5070 Ti için 7800x3D vs 9700X

@miçobaba @bdxmrz
Arkadaşlar cevap verirseniz sevinirim.

Bilmediğimden soruyorum ben de 9700X almıştım. Uzun ömürlü olur, mükemmel işlemci diye düşünerek.

Ve 7800X3D'de ile arasında kararsız kalıp, araştırınca X3D işlemcinin gozle gorulur derece de ısındığını gördüm, ve 9700X'i seçmiştim.

Ayrıca ileriye dönük 2K çözünürlük için aradaki farkın neredeyse hiç olmaması nedeniyle 9700X daha ağır basmıştı.

Bence testlere DLSS ve FSR da eklenmesi gerekiyor. Mesela 5600, 7800x3D ve 4070 Ti Super üçlüsünü karşılaştırma fırsatım olmuştu.

Cyberpunk Max ayarlar 2K da 5600 ile 80-85 FPS alırken DLSS açtığımda bile yine aynı FPS'yi alıyordum. Kalite, dengeli ve performans fark etmeden. 7800x3D'ye geçtiğimde bir miktar FPS arttı ama, asıl fark DLSS ile ortaya çıktı. Kalite modunda 110 FPS alıyordum yanlış hatırlamıyorsam. Performans modunda da 150 falandı galiba. Hatta Ultra performans yapıp 200 FPS'ye dayandığımı biliyorum.

Tam sayılar aklımda değil ama, 5600 ile DLSS açmak hiçbir fayda etmiyordu. 7800x3D sadece %1 ve %0.1 gibi değerleri iyileştirmekle kalmayıp DLSS ile 2 katı kadar FPS alır hale gelmiştim. Bu yüzden DLSS kısmınında hesaba katılması gerekiyor. Çözünürlüğü 720-960P'ye düşürdüğü için CPU'ya binen yük artıyor.

Günümüz oyunlarında da DLSS kullanmayan kalmamıştır sanırım, haliyle 1440p testini baz almak bence mantıklı olmaz. Kaldı ki DLSS'im performans modu bile DLSS 3 kalite ayarında. İleride de daha iyi olacak. Yani performans modu da 1440p de kullanılabilir diyebilirim. Kartlar zaten sürekli DLSS güncellemesi alıyor. İleride GPU yetmediği zaman DLSS performans moduna seve seve alacağız. Bu yüzden yakın fiyattayken daha güçlüsünü almak lazım.

Aldığınız CPU daha serin doğrudur, uzun ömürlü olduğu da doğru. Eğer fiyat farkı fazlaysa 9700X almak da bir sakınca yok. Yakın fiyattaysa 7800x3D'ye ben daha sıcak bakıyorum. 9700X seni rahat 5 yıl götürür.

Cyberpunk Max ayarlar 2K da 5600 ile 80-85 FPS alırken DLSS açtığımda bile yine aynı FPS'yi alıyordum.
İlginç. Pratikte FPS'nin artması gerekiyor. İşte bu yüzden DLSS gibi upscale teknolojilerinin bence testte önemli bir kriter olmaması gerekiyor. Tabii meraklılarına koyulabilir ama saf bir şekilde 1080P testleri bence işlemcilerin safkan gücünü anlamamız için yeterli. Ki o durumda da 7800x3D, 9700x'den her halukarda önde.

Çoklu çekirdekle işi olmayan adam bütçesi dahilinde 3D V-Cache teknolojisi barındıran işlemcilerden birini almalı her türlü. Her türlü bir yerden ekmeğini yiyorsun teknolojinin. En basitinden dediğin gibi DLSS açarsın, daha yüksek FPS alırsın.

CPU limitine takıldığı için FPS artmıyor. Zaten 1440p ve 4K testlerinde de FPS farkının olmamasının sebebi GPU limiti. GPU limitlediği için aynı performansı alıyorsun. Eğer RTX 7090 taksan 4K da bile FPS farkı olur. Donanım arşivi bu mevzuyu önceki paylaştığım videoda anlatıyor.

İşte bunun tam tersi de CPU tarafında geçerli. GPU daha fazla kare işleyebilecek güçte ama, CPU daha fazla kareyi çizemiyor. CPU limitine takıldığı için FPS artmıyor. 5600 ve 4070 Ti Super DLSS açıldığında darboğaza sebep oluyor. Bu da tam performans alamamak demek.

4K da DLSS açınca GPU limitinin azalması ve 9800x3D'nin 7700X'ten %21 daha hızlı çıkmasının sebebi de bu. İllaki birinden birisi limitleyecek. Darboğazın sonu yok. Ya CPU güçlü olacak ya GPU. Tabii bizim istediğimiz CPU daha güçlü olsun.

Hocam yine Online oyunlar oynarım hiç oynamam değil. Ama en çok hikayeli oyunlar oynarım. Ve sadece oyun için kullanacağım render yayın falan hiçbir şey yapmayacağım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…