6500 XT yüksek VRAM kullanımı

SolidSnake[T-P]

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar böyle bir problem ile karşılaşmaktayım başlıkta gördüğünüz gibi öncelikle sorunum yeni monitör aldıktan sonra gerçekleşmeye ve en son gelen AMD driver 24.1.1 yükledikten sonra olmaya başlamıştır. Boşta 60/120/144/165hz fark etmeksizin hep yüksek daha doğrusu 2230MHz'de takılı kalıyor VRAM hızı ve yüksek VRAM belleği kullanıyor bununla birlikte ekran kartının ısısı'da 48-50 derece oluyor boşta oyuna girdiğimde ise Low ayarlarda 1080p CS2 üzerinde denedim 65 dereceleri görüyor normalde 50 - 55 derece arası oluyordu bu rakamlar. Güncelleme öncesi boşta 60Hz seçiliydi bu problem yeni güncellemesiyle'de gelmedi 60'ın üzerine çıktığında takılıyordu fakat 60Hz'de düzeliyordu şimdi hangisini seçersem seçeyim takılı kalmış durumda AMD clean up ile güvenli Mod'da sürücüler silinip yeni güncellemeyi öyle yaptım.

Sistemim.

İşlemci: i3-10100

Anakart: MSI-H510M A-PRO

RAM: Patriot DDR4 3200MHz 2x8 16 GB.

Ekran kartı: ASUS o.c. Edition RX 6500 XT.

PSU: MSI MAG650bn 650 watt Bronze.

Monitör: MSI G27CQ4 e2.

Düzeltmek için denediklerim FreeSync açıp denedim düzelmedi AMD CRU ile CVT-azalmış tıklamayı seçip denedim olmadı.

Son düzenleyen: Moderatör:
CS2 de VRAM leak var zaten. Yani bellek kullanımı en sona dayanıyor bunun sürücü ile alakası yok. CS2'nin optimizasyon sorunu mevcut. 2 3 dk sonra ekran kartı belleğini tamamını kullanmaya başlıyor. Reddit ve GitHub'ta bununla alakalı binlerce konu var.

CS2 de VRAM leak var zaten. Yani bellek kullanımı en sona dayanıyor bunun sürücü ile alakası yok. CS2'nin optimizasyon sorunu mevcut. 2 3 dk sonra ekran kartı belleğini tamamını kullanmaya başlıyor. Reddit ve GitHub'ta bununla alakalı binlerce konu var.

Hocam boşta da aynısını yapıyor hiçbir şey açık değil Chrome bile. Onda da yapıyor VRAM 400-800 MB arası gidip geliyor 2230MHz çekirdek hızı hangi Hz 60/120/144/165 seçtiysem düzelmiyor. Bu değerler öncesinde 20MHz çekirdek hızı ve 200 MB VRAM kullanıyordu ve 38 derecedeydi ısısı 60Hz'de düzgün çalışıyordu sistem. Şu anda hangi Hz seçersem seçeyim hep yüksek çekirdek hızına sahip ve yüksek VRAM ve 45-50 derece ısıya sahip ekran kartı.

Boşta hiçbir şey açık değilken Windows zaten 600-800 MB arası VRAM kullanır zaten sorununu tam olarak anlamadım. VRAM bellek saat hızının sürekli en yüksek hızda çalışmasını diyorsan o doğrudur olabilir ama VRAM bellek kullanımı 600-800 MB arası hiçbir şey kullanmadan görmen çok normal anormal bir durum yok.

Boşta hiçbir şey açık değilken Windows zaten 600-800 MB arası VRAM kullanır zaten sorununu tam olarak anlamadım. VRAM bellek saat hızının sürekli en yüksek hızda çalışmasını diyorsan o doğrudur olabilir ama VRAM bellek kullanımı 600-800 MB arası hiçbir şey kullanmadan görmen çok normal anormal bir durum yok.
Bu şu anki hali boşta hiçbir şey açık değil Chrome harici bu değerler önceden böyle değildi boşta VRAM hızı ve VRAM düşüktü ve GPU sıcaklığıda boşta bu kadar yüksek değildi 38-40 civarlarındaydı.
Ekran Görüntüsü (500).png

GPU belleği saat hızı değişken mi sabit mi?
Mesela bende boşta 200 MHz ama en ufak bir hareketimde resimdeki gibi değişken;

Ekran Alıntısı.PNG

24.1.1 sürücü sürümü arkada sadece Chrome açık ve boşta 866 MB VRAM kulllanıyorum.

GPU belleği saat hızı değişken mi sabit mi?
Mesela bende boşta 200 MHz ama en ufak bir hareketimde residmeki gibi değişken;

Eki Görüntüle 2116738

24.1.1 sürücü sürümü arkada sadece Chrome açık ve boşta 866 MB VRAM kulllanıyorum.

Sabit oyuna girince maksimuma ulaşıyor çıkınca gene aynı 2226-2230MHz sabit kalıyor VRAM de aynı şekilde oyuna girince 3800-4000 oluyor daha sonra çıkınca gene aynı.

Ekran kartı sürücüsünü DDU veya AMD Cleanup Utility ile kaldırın. Bir önceki sürücüye geçin ve aynı sorun devam edip etmediği gözlemleyin. Masaüstünü 60 Hz'de kullanın. Son olarak şunu da belirteyim orada bir bug olmuş olabilir çünkü güç tüketimi 11W görünüyor. Eğer bellek saat hızı 2226 MHz çalışsa ekran kartı 11W güç tüketeceğini sanmıyorum.

Ekran kartı sürücüsünü DDU veya AMD Cleanup Utility ile kaldırın. Bir önceki sürücüye geçin ve aynı sorun devam edip etmediği gözlemleyin. Masaüstünü 60 Hz'de kullanın.

Önceki sürücüde de bu problem vardı 23.8.2 fakat 60Hz'de olmuyordu 20MHz 200 MB VRAM kullanıyordu ve ısısı da 38-40 dereceydi şimdi yeni sürücü ile 60/120/144/165hz fark etmeksizin resimdeki gibi değerler veriyor. AMD cleanup ile silip yeni güncellemeyi öyle kurdum.

Değiştirebilirsin hocam bu yeni suruculerde ani hareketlerde VRAM saat hızının değişmesi durumu bende de mevcut lakin daha akıcı bir deneyim sunuyor. Ama sürekli son hızda çalışmıyor boşta bende de bellek saat hızı 200 MHz hızında çalışıyor ve bellek kullanımımda 500 MB civarında.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı