%60 klavye tavsiyesi

cenyun

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar, %60 klavyeye son zamanlarda ilgi duydum ve yeni de bir klavyeye ihtiyacım var. Özellikle Switch'lerimi satın alımdan sonra yağlamak istediğimden biraz fazla ek ödeme çıkıyor ve ben de bunlar ile hangi klavyeyi alıp da hem gres alabilirim diye internette gezindim ve bir iki sonuç buldum:

Bu iki klavye arasında kaldım, akko 3061 ve SK61. aralarında yaklaşık vergiler zart zurtla beraber 100 TL bir fark oluşuyor. (akko 3061:700 SK61:600)
Aralarındaki farkları ise şöyle:
Akko 3061.
-Pbt tuş takımı.
-Çift mod (Bluetooth, kablolu)
-Gateron Switch (yellow tercihim)

SK61.
-Abs tuş takımı.
-Tek mod (kablolu)
-Gateron optical Switch (alırken Red seçmeyi düşünüyorum fakat sadece onun aralarındakilerine nazaran daha iyi olduğunu düşündüm)

SK61'in tuş takımı ve Switch'lerini değiştirmeyi düşünüyordum ama optical Switch'te pek bir seçenek olmadığından bu seçenekten uzaklaştım. Abs keycap kullanan keyboardların kullancıları (keychron, SK61 vs.) Belirli bir süre kullanımdan sonra tuşlarının yağlı hissetiklerini söylediklerinden bende şüphe uyandı. Normalde klavyeyi aldıktan 5-6 ay sonra alırım demiştim tuş takımını fakat böyle bir sorun olunca stok tuş takımının yerinde pek durmayacaklarını ve bana masraf açacaklarını fark ettim.
Hesaplamak gerekirse en ucuz bir pbt tuş takımı için vergiler dahil 150-200 TL falan vermem gerekiyor ki bu minimum bir fiyat. Sonuçta tuş takımı stilleri bir zevk meselesi olacağından bundan daha fazla da para vermem gerekebilir. Ama Banggood'ta gördüğüm en ucuz ve en çok satılan tuş takımı gözüme hoş göründü. O yüzden 150 TL ek masraf olacağını buradan itibaren varsayacağım.

İkincil bir mesele de klavye için gres ve yağ almak olacak. Birkaç sitede krytox G205 ve 105 için fiyatlara baktım ve ikisinin ortalama 250 TL civarı bir fiyat oluşturduklarını fark ettim.

Bunun dışında da pek ufak tefek harcamalar olacağından hesaba katmadım.

Akko 3061 için pek de bir şeye ihtiyacım yokmuş gibi hissediyorum. Sadece yağ ve gresi yeniden almam yeterli.

İkisinin fiyatlarını bu gerekli işlerle karşılaştırırsak şöyle oluyor.
Akko 3061: Klavye fiyatı + Yağ/Gres=950 TL.
SK61: Klavye fiyatı + tuş takımı fiyatı + Yağ/Gres=1000TL

Benim baktıklarımda böyle bir fiyat tablosu oluştu. Birkaç da soru da var kafamda:

1-abs yerine pbt almam boşuna mı yoksa mantıklı mı?
2-optik Switch normal Switch'e göre fark oluşturacak mı?
3-50 TL fiyat farkına SK61 değer mi?

Sizin bana 900-1200 TL değerinde olacak bir öneriniz varsa memnuniyetle dinlerim.

Klavye modlamayı ben de düşünüyorum, incelemelere baktığımda Kemove Snowfow 61'in bayağı bi' önerildiğini gördüm. Bir araştırın istserseniz. Krytox G205 ile de bütçenize uygun olacağını düşünüyorum, internette rehberleri de var. Çift katmanlı PBT kullanıyor, kaliteli olduğu söyleniyor.
@221420, @SchindlerYahudisi.

1614162949901.png

Numpad, FN tuşları ve ok tuşlarından kısılmış klavye. Tüm tuşları belirli kombinasyonlarla yine kullanabiliyorsunuz.

Bunlara ek olarak herhangi bir PBT Keycap seti alabilirsiniz.

Bu şekilde satın alınca ortalama 800TL gibi bir fiyat oluyor. Kalan para ile de gres yağı alıp lubing yapabilirsiniz. Band aid yapmanızı ve foam kullanmanızı da öneririm.

Klavye modlamayı ben de düşünüyorum, incelemelere baktığımda Kemove Snowfow 61'in bayağı bi' önerildiğini gördüm. Bir araştırın istserseniz. Krytox G205 ile de bütçenize uygun olacağını düşünüyorum, internette rehberleri de var. Çift katmanlı PBT kullanıyor, kaliteli olduğu söyleniyor.
@221420, @SchindlerYahudisi.
Stabilizerlarının pek dengeli olmadığını duymuştum. Vaktinde göz önünde bulundurduğum bir klavyeydi fakat birkaç incelemeden sonra vazgeçtim.

Kisaca onerilerimi yazayim.

- Modlayacaksan hotswappable olmasi buyuk kolaylik. Lehimle vs ulasmaya gerek kalmaz boylece.

- Optik switch yerine normal mekanik switch tercih et kesinlikle. Cok daha fazla secenek var.

- Lube olayi gozunu korkutmasin biraz uzun suruyor ama kesinlikle deger. Hatta almisken TX yada deskey switch film de alinabilir. Superlube yada krytox olabilir lube icin.

- Stok tuslara cok takilma bence, 250-350₺ arasina guzel keycapler bulunabiliyor aliexpressten.

- Ucuz yollu olacaksa BM60 hazir kitlerden yada GK64X/GK68X olabilir. Yada gmmk compact barebone bulunabiliyor yurtdisindan 600 civarina.

Son olarak baska konularda cok kez anlatildi burada bahsettiklerimiz ama yine de merak ettiginiz konu varsa sorabilirsiniz almadan once yada aldiktan sonra.

Eger kemove snowfox begenmediysen rk61 falan da bakabilirsin ama hic kullanmadim. Kemove snowfox kullanicisi olarak stabler konusunda bir sikinti yasamadim simdiye kadar. Shurikenin onerilerine katilmakla birlikte BM60 tuzlu gelebilir 87 dolar + keycapler ile birlikte.

Modlama ilginizi cekiyorsa bence begendiginiz bir kiti veya hazir klavyeyi alin sonra degisikligini yaparsiniz. Lubing,stap degisimi, filmlemek gibi. Mesela kemoveda tek hosunuza gitmeyen stableriyse stableri ucuza kolayca degistirebilirsin ama tabi birden fazla hosuna gitmeyen ozelligi varsa o zaman diger klavyelere yonlenmek mantikli olabilir.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı