6000TL monitör önerisi

Attığım linkte ghosting durumu gösteriliyordu, gene de ekleyeyim:

Hepsiburada, Amazon'dan farksız bir satıcı. 14 gün koşulsuz iade hakkınız var direk.

Hikaye oyunları için uygun bir monitör mü sizce renklerin soluk olduğu söylenmiş başka bir forumda konuyla ilgili pek bilgili değilim.

Hikaye oyunları için uygun bir monitör mü sizce renklerin soluk olduğu söylenmiş başka bir forumda konuyla ilgili pek bilgili değilim.
HDR veya SRGB modu açık unutup, o tarz yorum yapan çok insan var. Şimdi kimin söylediği çok önemli. Genede %85 DCI P3 oranı yeterli bir seviye. Tabi her monitörün renk sıcaklığı ve yatkınlığı farklı olduğu için bazıları kırmızıy turuncu gösterebiliyor ama mavi/yeşil gibi renkler çok daha canlı yapar.

Hikayeli oyunlarda genellikle VA daha iyi seçim. IPS'ten 3 kat daha yüksek kontrast ile gelen derin siyah tonu ve IPS Glow olmaması kaynaklı. İlginizi çekerse bu model var:

Ghosting:
1767131000610.png

VA bir panele göre gayet ideal Medium ayarı.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

HDR veya sRGB modu açık unutup, o tarz yorum yapan çok insan var. Şimdi kimin söylediği çok önemli. Gene de %85 dCi P3 oranı yeterli bir seviye. Tabii her monitörün renk sıcaklığı ve yatkınlığı farklı olduğu için bazıları kırmızıy turuncu gösterebiliyor ama mavi/yeşil gibi renkler çok daha canlı yapar.

Hikayeli oyunlarda genellikle VA daha iyi seçim. IPS'ten 3 kat daha yüksek kontrast ile gelen derin siyah tonu ve IPS glow olmaması kaynaklı. İlginizi çekerse bu model var:

Ghosting:
Eki Görüntüle 2631680
VA bir panele göre gayet ideal medium ayarı.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

VA panellerin IPS'ye göre çok daha cansız renk verdiğini söylemişti bir arkadaşım bu yüzden VA paneli seçenek olarak görmemistim fakat araştıracağım hocam. Sizin bir yorumunuz var mıdır canlılık olarak bazı YouTube kanallarında yan yana koyunca grimsi soluklukta kalıyordu diye hatırlıyorum fakat TN panelle de karıstırıyor olabilirim.

VA panellerin IPS'ye göre çok daha cansız renk verdiğini söylemişti bir arkadaşım bu yüzden VA paneli seçenek olarak görmemistim fakat araştıracağım hocam. Sizin bir yorumunuz var mıdır canlılık olarak bazı YouTube kanallarında yan yana koyunca grimsi soluklukta kalıyordu diye hatırlıyorum fakat TN panelle de karıstırıyor olabilirim.
VA paneller IPS'e göre daha cansızdır ama berbat anlamda değil. Daha doğru ve canlı yerine, daha doygun bir tonları var. Akrilik boya misali. "Grimsi veya soluk" olma durumu TN'e aitte değil, o sorun komple kontrast kaynaklı. Kontrast oranı çok düşük monitörler öyle gözükür.
Bende bulunan VP228HE modeli mesela kontrast seviye (Firmaya göre) 600:1 olduğu için dediğiniz gibi gıpgri duruyor ama elimde ki BenQ TN Panel ise (Firmaya göre.) 1000:1 bir değeri olduğun için siyahları ve renkler normaldi gayet.

Lenovo 25-10'da ise 1300:1, AOC 25G3ZM ise 3700:1 kontrasta sahip.

Tabi daha yüksek kontrast, daha yüksek doygunluk olmuyor. MiniLED IPS olan 8000:1 kontrastlı monitörler ile sonsuz kontrastlı OLED'ler, VA gibi doygun değiller. IPS gibi doğru tona sahipler.

Birde: "Şu panel kötü." demek direk yanlış olur. Modele bakmak lazım herzaman.

VA paneller IPS'e göre daha cansızdır ama berbat anlamda değil. Daha doğru ve canlı yerine, daha doygun bir tonları var. Akrilik boya misali. "grimsi veya soluk" olma durumu TN'e aitte değil, o sorun komple kontrast kaynaklı. Kontrast oranı çok düşük monitörler öyle gözükür.
Bende bulunan VP228HE modeli mesela kontrast seviye (firmaya göre) 600:1 olduğu için dediğiniz gibi gıpgri duruyor ama elimde ki BenQ TN panel ise (firmaya göre.) 1000:1 bir değeri olduğun için siyahları ve renkler normaldi gayet.

Lenovo 25-10'da ise 1300:1, AOC 25G3ZM ise 3700:1 kontrasta sahip.

Tabii daha yüksek kontrast, daha yüksek doygunluk olmuyor. MiniLED IPS olan 8000:1 kontrastlı monitörler ile sonsuz kontrastlı OLED'ler, VA gibi doygun değiller. IPS gibi doğru tona sahipler.

VA panel ile IPS panelin arasındaki farkın gerçekten fark edilebileceği bir video biliyor musunuz çünkü benim bahsettiğim videolarda sanırım kalite farkından söylediğim gibi gri duruyordu. Ayrıca ışık sızması gibi sorunların VA panellerde daha çok görüldüğü bilgisi gerçek midir birkaç kaynaktan araştırdım fakat doğru bir sonuca ulaşamadım.

VA panel ile IPS panelin arasındaki farkın gerçekten fark edilebileceği bir video biliyor musunuz çünkü benim bahsettiğim videolarda sanırım kalite farkından söylediğim gibi gri duruyordu.
Modellerin kalite farkları kaynaklı çok sağlıklı değil, genede fikir oluşsun diye bakabilirsiniz:

VA'nın tabi esprisi kontrast, şu konuda inceleyebilirsiniz o kısmı:

Ayrıca ışık sızması gibi sorunların VA panellerde daha çok görüldüğü bilgisi gerçek midir birkaç kaynaktan araştırdım fakat doğru bit sonuca ulaşamadım.
VA'lar da daha çok görüldüğü bilgisi palavra komple. IPS ve TN panel içinde bariz görülebilir. Ama kavisli ekranlarda bi tık daha fazla riski var, fiziksel yapısı gereği. Tabi bu sorun kesinlikle arka aydınlatma ve çerçeve kaynaklı. VA/TN/IPS fark etmez yani.

Modellerin kalite farkları kaynaklı çok sağlıklı değil, gene de fikir oluşsun diye bakabilirsiniz:

VA'nın tabii esprisi kontrast, şu konuda inceleyebilirsiniz o kısmı:

VA'lar da daha çok görüldüğü bilgisi palavra komple. IPS ve TN panel içinde bariz görülebilir. Ama kavisli ekranlarda bir tık daha fazla riski var, fiziksel yapısı gereği. Tabii bu sorun kesinlikle arka aydınlatma ve çerçeve kaynaklı. VA/TN/IPS fark etmez yani.

Hocam Samsung Odyssey G4 ve sizin söylediğiniz Lenovo model arasında kaldım. Renk gamutu olarak muhteşem bir fark yoksa Samsung'u tercih etmek istiyorum. Hem siz Samsung hakkında kötü yorum yapmadınız hem de Lenovo için soluk gösterme problemleri olduğunu duyunca çok şüphelendim. Samsung G4 modelinin almamı engelleyecek bir kronik sorunu var mıdır?

Hocam Samsung Odyssey G4 ve sizin söylediğiniz Lenovo model arasında kaldım. Renk gamutu olarak muhteşem bir fark yoksa Samsung'u tercih etmek istiyorum. Hem siz Samsung hakkında kötü yorum yapmadınız hem de Lenovo için soluk gösterme problemleri olduğunu duyunca çok şüphelendim. Samsung G4 modelinin almamı engelleyecek bir kronik sorunu var mıdır?
G4'ün kontrast değerinin ve renk gamutunun iyi olmadığını söyledim. Lenovo 25-10 ondan bariz daha iyi. Soluk bir monitör olmadığını düşünüyorum, sadece monitör ayarlamayı bilmeyen insanlara aldanmayın diyorum ama hala "Samsung istiyom." diyorsanız, siz bilirsiniz.

G4'ün kontrast değerinin ve renk gamutunun iyi olmadığını söyledim. Lenovo 25-10 ondan bariz daha iyi. Soluk bir monitör olmadığını düşünüyorum, sadece monitör ayarlamayı bilmeyen insanlara aldanmayın diyorum ama hala "Samsung istiyorum." diyorsanız, siz bilirsiniz.

Teşekkür ederim hocam Lenovo'yu alacağım geldiğinde yorumumu sizinle paylaşırım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı