5800X sistemde RAM'ler OC olmadan 3600MHz'de kullanılabilir mi?

lastarchitect

Hectopat
Öncelikle herkese merhabalar.
Yıllardır takip ettiğim bu kıymetli platforma yeni katılmış bulunmaktayım. Biraz oyuncu ve İçmimarım.

Dün GameGaraj'dan bir sistem sipariş ettim.

Ryzen 7 5800X işlemcim için 4000 MHz 2x16 GB CL18 RAM sipariş ediyordum ki son bir kez araştırınca stabil çalışmayacağını öğrendim. Onun üzerine Kingston Fury Beast 3600 MHz 2x16 GB CL18 seçimi yaptım ve siparişi tamamladım.

Bugün teyit için firmayla görüştüm ve 5800X'in 3200'e kadar desteklediğini ve takınca o şekilde çalışacağını söyledi. OC olabilirmiş fakat önermiyorlarmış. Keza ben de OC sevmiyorum.
Oysaki birçok yerde sistem AMD ise 3600 alınmalı diye okumuştum. Ve bunun üzerine sipariş vermiştim.

Bu RAM'leri sorunsuz OC'siz bir şekilde 3600 MHz CL18 kullanabilecek miyim sizce?

Sistem:

İşlemci: AMD Ryzen 7 5800X
Anakart: MSI MAG B550M (4400 MHz'ye kadar)
Ekran Kartı: Palit RTX3060 Dual 12 GB 192 Bit
Bellek: Kingston Fury Beast 2x16 GB 3600-CL18
M.2 SSD: Samsung 970 EVOPLUS 1 TB
HDD: Seagate Barracuda 2 TB 7200 RPM
Sıvı Soğutucu: Cooler M. Masterliquid 240 RGB
Monitör: HP Omen 27i 165 Hz - 1 Ms - IPS
Klavye: Logitech MX Keys

Sistem için değerli yorumlarınızıda ayrıca bekliyorum.

Esen kalın 🙏🏻

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle herkese merhabalar.
Yıllardır takip ettiğim bu kıymetli platforma yeni katılmış bulunmaktayım. Biraz oyuncu ve içmimarım.

Dün GameGaraj'dan bir sistem sipariş ettim.

Ryzen 7 5800X işlemcim için 4000 MHz 2x16 GB CL18 RAM sipariş ediyordum ki son bir kez araştırınca stabil çalışmayacağını öğrendim. Onun üzerine Kingston Fury Beast 3600 MHz 2x16 GB CL18 seçimi yaptım ve siparişi tamamladım.

Bugün teyit için firmayla görüştüm ve 5800X'in 3200'e kadar desteklediğini ve takınca o şekilde çalışacağını söyledi. OC olabilirmiş fakat önermiyorlarmış. Keza ben de OC sevmiyorum.
Oysaki birçok yerde sistem AMD ise 3600 alınmalı diye okumuştum. Ve bunun üzerine sipariş vermiştim.

Bu RAM'leri sorunsuz OC'siz bir şekilde 3600 MHz CL18 kullanabilecek miyim sizce?

Sistem:

İşlemci: AMD Ryzen 7 5800X.
Anakart: MSI MAG B550M (4400 MHz'ye kadar)
Ekran kartı: Palit RTX3060 Dual 12 GB 192 bit.
Bellek: Kingston Fury Beast 2x16 GB 3600-CL18
M.2 SSD: Samsung 970 evoplus 1 TB.
HDD: Seagate Barracuda 2 TB 7200 RPM.
Sıvı soğutucu: Cooler m. Masterliquid 240 RGB.
Monitör: HP Omen 27i 165 Hz - 1 ms - IPS.
Klavye: Logitech MX keys.

Sistem için değerli yorumlarınızıda ayrıca bekliyorum.

Esen kalın 🙏🏻

XMP ile 3600'e çıkacaktır. XMP ayarı BIOS'tan açılıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bellekleriniz XMP olmadan vadedilen o hızlarda çalışmaz, XMP ise hazır overclock profilidir. Yani ''OC yapmadan 3600 MHz RAM kullanmak'' diye bir şey yok kısacası. XMP hız aşırtmadır.

3200 MHz bellek alsan yine OC ile o hıza çıkıyor. Aradaki tek fark 3200 MHz AMD'nin garantisini verdiği bir hız. 3600 çokta zor bir hız değil büyük olasılıkla XMP'yi açtığın gibi sıkıntısız çalışır.

XMP'nin varoluş amacı zaten günlük kullanıcılar için risk taşımayan, stabil bir OC tecrübesi sunmak. XMP açtığınızda bellek kontrolcüsü ve RAM için gereken voltaj artışını anakart otomatik olarak ayarlar, sizin için endişe edecek bir şey yok o yüzden.

Son düzenleme:
AMD'nin sitesinde yazan hızın garantisini verdiği hızdan ziyade JEDEC frekansı olduğunu düşünüyorum. Çünkü AMD, Zen 3 işlemciler için ideal frekansın 3733 MHz olduğuna dair açıklama yapmıştı zamanında. Bunu diyen firmanın sitesine maksimum 3200 MHz RAM desteği yazması komik olurdu.

Kaldı ki şu an 5800X sistemimde 3933 MHz CL14 RAM kullanıyorum, bir sıkıntı yok. 4200-4300 MHz yapanlar da var. Bellek kontrolcüne bağlı tabi ama şu ana kadar 3733 MHz olamayan bir Zen3 görmedim ben.

3200'e kadar destekliyor olayını kim söyledi? Aldığın gibi XMP açarsan 3600'de sıkıntısız kullanırsın. OC'ye gerek yok.
Telefonda görüştüğüm GameGaraj'da ki beyefendi söyledi hocam. Cevabınız için teşekkür ederim 🙏🏻
AMD'nin sitesinde yazan hızın garantisini verdiği hızdan ziyade JEDEC frekansı olduğunu düşünüyorum. Çünkü AMD, Zen 3 işlemciler için ideal frekansın 3733 MHz olduğuna dair açıklama yapmıştı zamanında. Bunu diyen firmanın sitesine maksimum 3200 MHz RAM desteği yazması komik olurdu.

Kaldı ki şu an 5800X sistemimde 3933 MHz CL14 RAM kullanıyorum, bir sıkıntı yok. 4200-4300 MHz yapanlar da var. Bellek kontrolcüne bağlı tabi ama şu ana kadar 3733 MHz olamayan bir Zen3 görmedim ben.
Cevabınız için teşekkür ederim.
XMP'ye yeni vakıf oldum. Çok sorunsuz ve stabil bir işlem sanırım.
Yalnızca merak ettiğim; 3600 MHz'ye profile 1 veya 2'den getirdim diyelim, CL değerini 16'ya düşürebileceğim böyle sorunsuz bir yöntem var mı ? Belkide 3600 MHz'de CL16'ya düşürmenin işlemci veya RAM için eksi yönleride vardır tabii bilmiyorum.
Ayrıca az önce bir yerde okudum; eğer iki ram kullanıyorsanız A2 ve B2 ye takın, aksi takdirde MHz yükseltmeniz bir işe yaramaz, öncesinde nereye taktığınızdan mutlaka emin olun yazmış birisi. Sizce doğruluğu nedir ?

Telefonda görüştüğüm GameGaraj'da ki beyefendi söyledi hocam. Cevabınız için teşekkür ederim 🙏🏻

Cevabınız için teşekkür ederim.
XMP'ye yeni vakıf oldum. Çok sorunsuz ve stabil bir işlem sanırım.
Yalnızca merak ettiğim; 3600 MHz'ye profile 1 veya 2'den getirdim diyelim, CL değerini 16'ya düşürebileceğim böyle sorunsuz bir yöntem var mı ? Belkide 3600 MHz'de CL16'ya düşürmenin işlemci veya RAM için eksi yönleride vardır tabii bilmiyorum.
Ayrıca az önce bir yerde okudum; eğer iki ram kullanıyorsanız A2 ve B2 ye takın, aksi takdirde MHz yükseltmeniz bir işe yaramaz, öncesinde nereye taktığınızdan mutlaka emin olun yazmış birisi. Sizce doğruluğu nedir ?
Basitçe anlatmak gerekirse RAM’ler arasında boşluk kalacak şekilde takmalısın. Böylece çift kanal çalışmış olur. Daha doğru bilgi anakartın kutusundan çıkan kitapçıkta mevcuttur. 4 Slot anakarta 2 tane belleği yan yana takarsan tek kanal çalışacağı içi. performans düşer ve çeşitli stabilite sorunları olur. Oradaki olay çift kanal tek kanal olup olmaması.

Basitçe anlatmak gerekirse RAM’ler arasında boşluk kalacak şekilde takmalısın. Böylece çift kanal çalışmış olur. Daha doğru bilgi anakartın kutusundan çıkan kitapçıkta mevcuttur. 4 Slot anakarta 2 tane belleği yan yana takarsan tek kanal çalışacağı içi. performans düşer ve çeşitli stabilite sorunları olur. Oradaki olay çift kanal tek kanal olup olmaması.
Teşekkür ederim, şimdi daha iyi anladım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı