50cc motor alıp 100cc olarak kullanma

Uzun araştırmalarım sonucunda ve göz zevki sonucunda Kuba RX9 50cc modelinde karar kıldım.

maxresdefault.jpg

50cc seçmemin sebebi sigorta ve motorlu taşıtlar vergisi ( bandrol )'nden muaf olmasından dolayı ve motor ehliyetim olmadığı için B sınıfı ehliyetle sürebileceğimden dolayı istiyorum. Şimdi motor ehliyeti çıkartmak bandrol ve sigorta yaptırmak ciddi anlamda pahalı olacağından bu en mantıklı karar gibi geldi. Ancak 250 TL gibi bir fiyata bu motorların motor bloklarını ve silindirini değiştirerek 100-110cc yapıldığını gördüm. Bunu yaptırırsam motor ruhsatta hala 50cc yazacağından dolayı yine sigorta vergi ve ehliyet gerektirmeyecek. Gel gelelim bu durum vize safhasında ne gibi bir sorun oluşturabilir? Vize den geçen çok kişi gördüm bu şekilde ama kendileri ile iletişime geçemedim bir türlü.

Youtube'da şöyle bir video buldum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videodaki gibi sıkıntısız olarak geçebilir miyim vizeden? Yoksa sorun yaşar mıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yaklaşık 3-4 yıldır motosiklet kullanıyorum ve bu konuya kapsamlı bir şekilde hakimim. Eğer bu motorun motor bloğunu ve silindirini değiştirip 110CC yaparsanız resmi işler tarafından hiçbir sıkıntı çekmezsiniz. Vize sırasında motorlarda egzoz emisyon ölçümü yapmıyorlar, aynı şekilde herhangi bir trafik çevirmesinde de ruhsatta yazan CC'ye göre muamele yapıyorlar. (Blok kısmına bakıp incelemiyorlar.) Kısaca gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Hatta fabrikadan 100CC civarı çıkıp, ruhsatta 50CC yazan scooterlar bile var.

Ruhsatta ne yazıyorsa ona göre hareket ediliyor. Muayenede daha silindire değişene bakılan motor görmedim. Bir nevi kaçak olarak kullanılmış olacak vergi kaçırmak ile aynı şey. Size kalmış .

Bu overclock gibi basit değil.110CC yaparsanız artık o motor 110CC olur, direk 100 alın bitsin. Sonuçta devletten saklayamazsınız.

Amaç birşeyi saklamak değil dostum. Almanya gibi bir ülkede 150 cc ye kadar herhangi bir diretme yokken bizde olması kanıma dokunuyor. 50 cc yokuş performansı kötü olduğu için en azından piston çapını geliştirip (büyütüp) yokuşları daha istekli çıkmak istiyorum. Top speed olarak 55-60 zaten benim için yeterli. Önemli olan tork meselesi burada. Sadece yokuş çıktığım içinde 100cc alıp sürekli binlerce lira para ödemek istemiyorum. Bunun yanında A sınıfı ehliyetim yok sadece B sınıfı araç ehliyetim var ve 100 lük motor kullanmak için ayriyetten birde motor ehliyeti almam gerekecek günde 15-20 dk binip dolaşacağım bir araç için 3-4 ay uğraşmak zorunda kalıp binlerce lira extra para ödemek bana mantıksız geliyor.
Yoksa Arabam, evim, yazlığım, var hepsinin vergisini tıkır tıkır ödüyorum. Bir yerden bir şey kaçırmaya saklamaya çalışsam hepsini ayrı ayrı eşimin dostumun üstüne yapar ev vergisi ödemem. Olayı çok yanlış yöne çekmişsin.
Yaklaşık 3-4 yıldır motosiklet kullanıyorum ve bu konuya kapsamlı bir şekilde hakimim. Eğer bu motorun motor bloğunu ve silindirini değiştirip 110CC yaparsanız resmi işler tarafından hiçbir sıkıntı çekmezsiniz. Vize sırasında motorlarda egzoz emisyon ölçümü yapmıyorlar, aynı şekilde herhangi bir trafik çevirmesinde de ruhsatta yazan CC'ye göre muamele yapıyorlar. (Blok kısmına bakıp incelemiyorlar.) Kısaca gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Hatta fabrikadan 100CC civarı çıkıp, ruhsatta 50CC yazan scooterlar bile var.
Dostum bu tam olarak aradığım cevapdı. Egzoz olayı sorun değil aslında emisyon yapsalar bile vizeye girmeden önce ona ayar çektirebilirim. Bunun dışında polisler de zaten kalkıp arabanın kaputunu açmadıkları gibi motorun altına yatıp bu kaç cc'miş diye bakacak değiller. Kafama yatıyor bu konu.

Amaç bir şeyi saklamak değil dostum. Almanya gibi bir ülkede 150 CC'ye kadar herhangi bir diretme yokken bizde olması kanıma dokunuyor. 50 CC yokuş performansı kötü olduğu için en azından piston çapını geliştirip (büyütüp) yokuşları daha istekli çıkmak istiyorum. Top Speed olarak 55-60 zaten benim için yeterli. Önemli olan tork meselesi burada. Sadece yokuş çıktığım içinde 100CC alıp sürekli binlerce lira para ödemek istemiyorum. Bunun yanında a sınıfı ehliyetim yok sadece b sınıfı araç ehliyetim var ve 100'lük motor kullanmak için ayrıyeten bir de motor ehliyeti almam gerekecek günde 15-20 dk binip dolaşacağım bir araç için 3-4 ay uğraşmak zorunda kalıp binlerce lira extra para ödemek bana mantıksız geliyor.
Yoksa arabam, evim, yazlığım, var hepsinin vergisini tıkır tıkır ödüyorum. Bir yerden bir şey kaçırmaya saklamaya çalışsam hepsini ayrı ayrı eşimin dostumun üstüne yapar ev vergisi ödemem. Olayı çok yanlış yöne çekmişsin.

Dostum bu tam olarak aradığım cevapdı. Egzoz olayı sorun değil aslında emisyon yapsalar bile vizeye girmeden önce ona ayar çektirebilirim. Bunun dışında polisler de zaten kalkıp arabanın kaputunu açmadıkları gibi motorun altına yatıp bu kaç CC'miş diye bakacak değiller. Kafama yatıyor bu konu.

İşlemi yaptırdınız mı? Herhangi bir sıkıntı yaşadınız mı? Küçük bir bilgilendirme yapabilir misiniz? Aynı işlemi Mondial Revival 50 model motosiklete yaptırmayı düşünüyorum, ancak 100CC yerine 80CC olacak şekilde.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı