Çözüldü 5400 RPM HDD Oyunlarda Sorun Yaşatır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Sercan Çil

Kilopat
Katılım
11 Haziran 2014
Mesajlar
685
Makaleler
1
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Asus X550VC laptop'umda 5400 RPM 8 MB önbellekli HDD var. Pascal mimarili Nvidia ekran kartları çıktıktan sonra sistem toplayacağım ve toplayacağım sistemde bu HDD'mi kullanmak istiyorum. 5400 RPM ve 8 MB önbellekli olması, yeni nesil oyunlarda herhangi bir sıkıntı çıkarır mı? Örneğin; donma, gecikme gibi? Sistem için bütçem 3700 TL idi. Şahsen sınırdayım ve yeni bir HDD'ye para vermek istemiyorum. Yatırımı anakart ve ekran kartına yapacağım.
 
Direkt olarak bir sorun yaşatmaz. HDD ömrü azaldıkça yavaşlamaya başlar, bir zamandan sonra yetersiz gelebilir. Sisteme SSD alacaksanız deneyin oyunları HDD'ye kurmayı. Bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız SSD'ye aktarırsınız. Bütçe elde edene kadar SSD ile idare edilebilir. Tabii en azından 240-250 GB olmalı. 120 GB SSD ile idare etmek epey zor. 5400 RPM laptop harddisklerinin çoğunda kaçınılmaz, sinir bozucu bir problem var. Örneğin Steam'den oyun indirirken dosyaların yazılmasını beklemek. İndirme sürekli kopuyor gibi olur, halbuki o sırada indirilen dosyanın diske yazılmasını bekliyor olursunuz. İnternet hızı 16 Mbit ve üstü, HDD de böyle yavaş ise bu senaryoyu yaşamanız kuvvetle muhtemel. 15 dakikalık güncelleme için 45 dakika disk işlemi beklemek can sıkıcı oluyor. Bunu bir sorun olarak görmüyorsanız harddiski kullanmanızda bir sakınca yok.
 
Önceden kullandığım laptopta 5400 RPM disk vardı ve fiber internete de sahiptim aynen Yusuf Bey'in dediği olayları yaşadım.

Yakın zamanda da sistem toplayacağım ve sisteme 480 GB'lik bir SDD alıp her şeyi SSD üzerinden kullanacağım, HDD almayacağım bile.

Demek istediğim, 5400 RPM oyunların sadece daha geç açılmasını sağlar, bir kapıdan geçtiğinde yeni map yüklenirken normalden daha uzun süre beklersin, fakat FPS'e etkisi olmaz merak ettiğin bu ise.

Ama günlük hayatta kullanırken, 4000 liralık sistemin 750 liralık sistem hızında olması benim için problem yaratırdı açık söylemem gerekirse. :)
 
FPS'ye etki etmeyeceğini biliyordum fakat yetersiz kalabilmesinden ötürü anlık donma gibi sorunlar yapabileceğinden şüpheliydim. Ancak yeterince iyi açıkladınız ve fikrim değişti, teşekkürler. Bu durumda WD Blue modelinden 7200 RPM bir HDD alacağım. Artık ne yapalım, anakartı kısmam gerekirse kısacağım. M5 modelinden alacaktım sanırım Z170 Pro Gaming işimi görür.
 
Benim tavsiyem sistemde SSD yoksa HDD yerine SSD alın. SSD varsa da anakarttan kısmayın. İleride HDD alırsınız. Biraz sabırla çok güzel şeyler elde edilebilir.
 
Benim tavsiyem sistemde SSD yoksa HDD yerine SSD alın. SSD varsa da anakarttan kısmayın. İleride HDD alırsınız. Biraz sabırla çok güzel şeyler elde edilebilir.

2 ay önce HyperX Fury 120 GB model SSD almıştım zaten. Sadece Windows ve bazı programlar ile 40 GB'lik bir bölüm boşta yani yetmiyor. Aslında dediğiniz gibi ileride HDD alırım, böylesi daha mantıklı.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı