75 OBP/ Sayısal mı EA mı?

PlexusTR

Hectopat
Üniversite 2.sınıf öğrencisi olarak bu senenin aralık ayında istediğim bölümün bu olmadığına kanaat getirdiğim için tekrar YKS'ye tekrar girmeye karar verdim. (Dil bölümü)

Çok yanlış çalıştım bu sene. İlk başta EA ile başladım. Fakat içimde hep bir kararsızlık vardı o yüzden sayısala dönüş yaptım. Fakat bu dönüşü yaparken OBP'yi hesaba katmamıştım. 2 hafta çok güzel, düzenli bir şekilde sayısal çalıştım ve sayısal-fen konularını rahat anladığımı; sevdiğimi fark ettim. Yapıyordum da. Ama gerek kısıtlı süre gerek de OBP yüzünden tekrar EA döndüm ama hem bu kararsızlık hem benim hatalarım bu sene 2025 YKS'de çok kötü bir sonuç yapmama sebep oldu. O yüzden tekrar hazırlanmaya karar verdim.

75 OBP'nin her zaman büyük bir dezavantaj olduğunu düşündüm. Nitekim Sayısalda ham ilk bine girseniz bile hedeflediğiniz o bölüme gidememe ihtimaliniz çok yüksek. Hem sayısal da çok ağır bir rekabet var. EA da OBP çok etkilemiyor. Fakat zirveye de oynamak istemiyor değilim.

EA da hedefim Galatasaray Hukuk ilk 500'e,
Sayısal da ise İlk 5 bin, (bilgisayar Müh- Tıp)

Kısacası 75 OBP yüzünden işimi garantiye almak için “Ortalama bölüm Çok iyi üniversite” mi yapmalıyım? Yoksa riske girip 11 ay hayvan gibi çalışıp “Çok iyi bölüm ama ortalama üniversitesi” mi? 75 OBP ile malum Hacettepe tıp gibi yerlerin bir imkanı yok. Galatasaray da en prestijli üniversiteden biri. Öğrenim dilinin Fransızca olması da ayrı bir güzel.

Fikriniz nedir?

Bir üniversitenin öğrenim dili üzerinden tercih edilmesine karşıyım. Senin bunu yapacağını söylemiyorum ama sadece belirtmek istedim. Öncelikle seçeceğin bölümün hocalarının yetkinliklerine bakmanı öneririm. Benim okulumdan örnek veriyorum. Dokuz Eylül Üniversitesinin Güzel Sanatlar Fakültesinde okudum. Ülkenin en iyi 1. ya da 2. güzel sanatları olabilir. Çizgi Film ve Animasyon mezunuyum. Hocalarım genel olarak bizim bölümle ilgiliydi. Ve çoğu yetkin kişilerdi. Hocaların yaptıklarına, tezlerine, çalışmalarına, mezun olduğu alanlarına dikkatli bakıp okul seçmelisin. Tabii ki okul da önemli sosyal ortam olacak, dil de önemli ama iş genel olarak hocalarda bitiyor. Sonuçta birebir ilişkin hep hocalarla olacak. Bu yüzden hocalar üzerinden ilerlemelisin. Başarılar dilerim şimdiden.

Son düzenleme:
Yok hocam sadece onunda bir artı yön olduğunu belirtmek için yazdım. Bir karşılaştırma yapmaya çalıştım kendimi kafamda. Hocalar konusunda katılıyorum. Ama önce bu OBP ile say mı ea mı ona karar vermeliyim

Kendini hangi alanda daha rahat hissedeceksen oraya yönel derim. Ben sözel açılmadığı için EA seçmiştim yıllar önce lisede. Ama sınavda hem sözel hem eşit ağırlık puanımı hesaplattırıp sözel seçtim. EA biraz daha zor diyebilirim şahsen.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…