5800X işlemci için sıvı veya hava soğutma önerisi

ch1rd

Picopat
Yer
Bursa / Osmangazi
Arkadaşlar merhaba. Biliyorum bu konu birçok kez açıldı ama kasamın hava akışı hakkında bilgim yok ve radyatörü takabileceğim tek bir kısım var. Bu yüzden sizden akıl almak istiyorum hem belki kasayı detaylı bir şekilde bilenler vardır. Diğer konuları incelediğimde ctr testi ile silikon kalitesine bakılıyordu, o testi gerçekleştirdim sonuçları altta vereceğim. Aynı zamanda gözüme çarpan 2 adet sıvı soğutucu oldu. Neredeyse her konuda bu soğutucular garanti olarak öneriliyor.

Aslında böyle bir şey yapmak kafamda yoktu fakat benim açgözlülüğüm ve salaklığım yüzünden önceki işlemcimi yaktım. Aslında tam olarak yandığı söylenemez işlemci sağlamdı anakart değişimi yaptım (X470 Aorus Ultra Gaming'e geçtim önceki anakartım Gigabyte B450-M Gaming). İşlemci Turbo frekansına çıkamıyordu çünkü çıktığı gibi sistem kitleniyordu. Ben de haliyle CPB kapatıp, Volt kısarak kullanıyordum. İlk başlarda sorun yoktu fakat sonralarda oyun ve render işlerinde bu beni çok tıkamaya başladı ve kafam attı gittim gözüme fiyatına göre en güçlü gelen işlemciyi kestirdim, 5300TL gibi bir fiyata 5800X aldım. Bu işlemcinin ailenin en ısınan işlemcisi olduğunu biliyordum ama bu kadarını beklemiyordum açıkçası. İşlemciyi alalı 10 günü geçmediği için hala Wraith Prism soğutucu ile kullanıyorum (Cooler Master MasterGel Pro termal macun sürülü) ve çok sorun yaşıyorum. Hatta ısınmaması için işlemciyi 4.6GHz sabitleyip 1.25v veriyorum lakin yine ısınıyor 😃. Çok oyunculu oyunları söylemiyorum bile, Apex Legends açtığımda bilgisayar kapanıyor ve BIOS'a girdiğimde karşımda 88 derece gibi korkunç değerler görüyorum (PBO ayarları yapılı).

Neyse bir göz gezdirdim sıvı soğutuculara, gözüm korktu açıkçası. Yok boru çatladı, yok şurası patladı gibi gibi bir sürü sorun gördüm ve sisteme bu kadar yatırım yapmışken böyle bir şey yaşayıp çoğu şeyi çöpe atmak istemiyorum. Bu yüzden konu konu gezip en iyi soğutucuyu bulmaya karar verdim fakat bir konuda en iyisi olarak belirtilen soğutucu öteki bir konuda 5800X işlemciyi yine soğutamıyor. Kafam çok karıştı açıkçası. En fazla 65 dereceyi geçmeyecek bir şeyler istiyorum. Neyse konuya girelim.

Kasa: Thermaltake view 27 (sitesine baktığımda sadece ön panel 360mm radyatör destekliyor)

Ctr değerleri;
Screenshot_1.png

Gözüme çarpan sıvı veya hava soğutucular: Lian Li Galahad 360 - SilverStone PF360 ya da Fuma 2

Not: Başlıkta da belirttiğim gibi illa sıvı olmak zorunda değil şu hava soğutucu seni uçurur dediğiniz soğutucular var ise onları da görmek isterim.

PF serisinin son ürünlerinde fabrikasyon bir sıkıntı olduğunu tahmin ediyorum, çoğu 1 sene sonra pompadan sıkıntı çıkarıyor.

Fuma 2 güzel soğutucu, ama Galahad'ın yanında estetik değil. Estetik için derdiniz yoksa Fuma 2 yeterli. Galahad 240mm de tutabilir yine 5800X'i, üste takarsınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı