularsa gerek yok almaya. HyperX Fury gibi daha iyi seri ise olabilir. Ya da yine kendiniz toplarsınız. Sistemde HDD, monitör ve ekran kartı yok. Ama güzel ve performanslı bir sistem oldu:
  • Intel i7 6700K
  • Samsung 950 Pro 512 GB M.2 SATA SSD
  • MSI Z170-A Pro Anakart
  • Corsair 3000 MHz 2x16 32 GB RAM (2 adet, toplam 64 GB)
  • Akasa Venom A10 Sıvı Soğutucu
  • Dark N10 600W 80 Plus PSU Dahil Kasa
Bu sisteme ufak çaplı bir ekran kartı eklerseniz gayet güzel olur. Bu şekilde de kullanılabilir ekran kartsız. CPU render yine rahatlıkla alınabilir. Ancak dahili grafik kullanılan sistemlerde RAM MHz değerini XMP ile artırmakta sorun çıkabiliyor. Ekran kartsız sistemde XMP açınca görüntüde titreme, ekran kapanıp açılma sorunları yaşadım ve hala yaşıyorum. Ekran kartım varken böyle bir sorun yoktu, 3000 MHz hızında kullanıyordum. Şu an 2133 MHz'de kullanıyorum. %100 bu sorunu yaşarsınız diyemiyorum çünkü sorunsuz çalıştığı da olabiliyor. Sorun ihtimal dahilinde yani.

Sorduğunuz Izoly sistem ile bunun arasındaki en büyük fark SSD. Paylaştığım sistemin işlemcisi daha iyi. PSU Izoly'deki gibi ne idüğü belirsiz bir şey değil. RAM MHz desteği yüksek anakarta sahip. Her açıdan daha üstün kısacası. O yüzden fiyat farkı var.
 
Teşekkürler. Aslında HDD olmasa da olur. Sistemi sürekli ve sadece simülasyon amaçlı kullanacağım. Bitmiş simülasyonu kendi bilgisayarımda inceleyebilirim. İşlemcinin desteklediği RAM en fazla 2133 MHz, 3000 MHz olarak ayarlamanın avantajı sanırım bahsettiğiniz durum.
Bir sorum daha olacak. Oyun için hazırlanmış hazır bilgisayarlar genel olarak performans gerektiren iş amaçlı bilgisayar olarak kullanılabilir mi?
 
Son düzenleme:
2133 MHz destekliyor dediğiniz, sistemi kurduğunuzda çalışacak olan standart hız. XMP ile tek tıklamayla RAM'e overclock yapıyorsunuz ve RAM'in asıl hızı neyse o hızda çalışıyor. Sisteme koyduğum bellekler 3000 MHz olduğu için otomatik 3000'de çalışır XMP açıldığında. Ancak bunun için için sistemde ekran kartı olması gerekebiliyor, bahsettiğim şey bu.

Oyun amaçlı hazır bilgisayar diye bir genelleme yapamıyoruz, kaç paralık ve hangi parçalara sahip olduğu önemli. Örnek hazır bilgisayar gösterin cevaplayayım. Ama özetle cevaplayacak olursam, 3. nesil işlemcili sıradan laptopta bile para kazanmak için iş yaptıysam, her bilgisayarla iş yapılabilir demektir. Hazır sistemler ya çok pahalı olur ya da fiyatı düşük olsun diye bir yerlerden kısılmış olur. 10000 TL'den az verip herhangi bir hazır sistemde M.2 SATA SSD bulabileceğinizi sanmıyorum. 5000 TL'ye son paylaştığım sistemdeki işlem gücüne sahip hazır bilgisayar da bulamazsınız.
 

Bahsettiğiniz XMP işlemi anakart, işlemci ya da belleğe zarar vermiyor ya da ömrünü azaltmıyor değil mi?
Elbette her türlü bilgisayarla iş yapılabilir, çünkü tamamen işe bağlı bir durum. Bahsettiğim simülasyonlar böylesi bir sistemle muhtemelen birkaç hafta-1 ay civarında sürecek. 5-6 sene önce dönemin 8-12 işlemcili iş istasyonu ile böyle sürüyordu. Para olsa, güzel bir iş istasyonu alabilsem elbette bu süre farklı olur ama eldeki imkanlar böyle işte...
Daha önce Windows işletim sistemi ile çalışmıştım. Linux (özellikle red hat sürümü) ile çalış diyenler var ancak performansı ne kadar yukarıya çeker ve sürücü problem olur mu bilemiyorum. Bu konuda deneyiminiz var mı?
 
Hayır XMP'nin bir zararı yok. Kullanabilelim diye koyuyorlar sisteme. Ek olarak XMP + işlemci overclock ile yüksek performans elde edilir. Bu yüzden sıvı soğutucu koydum sisteme. 400-600 MHz civarı overclock ile işlemci performansı yukarı taşınmış olur.

Linux'ta iş deneyimim yok ne yazık ki. Kullanacağınız programlar Linux'ta sorunsuz çalışıyorsa bir sorun olmamalı. Ya da macOS kurmayı deneyebilirsiniz programlar uyumlu ise. Sistemin stabil çalışması için güzel bir yöntem olur.
 
İşlemci de overclock duymuştum ancak ömrünü azaltıyor diye biliyordum. Bellekte yapılan ise doğal hızına ayarlama olduğundan problem olmaz diye tahmin ediyordum. Çalışacak programlar Linux'ta çalışıyor ancak macOS'da çalışmıyor. Linux kullanmadığım için yapabilir miyim bilmiyorum.
 
Vallahi ben arkadaşa çok güzel bir öneride bulundum ancak tercih kendinin. Elimde hazır sistem var 6 aylık Vatan'dan alınma;
  • ASUS Deluxe X99
  • Intel i7 5820K
  • Kingston HyperX Predator XMP 32 GB
  • Corsair H110i GT sıvı soğutma
  • Zalman Z11 Neo kasa
  • Zalman ZM-700LX PSU
Hepsi için 4000₺ istedim. Geriye bütçesinden 1000₺ kalır. Bu paraya da kendisi;
  • 240 GB OCZ SSD (250₺)
  • 250-300₺'lik bir monitör
  • GTX 1050 Ti (700₺ civarı)
Alabilir. Bütçesini en fazla 200-250₺ aşarak güzel bir sistem elde eder. İlerde SSD upgrade, ekran kartı upgrade yapabilir.
Sizce de mantıklı değil mi hocam? @YusufEnsarErtan
@palavoz07
 
Birkaç gün araştırdım ancak o bütçeye daha iyisi çıkmıyor [emoji28]
Kendisi de fark etmiş olacak ki AMD FX serisi işlemci ile bir sistem bile hazırlamış.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…