5800X sisteme 15.000 TL ekran kartı ve işlemci önerisi

xionnn

Femtopat
Arkadaşlar uzun yıllar sonra bilgisayarımı değiştiriyorum ve beni uzun bir süre götürecek; oyun, yayın, video düzenleme vb. amaçlı bir sistem hazırlıyorum. Aynı zamanda iş gereği de bilgisayar başındayım. Ekran kartı ve işlemciye toplamda maksimum 15.000 TL gibi bir bütçe vereceğim. Aldığım parçalar;

-Anakart: ASUS ROG STRIX X570-E GAMING AMD X570 4400MHz DDR4 soket AM4 ATX alındı.
-Ekran kartı: RTX 3070'ya da RTX 3080'i düşünüyorum.
-Işlemci: AMD Ryzen 7 5800X'ya da AMD Ryzen 9 5900X düşünüyorum.
-Bellek: G.Skill 16 GB (2x8GB) Trident Z Neo RGB 3600MHz CL16 DDR4 Dual kit RAM alındı.
-SSD: Samsung 1TB 970 Evo NVMe M.2 SSD alındı.
-Kasa: Fractal design define S2 vision RGB alındı.
-PSU: Henüz almadım +1000W düşünüyorum.
-CPU soğutucu: Henüz almadım.
-Monitör: Henüz almadım ama iyi kalite 2K almak istiyorum. 4K kullanmak istemiyorum.

Yukarıdaki sisteme işlemci ve ekran kartı alacağım fakat stokların yenilenmesini bekliyorum. Kafamda işlemci olarak R9 5900X ile ekran kartı RTX 3080 var. Sizden 2K monitör, işlemci ve ekran kartı uyumunu da ele alarak öneriler vermenizi istiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Toplam 14000 TL ediyor ikisi.

Kasanın sitesine baktım ancak sıvı soğutma desteği göremedim, sıvı soğutma destekliyorsa bunu öneririm.
Sepette 805 TL oluyor.

Monitör için de bütçe belirtmemişsin ancak şunu önerebilirim.

PSU olarak da bütçe belirtmemişsin ancak şunu önerebilirim.

Toplam 14000 TL ediyor ikisi.

Kasanın sitesine baktım ancak sıvı soğutma desteği göremedim, sıvı soğutma destekliyorsa bunu öneririm.
Sepette 805 TL oluyor.

Monitör için de bütçe belirtmemişsin ancak şunu önerebilirim.

PSU olarak da bütçe belirtmemişsin ancak şunu önerebilirim.

Önerin için teşekkürler ama sadece ekran kartı ve işlemci önerisi istiyorum, ekran kartı ve işlemcinin bahsettiğim sistemimle nasıl bir kombinasyon oluşturduğunu ve uyum anlamında iyi olup olmadığını öğrenmek amacıyla konuyu açtım. Bu kombinasyonlarda değerlendirmenizi ve önermenizi istediğim ekran kartı RTX 3070 ile RTX 3080 ayrıca işlemci de R7 5800X'ya da R9 5900X modelleridir. Bununla beraber kullanmak istediğim monitör de 2K olacak.

Hocam, 5900X ve 3080 güzel ikili olurlar. Zaten başka bir alternatif de olmuyor. Hani 5800X yapıp 3090 yapayım gibi bir olay yok çünkü 3090'ın fiyatı zaten 16000 TL tek başına. 5900X ve 3080 en mantıklısı. Sistemin için de gayet güzel bir ikili. Hayırlı olsun.

Hocam, 5900X ve 3080 güzel ikili olurlar. Zaten başka bir alternatif de olmuyor. Hani 5800X yapıp 3090 yapayım gibi bir olay yok çünkü 3090'ın fiyatı zaten 16000 TL tek başına. 5900X ve 3080 en mantıklısı. Sistemin için de gayet güzel bir ikili. Hayırlı olsun.

Teşekkürler, zaten RTX 3090 alacak bir bütçem yok. Sadece R9 5900X - RTX 3080 mi yoksa R9 5900X- RTX 3070 olsa çok bir şey kaybeder miyim diye düşündüm. Ayrıca ekran kartlarında stok yenilenmesini bekliyorum ve 3070 Ti ile 3080 Ti modeli çıkacakmış sanırım, fiyat durumları ne olur bilemiyorum.

Teşekkürler, zaten RTX 3090 alacak bir bütçem yok. Sadece R9 5900X - RTX 3080 mi yoksa R9 5900X- RTX 3070 olsa çok bir şey kaybeder miyim diye düşündüm. Ayrıca ekran kartlarında stok yenilenmesini bekliyorum ve 3070 Ti ile 3080 Ti modeli çıkacakmış sanırım, fiyat durumları ne olur bilemiyorum.
Onların çıkma durumunu bilmiyorum ancak 3080 almak daha mantıklı bütçe varken. Aradaki fiyat farkına değiyor.

Dostum bu tarz şeyler beklentin ile alakalı bence. Yani 2k monitöre 3080 fazla gelir, 2080 bile yeter benim gözümde. 1080p monitörümde rekabetçi oyunlar için 5600 xt aldım 2060S kalitesinde ve 1.500 tl daha ucuza almış oldum Raytracing gibi bir derdim olmadığı için. 2k monitör olsaydı yüksek ihtimal 5800XT falan alırdım. Kalan paramlada döviz yada altına yatırım yapardım :)

Ve şahsen ben oyun için alacak olsam 4k 8k kullanacak olsam 6800XT alırdım ekran kartı için saf kas gücünün ve vram boyutunun keyfini sürerdim kafam rahat. İşlemci zaten onun için yaratılmış gibi :) Tamamen beklenti ile alakalı o yüzden.

Dostum bu tarz şeyler beklentin ile alakalı bence. Yani 2K monitöre 3080 fazla gelir, 2080 bile yeter benim gözümde. 1080P monitörümde rekabetçi oyunlar için 5600 XT aldım 2060S kalitesinde ve 1.500 TL daha ucuza almış oldum raytracing gibi bir derdim olmadığı için. 2K monitör olsaydı yüksek ihtimal 5800XT falan alırdım. Kalan paramla da döviz ya da altına yatırım yapardım :)

Ve şahsen ben oyun için alacak olsam 4K 8k kullanacak olsam 6800XT alırdım ekran kartı için saf kas gücünün ve VRAM boyutunun keyfini sürerdim kafam rahat. İşlemci zaten onun için yaratılmış gibi :) tamamen beklenti ile alakalı o yüzden.

Beklentim şu; uzun yıllar sorun çıkarmayacak, iyi kalitede yayıncılık yapabilmek, oyun-yayın, çeşitli kayıt işleri, video düzenleme vb. işler. Aynı zamanda günlük bilgisayar işlerimi gerçekleştirebileceğim konforlu bir sistem arayışı.

Şu önemli aslında. Bütçen izin veriyorsa 3 ü 5 i düşünmüyorsan 3070 yerine 3080 alabilirsin ve o işlemciyle birlikte sorun yaşamassın. Özellikle bu cihazı maddi kazanç için kullanacaksan zaten hesabını yapmamalısın.
Video işleme konusunda bilgim yok en son 2012 de kullanmıştım o zamanlar CUDA teknolojisi var diye nvidia öndeydi. Ama baktığımızda vram çok önemli video işlemede. 3080 gibi bir kartta neden 10 gb vram var anlayamadım. 6800XT de 16 gb vram var o yüzden kas gücü demiştim ama teknoloji olarak bilgim yok. O yüzden yorum yapamam.

Ama dersen ki maddi kazanç dahi olsa ileride kazancım yükseldiğinde yükseltirim sistemimi parayı yerde bulmuyorum, işte o zaman 3080 yerine 3070 ve hatta amd 6 bin serisi düşünebilirsin.
Çünkü zaten 2k monitörde 4k 8k açamayacağın için anlamı olmuyor o aralarındaki farkın.
Tabi bu benim bilgi seviyemle kendi tavsiyem. Gerisi sana kalmış dostum.

Şu önemli aslında. Bütçen izin veriyorsa 3'ü 5'i düşünmüyorsan 3070 yerine 3080 alabilirsin ve o işlemciyle birlikte sorun yaşamazsın. Özellikle bu cihazı maddi kazanç için kullanacaksan zaten hesabını yapmamalısın.
Video işleme konusunda bilgim yok en son 2012'de kullanmıştım o zamanlar CUDA teknolojisi var diye NVIDIA öndeydi. Ama baktığımızda VRAM çok önemli video işlemede. 3080 gibi bir kartta neden 10 GB VRAM var anlayamadım. 6800XT'de 16 GB VRAM var o yüzden kas gücü demiştim ama teknoloji olarak bilgim yok. O yüzden yorum yapamam.

Ama dersen ki maddi kazanç dahi olsa ileride kazancım yükseldiğinde yükseltirim sistemimi parayı yerde bulmuyorum, işte o zaman 3080 yerine 3070 ve hatta AMD 6 bin serisi düşünebilirsin.
Çünkü zaten 2K monitörde 4K 8k açamayacağın için anlamı olmuyor o aralarındaki farkın.
Tabi bu benim bilgi seviyemle kendi tavsiyem. Gerisi sana kalmış dostum.

Ben de tam olarak teknolojik detaylara hakim bir kullanıcı olmamıştım bu zamana kadar. Açıkcası çok da işin detayında boğulmak da bir kullanıcı için yorucu bir durum. Mesela bu monitör mantığını hala kavrayamamış birisiyim. Diyelimki 5900X işlemci ve 3080 ekran kartı aldım ve 2K monitörde kullanmaya başladım. Bana bu durumun ne gibi bir dezavantajı oluyor ya da neden 4K kullanmam gerekiyor?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı