Yaklaşık 2 aydır kuracağım sistem için bilgisayar parçaları topluyorum. Şu ana kadar aşağıda yazdığım parçaları topladım. Ekran kartı olarak RTX 5080 düşünüyorum. Bu sistemi 10 yıla kadar kullanmayı amaçlıyorum ve bu sebeple 10 yıla kadar bilgisayarı kastırmayacak bir sistem toplamak istiyorum fakat bir tek işlemcide karar veremedim. 9800x3D ile yeni çıkacak 9950x3D arasında kaldım. Kuracağım sistemi genel olarak 4K oyun oynamak için kullanacağım. Fakat çok sık olmasa da arada video düzenleme ve 3D yazıcı için modelleme yapmak gibi işlerde de kullanmak istiyorum. Ayrıca masaüstümde animasyonlu duvar kâğıdı da kullanacağım. 9800x3D ilk başta gözüme yeterli gibi gözüktü ama 8 çekirdek olması sebebiyle gelecek yıllarda kasma ve donma yapabilmesinden çekiniyorum. 9950x3D 16 çekirdekli bir işlemci olduğu için bana daha cazip geliyor. Ama onda da 360mm sıvı soğutucu yetmez, 420mm sıvı soğutucuyla bile zor soğutursun diyenler var. Ayrıca 7800x3D-7950x3D işlemcilerinin oyunlardaki FPS farkları gibi bu seride de çok FPS farkı olur mu? Cevaplarsanız sevinirim.
Bütçe çok önemli değilse 9950x3D al hem oyunda hem de işlerinde yararına olacaktır. Bence 420 mm sıvı soğutucuyla değil 9950x3D'yi üstüne odanı bile soğutursun.
9800x3d oyun için hayli hayli yeterli fakat render, modelleme vs işlemler girecekse işin içine çekirdek sayısı önemli elbet 9950x3d daha iyi olur o konuda.