5600X PC CHA 2 FAN bölümünde devamlı gel git oluyor

monwazch

Femtopat
Daha fazla  
Sistemimi montajladım gayet güzel çalışıyor ancak BIOS ekranında, CHA 2 FAN bölümünde devamlı gel git oluyor. Sanki güç kesiliyor sonra geri geliyor gibi.
Kısa bir Videosunu çektim ama buraya yükleyemiyorum.
CHA 2 FAN göstergesi sayı olarak RPM gösteriyor ama arada sırada(sık sık) N/A yazıyor ve geri düzeliyor. Bazen de kırmızı ile RPM yazıyor(düşük sayı)
Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Not: Anakarttaki CHA Fan 2 slotuna, ön panelde bulunan 3 adet fanın kablosunu kasadan çıkan çoklayıcı ile birleştirdim ve buraya taktım.
Gözle bakıldığında fanlar gayet sorunsuz dönüyor ve RGB renkleri hiç sönmüyor. Ama bu BIOS'taki gel git canımı sıktı. Bu durum normal mi?
BIOS ekranımı da paylaştım. Değerlerde herhangi bir sorun var mı?
RAM MHz hızının 2666 da çalıştığını gördüm ama benim RAM 4000MHz. Bunu nasıl 4000 yapabilirim?
Ayrıca işlemcide Masterliquid ML240l sıvı sogutma takılı ama boştayken sıcaklık 45 derece gösteriyor. Bu normal mi? Belki de pompası çalışmıyordur(pompayı CPU OPT girişine taktım)? Çalışıp çalışmadığını nasıl anlarım?

Dosya Ekleri

• IMG-20220829-WA0000.jpg
    IMG-20220829-WA0000.jpg
    190,5 KB · Görüntüleme: 102
Son düzenleyen: Moderatör:
Pompa çalışmasaydı işlemcin kendini aşırı ısınmaktan korumaya alır PC'yi kapatırdı. Yani çalışıyor merak etme. Cha 2 kısmına taktığın kabloyu çıkarıp yeniden tak ya da varsa başka bir yere tak boşta varsa ve öyle dene.
BIOS üzerinden XMP/ D.o.c.p ayarını açmalısın RAM'lerin daha yüksek frekansta çalışması için.
Sistem bilgilerini de yazsan iyi olur.

Pompa çalışmasaydı işlemcin kendini aşırı ısınmaktan korumaya alır PC'yi kapatırdı. Yani çalışıyor merak etme. Cha 2 kısmına taktığın kabloyu çıkarıp yeniden tak ya da varsa başka bir yere tak boşta varsa ve öyle dene.
BIOS üzerinden XMP/ D.o.c.p ayarını açmalısın RAM'lerin daha yüksek frekansta çalışması için.
Sistem bilgilerini de yazsan iyi olur.

Bios üzerinden söylediğiniz ayarı aktif ettim ancak bu sadece Belleğe etki eder değil mi? ben sistemimde her hangi bir overlock istemiyorum(parçaların ömrünün uzun olması için)
Sadece belleğin frekansını bellek ne kadar destekliyorsa o kadar yapmak istiyorum.
Ayrıca bir sorum daha var,

İşlemcimin temel frekans hızı 3.7 gösteriyor
Maksimum frekans hızı 4.6 gösteriyor.
Buradaki maksimum yazan overlocklu hali mi oluyor?

Benim sistemi de şuan işlemci hızı 3.9 ila 4.21 arasında oynuyor. Bu durum normal mi?
Ben işlemcimi overlock'lu kullanıyor olabilir miyim? Bios'u kontrol ettim her hangi bir overlock aktif değil, her şey otomatikte. (overlock onayı isteyen ayarlar aktif değil, pek anlamıyorum ama varsayılan bios ayarlarını kullanıyorum. Sadece söylediğiniz DOCP ayarını aktif ettim bide sanallaştırmayı)

Güç planı olarak, Dengeli seçili.

Aslında yapmak istediğim, ben bazen render alıyorum ve sistemim güç istiyor. Render esnasında ekran kartım %100 kullanılsın ve işlemcide gerektiği kadar kullanılsın. Ancak sistem boştayken yada az bir yükteyken her şeyin gücü otomatik düşsün.

Sistem dengelideyken tam istediğiniz gibi olur merak etmeyin. Siz sistemi güncel tutun yeter. Dediğim gibi sistem bilgilerini yazarsanız daha iyi yardımcı olunur.
İşlemcinin temel frekansı 3.7 ise minimum 3.7 GHz'de çalışır. Güç isteyen bir işlem yaparken de(Örneğin tarayıcıyı bile açsanız) bazı çekirdekler işlemcinin Max Boost değerine kadar çıkabilir. Yani sizin işlemcinizde bu değer 4.6 GHz. Bu overclock değildir. İşlemcinin temel özelliğidir. Siz bu dalgalanmalara takılmayın. Kendisi en verimli şekilde ayarlar. Boştayken de arka planda bir çok işlem yaptığı için bu dalgalanmalar hep olur. Bunlar normaldir.
Aynı şekilde D.OC.P ayarı da RAM'in ömrünü kısaltmaz, bu ayarı açmak ürünü garantiden çıkarmaz ya da ürüne herhangi bir zarar vermez. Üreten kişilerce böyle kullanılması için üretilmiştir.
Birden fazla D.OC.P profili olabilir siz kaç MHz olanı seçtiniz? Direkt 4000 MHz var mıydı? Varsa onu seçip kaydedince çalıştı mı? Çünkü bazı işlemci ve anakartlar 4000 MHz desteklemeyebilir. O yüzden sistem bilgilerinizi yazmanız önemli.
Görev Yöneticisi'nden RAM'leriniz kaç MHz'de çalışıyor kontrol edebilirsiniz.

1661734782849.png

Sistem dengelideyken tam istediğiniz gibi olur merak etmeyin. Siz sistemi güncel tutun yeter. Dediğim gibi sistem bilgilerini yazarsanız daha iyi yardımcı olunur.
İşlemcinin temel frekansı 3.7 ise minimum 3.7 GHz'de çalışır. Güç isteyen bir işlem yaparken de(Örneğin tarayıcıyı bile açsanız) bazı çekirdekler işlemcinin Max Boost değerine kadar çıkabilir. Yani sizin işlemcinizde bu değer 4.6 GHz. Bu overclock değildir. İşlemcinin temel özelliğidir. Siz bu dalgalanmalara takılmayın. Kendisi en verimli şekilde ayarlar.
Aynı şekilde D.OC.P ayarı da RAM'in ömrünü kısaltmaz, bu ayarı açmak ürünü garantiden çıkarmaz ya da ürüne herhangi bir zarar vermez. Üreten kişilerce böyle kullanılması için üretilmiştir.
Birden fazla D.OC.P profili olabilir siz kaç MHz olanı seçtiniz? Direkt 4000 MHz var mıydı? Varsa onu seçip kaydedince çalıştı mı? Çünkü bazı işlemci ve anakartlar 4000 MHz desteklemeyebilir. O yüzden sistem bilgilerinizi yazmanız önemli.
Görev Yöneticisi'nden RAM'leriniz kaç MHz'de çalışıyor kontrol edebilirsiniz.

Eki Görüntüle 1499519

Sistem bilgilerimi yazdığımı sanıyordum ancak unutmuşum.

Anakart: Asus Tuf Gaming B550M-Plus
İşlemci: Ryzen 5 5600x
Ekran kartı: ASUS GeForce TUF RTX 3060 GAMING V2 OC
Ram: GSKILL 32GB 2X16 RipjawsV DDR4 4000mhz CL18 1.40v Dual
SSD: Evo Plus 970 500gb
PSU: 650w 80 plus gold XIGMATEK MINATOUR
Sogutma: Masterliquid ml240l v2

Fotoğrafta görünüyormuş sistem özelliği kusura bakmayın.
İşlemcinin bu 4.6 GHz değere boostlama özelliği CBP (Core boos performans) olarak geçer. Bu ayarı kapatırsanız hep 3.7 GHz'de çalışır ama tavsiye etmiyorum performans kaybı yaşatacağı için.
BIOS'taki PBO ayarını açmayın yeter. Direkt ana menüde "Game mode" ya da "CPU" yazan bir kısa yol tuşu da olabilir. Bu özellik 4.6 GHz üzerine de çıkmasını sağlar ama bence gerek yok ufak bir hız artışı için işlemcinin daha fazla ısınmasına.

Sıvı soğutucu düzgün çalışıyor mu test etmek için de bir stress testi programı indirip 5-10 Dk'lık bir test yapın. Test yapılırken de HWiNFO 64 programı indirip onunla işlemci sıcaklıklarını kontrol edin.

En basitinden stress testi için CPU-Z programını kullanabilirsiniz.

Görev Yöneticisi'nden baktınız mı 4000 MHz D.OC.P ayarını mı seçmişsiniz?

Fotoğrafta görünüyormuş sistem özelliği kusura bakmayın.
İşlemcinin bu 4.6 GHz değere boostlama özelliği CBP (Core boos performans) olarak geçer. Bu ayarı kapatırsanız hep 3.7 GHz'de çalışır ama tavsiye etmiyorum performans kaybı yaşatacağı için.
BIOS'taki PBO ayarını açmayın yeter. Direkt ana menüde "Game mode" ya da "CPU" yazan bir kısa yol tuşu da olabilir. Bu özellik 4.6 GHz üzerine de çıkmasını sağlar ama bence gerek yok ufak bir hız artışı için işlemcinin daha fazla ısınmasına.

Sıvı soğutucu düzgün çalışıyor mu test etmek için de bir stress testi programı indirip 5-10 Dk'lık bir test yapın. Test yapılırken de HWiNFO 64 programı indirip onunla işlemci sıcaklıklarını kontrol edin.

En basitinden stress testi için CPU-Z programını kullanabilirsiniz.

Görev Yöneticisi'nden baktınız mı 4000 MHz D.OC.P ayarını mı seçmişsiniz?

Evet görev yöneticisinde 4000mhz yazıyor ancak CPU-Z programında sanırım düşük yazıyor. Bende anlamadım, fotoğraflarını gönderiyorum.
Sanırım bir sorun yoktur?

1661735751363.png

1661735813950.png

1661735773204.png

1661735792837.png

Sorun yok CPU-Z'de olması gerektiği gibi görev yöneticisindeki değerin yarısı yazar. Yani 2000 MHz. Yani RAM'leriniz 4000 MHz'de çalışıyor. Doğru D. OC. P ayarını seçmişsiniz.
Aynı program üzerinde benc yazan kısımda stress testi var. Stress CPU derseniz siz kapatıncaya kadar işlemciyi %100 çalıştırır. Bu işlemi başlatıp HWiNFO64 programıyla da işlemcinin sıcaklıklarını ve frekanslarını izleyin maximum kaç değerlerine çıkıyor.

1661736370486.png

Bu test çoklu çekirdek performansını test ettiği için tüm çekirdeklerin yaklaşık 4.3-4.4 GHz aralığında çalışması beklenir. Tekli çekirdek performansı isteyen bir test yaparsanız da çekirdeklerden sadece bir tanesi 4.6 GHz'ye boostlanır. Yani hepsinin aynı anda 4.6 GHz çalışmasını beklememelisiniz. Overclock yaparsanız istisna tabii.

Evet söylediğiniz testleri yaptım. 5 dakika boyunca çalıştırdım son güçte
Çalışırken Ghz değeri sabit 4.30 da çalıştı %100 kullanıldı işlemci
bu fotoğrafta testten sonraki fotoğraf

Anakart hiç ısınmadı, bilgisayarın kasası da ısınmadı
Test başlayınca sogutma fanları otomatik olarak hızlandı
galiba her şey yolunda gözüküyor.
Geriye sadece CHA Fan 2 n/a sorunu kaldı. Şimdi onu çıkartıp yeniden düzgünce takacağım(belki temassızlık olmuştur)

1661737650088.png

Sıcaklıklar gayet güzel hiçbir sorun görünmüyor. Yani maximum 55-65 derece çok iyi. Daha zorlu stress testleri var ama onlarda maximum belki 10 derece far eder. 75 dereceye çıksa bile hiç sorun değil. 85 üzerine çıkmadığı sürece kafaya takmayın.

Evet HWiNFO 64 programında da cha fan2'de takılı olan fan bir ara 0 RPM'e düşmüş görünüyor.
Anakart üzerindeki bağlantıyı çıkar tak yapın. Sonra bir de çoklayıcıyı kontrol edin ondaki kabloları çıkar tak yapın. Eğer anakart üzerinde boşta fan kısmı varsa çoklayıcıdan 1 fanı ayırıp oraya takın.

Buradan AMD Auto-detect programıyla da anakart ve işlemciye ait güncellemelerinizi yapın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı