60 bin TL'ye dizüstü bilgisayar önerisi

Bütçe
60 bin
Tongfang AIstone X6RP kasa kullanıyor, Tongfang'in en üst seviye sağlam kasalarından birine sahip. XMG, Mechrevo gibi markalarda bu kasaları kullanıyor. Markaya takılmak boş iş, diğer markaların destek olarak bu cihaza kurduğu bir üstünlük yok. Eski kasalarının çoğu kötü olsa da bu cihazları iyi, servis olarakta iyi bir firma. Slayer R9T serisini kullananlar memnun, pek çok incelemesini bulabilirsin.

Kullanıcı yorumlarına bakıyorum da, sıcaklık ve throttling sorunu var galiba markada.
Markanın değil MSI'ın kasalarında direkt sorun vardı o zaman, GameGaraj'ta o zamanlar MSI kasa kullandığı için cihazları absürt derecede ısınıyordu. Doğru düzgün yazılım da olmayınca herkes şikayet ediyordu. Karanlık dönemler geçiriyordu zaten MSI, çoğu ürünü eskisi gibi olmasa da hala dandik. Slayer R9T cihaz yazılım olarak eksik kalsa da GameGaraj ekibi ile iletişime geçebilirsin herhangi bir driver veya yazılımsal problemde. Çözmeye çalışırlar.

Teşekkür ederim açıklaman için.

Benim de bu cihazla ilgili özellikle kendi kullanım senaryomdan dolayı bazı endişelerim var.

Genelde uzun süreli render alanlarında (3DS Max, corona renderer, v-ray gibi yazılımlarla) yüksek Poligon'lu sahneler üzerinde çalışıyorum — 40–50 milyon Poligon civarına çıkan, işlemciyi saatlerce %100'de tutan işler.

Bu yüzden termal performans benim için kritik bir konu. Sıcaklık değerlerinin uzun sürede nasıl davrandığı, throttling yaşanıp yaşanmadığı, kasa yapısının bu tür yükleri sürdürülebilir şekilde taşıyıp taşıyamayacağı konularında biraz çekinceliyim.

Ürün yeni kasa yapısına sahip olduğu için gerçek kullanıcı deneyimlerine dair çok fazla bilgi yok ve bu da karar vermeyi biraz zorlaştırıyor açıkçası.

Umarım yazılım ve kasa mühendisliği tarafında bu kez önceki jenerasyonlara göre daha stabil bir yapı sağlanmıştır.

Yüksek Poligon'lu sahneler için yüksek VRAM ve kas gücüne sahip GPU'ya ihtiyacın var. 12 GB VRAM'li cihazlar daha iyi olur. 8 GB VRAM sahne karışıklığı ve tekstür desteği olarak bir yere kadar gelebiliyor. Uzun ömürlü kullanmayı düşünüyorsan ileride yeterli olmaz ama eğer bütçen çıkamazsa 8 GB VRAM'li cihaz almaktan başka seçenek yok zaten. Blender Cycles veya 3DS Max gibi yazılımlarla yapıyorsan 8 GB VRAM yeterli gelir ama. Unreal Engine 5'te sıkıntı yaratır, VRAM de taşabilir. Termal performans olarak 5060 iyi CUDA ve tensör çekirdeğe sahip, 60 bin TL bir cihaza göre seni üzmez. Bakımlarını 6 ayda bir düzenli yaparsan throttle veya yüksek sıcaklıklarla karşılaşmazsın. Bu Tongfang kasaların tek sıkıntısı yüksek anakart sıcaklıklarına ulaşması. 80-85 dereceye ulaşsa gözün korkmasın bu tür barebone üreticiler için anakart sıcaklıkları normal. Genel olarak iyi bir kasa, bu tür yükleri sıkıntısız bir şekilde taşır mı onu bilemem. Yazılım olarak daha stabil olduğunu söyleyemem ama kasa mühendisliği olarak 2025 senesi çok daha iyi işler çıkardı. CPU isteklerini fazlasıyla karşılıyor ama GPU tarafı ileride sıkıntı.

Cevabınız için çok teşekkür ederim hocam, gerçekten çok net ve açıklayıcı olmuş, başka kullanıcılara da çok yardımcı olacaktır eminim ki…

Şu an değerlendirdiğim model GameGaraj Slayer R9T-5070 C3 (Ryzen 9 8945HX / 64 GB RAM / 2TB SSD / RTX 5070 8 GB).

85.000 TL ve altı bütçede, bu modelin karşısına koyabileceğiniz —ister 8 GB VRAM'li ister 12 GB VRAM'li— alternatif önerileriniz olur mu?

Benim listemde şu modeller var:

Acer Predator Helios Neo 16 (i7-14650HX / RTX 4060 / 64 GB RAM / 1TB SSD)

ASUS TUF Gaming A16 FA608PP-QT031 (Ryzen 9 8940HX / RTX 5070 / 32 GB RAM / 1TB SSD)

ASUS ROG STRIX G16 G614PM-S5074 (Ryzen 9 8940HX / RTX 5060 / 32 GB RAM / 1TB SSD)

Özellikle render, termal stabilite ve uzun vadeli kullanım açısından düşüncelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Rica ederim. Düşündüğün cihaz yanlış bakmadıysam 76 bin gibi bir fiyata sahip, 76 bin TL'yi 8 GB VRAM'li 5070'e vermen büyük bir hata olur.

Bütçen 85 bin TL'ye kadar çıkabiliyor ise bu cihazı tercih et. GPU ve CPU olarak düşündüğün 5070'li cihazdan kat kat daha iyi. FHD+ ekran sıkıntı yaratmayacaksa bu da bir seçenek:

Düşündüğün modeller kazık fiyatlı, hiçbirini önermem. Acer model render ve uzun vadeli kullanım olarak kötü bir cihaz diğerlerine göre. TUF A16 kasaları gözlemlediğim kadarıyla ısınma sorununu çözmüşler, kasa tasarımını da güzel yapmışlar. Benim gözümde iyi duran bir model ama 5070 önermem. ROG ise ileride üzer, termal stabilite ve CPU tarafında ise çok iyi bir cihaz fakat.

Araştırmalarım ve öneriler sonucu GameGaraj'ın 5070 Ti modelini almaya karar verdim, 3D işlemcili modeline yönelmeye gerek var mı peki? Benim kullanım senaryor mu düşündüğünüzde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…