60-70 bin TL sistem önerisi

Michael Smith

Femtopat
Merhaba dostlar,

İlk defa masaüstü bir sistem toplamayı düşünüyorum. Daha önce hep laptop kullandım. Kullanım amacım: oyun, render ve yazılım geliştirme olacak.

İşlemci tarafında şu ana kadar hep Intel kullandım; ancak AMD'nin son yıllarda ciddi ilerleme kaydettiğini gördüm. Bu nedenle işlemci tercihi konusunda hem Intel hem de AMD önerilerine açığım.

Ekran kartı olarak tercihim NVIDIA RTX 5000 serisi yönünde. Özellikle RTX 5070 düşünüyorum ama bütçeye göre 4000 serisi de olabilir.
RAM en az 32 GB olmalı, daha fazlası olursa çok iyi olur.
Depolama için ise minimum 1 TB SSD tercih ediyorum.

Diğer bileşenler (anakart, PSU, kasa, soğutucu vs.) Konusunda önerilerinize açığım.

60.000 TL altına ihtiyacımı karşılayacak bir sistem öneriniz varsa memnuniyetle değerlendirim.

5070 Ti sistem toplayabilirsiniz. Ortalama olarak 9700X ile 60K'ya gelecektir.

Buna bir bakın isterseniz arkadaşlarada sprabilirsiniz İtopya'da buldum.

Render falan yapacağı için AMD ekran kartı pek mantıklı değil hocam.

İyi bir sistem, ancak ekran kartı olarak NVIDIA olmasını istiyorum. RTX 5000 serisinden tavsiye edebileceğiniz bir sistem var mı?

GameGaraj'da gravix 5 isimli kasaya yaptığım özelleştirmeler ile 65K'lık bir fiyata görseldeki sistem toplanıyor.

Parçaların büyük bir çoğunluğunu belirlemişsiniz. Oyun oynamak vaktinizin %80-85'ini kapsayacaksa AMD'nin x3D işlemcilerinden tercih yapabilirsiniz. Ama geçim kaynağınızı render-yazılım ile sağlayıp günde yarım saat bir saat PUBG gibi oyunlar oynayacaksanız yeni nesil intelleri ucuz bulursanız yönelebilirsiniz. Tavsiyem x3D işlemci serisinden tercih etmeniz olacaktır. Uyguna bulursanız 7800x3D olabilir. (15-16k₺ fiyat bandı var gibi)

Görsel endişe gütmüyorsanız 5070ti ekran kartı ile hazır sistem kurabileceğinizi düşünüyorum. 5070ti ortalama 300W, Peak 432W'a kadar güç tüketebiliyor. Önerilen 750W PSU olsa da 7800x3D gibi bir işlemci ile kombin yaparsanız (160W'a kadar güç tüketebiliyor) ben 750W'ın pek tatmin edeceğini düşünmüyorum, en az 850W tavsiye edeceğim. Buna dikkat etmeniz ve PSU'nun 80+ destekli olduğundan ve rastgele bir marka olmadığına emin olduğunuz sürece sorun olmayacaktır.

Kendiniz toplayacaksanız ve görsel endişeniz var ise (kasaya ve komponentlere görüntü için ek bütçe ayırabiliyorsanız) 5070'e yönelebilirsiniz. Yine AMD tarafında da çok güzel seçenekler bulunuyor ama render ana uğraşınız ise Nvidia tavsiye ediyorum. Ben şahsen masamda yer olduğu için ve beyaz sistem toplamak istediğim için zamanında ekran kartını ti model yerine normal 4070 seçmiştim, pişmanlık duymuyorum.

Soğutucu için kaliteli bir kule tipi soğutucu veya sıvı soğutucu kullanabilirsiniz, kasanıza uygun bir soğutucu seçin. Yine kullanım amacınıza göre seçim yapabilirsiniz. Bilgisayarda çok uzun süre geçirenler için Kule Tipi soğutucular önerilebiliyor. Kasanızda yeterli hava akışı bulunuyorsa ben DeepCool AK620 gibi bir kule tipi soğutucu önerebilirim.

Kalan parçaları kendiniz seçebilirsiniz diye düşünüyorum.

Güzel bir sisteme benziyor. Eğer link varsa paylaşabilir misiniz?

Tek bu sisteme bağlı kalmayın başka sitelerde de uyguna bulunabilir. Bu sistemde sadece sıvı soğutucu seçenekleri var. İyi bir kule tipide size fazlasıyla yeterli olacaktır. Bir şekilde 60K'ya çekilebilir gibi duruyor başka sitelerden falan kontrol edilerek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…