5090, 5080 ve 5070 Ti ekran kartlarında ROP eksikliği

YJMalmsteen

Hectopat
An itibarıyla çok sıkıntılı olma şansı yüksek bir detaya rastlandı. Zotac başta olmak üzere, bazı ekran kartlarında performansı etkileyen ROP sayısında eksiklikler görülüyor. Olması gerekenin altında rakamlara rastlanmaya başlandı. Eğer yakın zamanda Zotac, MSI, Gigabyte 5090 kartları alma planı olan arkadaşlarımız varsa akıllarında bulunsun, konuyu takip etsinler yakından. Çünkü gelen bilgilere göre gerçekten bu durum söz konusu ise, bahsi geçen problemi bulunan kartlar BIOS güncellemesi ile kurtarılamayabiliyor, geri çağırılması gerekebiliyor.

Kaynaklar:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Nvidia resmi olarak kabul etmiş sorunu ama "sadece tek bir rop eksik" diye beyanatları olmuş, ki yanlış. Gayet ispatlı bir çok ekran görüntüsü var. Ayrıca %5 ve daha az 5090 etkilenmiş diyor, ki göz göre göre eksik rop konusunda doğru ifade kullanmadıysa, etkilenen cihaz sayısında da doğru ifade kullanmıyor olabilir.

En felaket kısmı da yukarıda yazdığım gibi yazılım ile çözülmeyeceğini de "etkilenen cihazınız varsa değişim için üreticiyle temasa geçin" diyerek teyit etmiş oldu.

Bu arada 5070 Ti kartını da eklemiş açıklamasına. Bunu da es geçmemek gerekli.

Bu aralar bahsi geçen cihazları alma planınız, hele ki doğrudan resmi satıcılardan değil de kişilerden alma planınız varsa tekrar tekrar düşünmenizi tavsiye ederim. O rakamlara çıkıp, Nvidia'nın da kabul ettiği ve performansı etkileyen üretim hatasını görmek bayağı üzer.

Kaynak: Nvidia confirms ‘rare’ RTX 5090 and 5070 Ti manufacturing issue

Son düzenleme:
Sanki 4000 serisine göre % kaç fark koydu da bir de %5 performans kaybı vadediyor. Yeni seri çıkar saf güce önem verme şu özelliği açarsanız araya sahte kareler ekler fazla FPS alırsınız de. Lansman fiyatına yakın çıksaydı direk 5080'i sipariş edecektim çıkmadı sırada 5070 ti dedim oda çıkmadı. İyi ki fiyat politikası tekelleştiğinden ötürü absürt olduğu için alamadım. AMD 9000 serisinde bir atılım yaparsa ona kayarız belki. Yeni kart piyasaya sürüp iki katı fiyattan satmak bir de üstüne üstlük sorunlu kartlar satmak... Sanki aceleniz vardı da kartı 1 senede çıkardınız.

Hem Nvidia hem de AIB üreticiler tarihte neredeyse görülmemiş seviyede az stoklu çıkardılar 50 serisini. En başta şüphelenmiştim altında bir sebep olabilir mi acaba diye çünkü hiç mantığı yok şu çıkış sürecinin bu kadar karın ağrısı şeklinde geçmesinin. Bilinçli olarak piyasaya az sürdüler sıkıntılar yaşanabilme ihtimalini düşündükleri için. Kartları geri çağıracakları sorun yaşanırsa en azından görece az sayıda kartla uğraşırız diye düşünülmüş olabilir.

Ben 50 serisi kadar negatif anlamda olaylı çıkış yapan jenarasyon hatırlamıyorum. Normal değil. Şu an 50 serisi kart almak için hiç acele etmemek, piyasayı yakından takip etmek gerekli.

5070 Ti kartlarda da haberler çıkmaya başladı: First GeForce RTX 5070 Ti discovered with reduced ROP count: 88 instead of 96 - VideoCardz.com

Son düzenleme:
Güvendiğimiz dağlara kar yağdı desene ustam. Bu stok konusu gerçekten tuhaftı kart yıllarca bekleniyor ama bir bakıyorsun çok az marka ve çok az stok oluyor ürün geldiği gibi bitiyor. Sadece çok fahiş fiyatlı son adetler kalıyor. İşin tuhaf kısmı fiyatlar şişik olmasına rağmen inceleme kanalları öve öve bitiremiyor. Fiyata değinen kişi sayısı 3-5 anca tabi ki ses olmayınca istedikleri gibi at koştururlar. Bu olaylar bile fiyatlara yansımamış yani adamlar parası olan alır kardeşim, gerisi bizi ilgilendirmez gibisinden bakıyor. Fakat mevzu parada değil bir kart lansman fiyatının 2 katına satılıyorsa NVIDIA çıkıp siz hayırdır demeli sonuçta satanlar sen ben değil koca distribütör firmalar. Al gülüm ver gülüm hesabı iki tarafta memnun son kullanıcıda ne yaparsa yapsın kimsenin umurunda değil. Zaten yayıncılar övüyor da övüyor sen alma ben almayım ama illaki parayı takmayacak veya iş icabı alacak adam piyasada var. Adamlarda devamlı az stokla bir arz yaratıyor gelende kapış kapış kapış gidiyor.

5080 kartta da çıktı biraz önce. Hem de FE.
Resmen az stok gönderip, müşterilere beta tester muamelesi yaptılar gibi göz göre göre.

Haberi görünce bir an tedirgin oldum, hemen kontrol ettim. Benimkinde sorun yok.

Dosya Ekleri

• gpu-z.gif
    51,3 KB · Görüntüleme: 366
5080 kartlardaki problem de resmi olarak doğrulandı bugün. Rezillik devam ediyor.

Kaynaklar:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…