750 watt PSU için Ethernet'li UPS önerisi

Smiley koymana gerek yok gerçekten mesleğin nedir merak ediyorum. Neyse üstünden birer birer geçelim.

Mühendisim, 30+ yıl. Çok uzunca bir dönemi bakım müdürü olarak. Çalıştığım üç ayrı fabrikaya UPS kurulumu gerçekleştirdim. Bunun dışında kişisel olarak 1996 yılından beri evimde UPS kullanıyorum, iki ayrı markanın 3 ayrı ürününü kullandım. Ki, konumuz evde kullanılan tek bilgisayar olunca gerçek hayat deneyimi olarak çok zayıf değil sanırım.

Bilmiyorsak sorarız. Burada ikimiz de hatalıyız. ama yine de yaptığım varsayım boş değil, normal kullanıcının en ağır şartlarda bile 750 Watt'ın tamamını kullanması ihtimali çok düşük, elimden geçen yüzlerce bilgisayar bunu bana söylüyor. Üstelik bence etik olan, kullanıcıya ihtiyacı olmayan miktarda harcama yaptırmak da değildir. 750 Watt'ın tamamını kullanıyor olsa zaten sıkıntı yaşamakta olurdu, böyle bir şeyden bahsetmemiş. PSU'lar da zaten belli bir güvenlik faktörü ile seçilmiyorlar mı?

Bir fabrikaya orta gerilim trafolar dahil komple elektrik altyapısının kurulmasını yönettim. İki ayrı fabrikanın da zaman içerisinde altyapısından sorumlu oldum. Trafo gücü seçerken bütün makinelerin kurulu motor güçlerini (etiket değerlerini) toplayarak seçtiğinizi zannetmiyorum. Yoksa size uyup fabrikaya 3 MWatt trafo kurdurup, uzun dönem çalışmalar boyunca peak değerinin 1400 amperi geçmediğini gören patron, yaptırdığınız ekstra yatırıma biraz "içerleyecektir". Ben bu hatayı yaptım örneğin ilk işimde, tatsız bir durumdu en basit ifadesiyle.

Güvenlik katsayısı ve güç faktörünü adını vermeden de olsa çok güzel açıklamışsınız, bilmeyen arkadaşların işine yarayacaktır.

Uzmanlık alanıma inanmıyor olabilirsin. Bakalım üretici bu hesabı nasıl yapıyor ?

Ben gerçek hayattan örnek verdim. Tek bilgisayar için.

Haklısınız, o yüzden verdiğim gerçek hayat örneğinde de akü değer ve sayısını belirttim, hatta "yeni" olduklarını ve UPS'in online tip (yüksek pf) olduğunu da söylemeyi ihmal etmedim. Yukarıda yazdıklarınızdan 1500 VA bir UPS'in sanki 750 Watt yük altında da, 1000 Watt yük altında da aynı süre görev yapacağı gibi bir anlam çıkabiliyor, bilgili bir kişisiniz, bunu ifade etmek istemediğinize eminim ama okuyan diğer arkadaşlar yanlış anlamasın diye belirtmek istedim.

Akü değiştirmeden kullandığımı söylemedim, asla söylemem. Şu an kullandığım UPS 3. set aküleri ile çalışmakta. 4 yılda bir, süre 5 dak. civarına indikçe değiştirdim. Akünün UPS'ler için bir sarf malzemesi olduğu bilinen bir şey zaten ama aküsü bitince cihazı atmıyoruz, dolayısı ile verdiğim rakamlar "cihazın" kullanım ömrü hakkında bir fikir vermek içindi. Neden akü değiştirmeden kullandığımı iddia ettiğim fikrine kapıldınız bilemiyorum.

Kullanıcı tesisatının 30 yıllık olduğunu ve güvenilir olmadığını başta söylemiş. Ki ben de "düzgün bir tesisatınız olduğunda ihtiyacınız olmaz, tesisatınızda bulunan elemanlar sizi zaten korur, ama tesisatınıza güvenmiyorsanız ucuz bir yatırımla daha güvenli hale gelebilirsiniz" demişim. Üstelik bu cihazın tam koruma sağlamayacağını, sadece nadir olabilecek bir durum için önlem olduğunu, tam koruma için UPS kullanması gerektiğini, UPS'lerin, yüksek akım korumasına ek olarak voltaj dalgalanması ve elektrik kesintilerinde oluşabilecek veri kayıp hatalarını da engellediğini belirtmişim. Sizin söylediklerinizden farklı bir şey değil. dolayısı ile burada ne hatam var anlamadım. 30 senelik evin kaliteli sigorta, düzgün topraklama ve kaliteli kaçak akım rölesi var mıdır? Ben bilemiyorum. Dolayısı ile 300-500 TL bir yatırım ile konuyu az da olsa daha iyiye götürmek mümkünse neden tavsiye etmeyelim?

İşinizde bugün ve gelecekte başarılar dilerim. Ben 30+ sene saha deneyiminden sonra çok şükür artık emekliyim.

@ssgore Sonunda tartışabilecek birini bulduğum için çok mutluyum. Meslekte emekli olmak yoktur işten emekli olmak vardır. Ölene kadar meslek insanıyız. Tartışmak ve fazlasını isterim. Çok teknik terim kullanarak kafa karıştırmaktansa anlaşılır şekilde açıklamaya çalışmıştım ancak meslektaşı bulduğuma göre rahatça tartışabilirim müsadeniz varsa.

Aradan çıkartmak istediğim bir mevzu var :

Olayı fabrika ile ilişkilendirmek yanlış olabilir. Orası bambaşka bir konu eş zamanlılık katsayıları var. Hatların çalışma planları var. Paralel imalat ve akışık imalat var. Hatta oralarda çalışmayan trafoların elektrik tüketmediği ile ilgili zıtlaşan fuko ve girdap akımlarının ne olduğunu bilmeyen boş mühendisler var (bir anım depreşti). 3kw lik motor yetecekken 5kw lik motor konulan motorlar var (önceki anı yenisini depreştirdi). Buna itiraz eden mühendisler var. 3kw'lik motor konulduktan bir süre sonra kirlenme ve sıkışmalardan dolayı bu motorların bobinajcıya gidip gelmesinden bayılıp 5kw'lik motorları geri taktıran patronlar var (şeker fabrikaları ve meyve suyu fabrikalarında yaşadım). Bu konunun bir ilerisi tesis ve enh planlamaya gider. Konut için bile girecek olsak farklı noktalara gidiyor. Konuyu tekrar daraltıyorum. Sonuçta bilgisayarlar THD'si yüksek nonlineer tek bir yük. Alt ve üst güç limitleriyle ilgileniyoruz. Anlaştığımız nokta Şahıs bize tam bir yük vermemiş. Anlaşamadığımız nokta verilen tek veri 750W. Ben tahminle değil prosedürle ilerledim. Sizin bakış açınızla mağdur olacağının garantisi yok, benim açıdan baktığımızda mağdur olma şansı yok. İkimizin de mutlak doğru veya yanlış olduğu söylenemez. Anarşik görüşlü biri olduğum için bana göre bir konuya insan dahil olduğu için o konu için tek otorite yoktur. Birden fazla otoritenin ortak kararınaysa boyun eğerim.

Üstelik bence etik olan, kullanıcıya ihtiyacı olmayan miktarda harcama yaptırmak da değildir. 750 Watt'ın tamamını kullanıyor olsa zaten sıkıntı yaşamakta olurdu, böyle bir şeyden bahsetmemiş.

Öncelikle unuttuğunuz bir durum var. Motorların güç etiket değerleri sizce çektileri güç müdür ? Yoksa rotordan alabildiğiniz güç mü ? Aynı şekilde 750W güç kaynağının etiket değeri verebildiği güç demektir. Bu kaynağın en yüksek talep durumunda şebekeden çekeceği güç 750W nin üstündedir. Anahtarlama kayıpları ve diğer kayıplar var. Bunlar verimle ilgili.

Aynı hususta gelmek istediğim ikinci nokta. 750W güç kaynağı kullanıyorum bunu 500W hesaplı sistemimi aldığımda gelecek upgrade'e göre seçerek almıştım. 650W'de yeterliydi o dönemde. 2 yıl sonra 9800x3D işlemci, mevcutta 240W kullanan ekran kartım, yakında (umarım) teslimi olacak 4080 super, x870 mobo, 4 stick ram, 360mm sıvı soğutma, bilimum fan donanım olan bilgisayarım var. İşlemci 200Wtdp ekran kartıysa 320W'ye çıkabiliyor. Oyun esnasında bütün bunlar peak değerlere ulaşabiliyor. Güç kaynağının enerji verimliliğini (gold platin ++ gibi sertifikalar) tam kullanabilmem için en az 80% yük altında çalıştırmam gerekiyor. Güç kaynağı seçiminde de 80% yüke sokamadığımız güç kaynaklarının verimliliklerinin düşüp elektrik faturası arttırdığı notunu düşelim.

Kısaca o gün işimi görecek 650W güç kaynağı ile 750W güç kaynağının arasında çok büyük bir fiyat farkı yoktu. Ancak ikinci bir PSU alma gereğini ortadan kaldırdı. Diyeceğim o ki aynı hususta üçüncü nokta olarak kullanıcı bugün 750w'yi kullanıyor olabilir. 80% yükte kullanmıyor da olabilir. Bilmiyoruz. Yarın kullanmayacağı ne malum ?

Dördüncü nokta ki bu benim konu sahibine ilk bakış açım. Bütün bunları bilmeyen ben bu bilgisayarı anlıyor diye bir arkadaşıma toplatabilir, toplama veya marka satıcılardan alabilirdim. Bu satıcılar maliyet düşürmek için neredeyse limitlerde veya en alt gruptan güç kaynağı seçerler. Güç kaynağını da gayet yüklü kullanıyor olabilirdim sonra buraya gelip 750W güç kaynağı için UPS tavsiyesi konusu açabilirdim. Benim buradan gördüğüm kullanıcının 750W talebi var. 100W monitör unutulmuş üstüne ekliyorum.

Gördüğüm değer 850W için gereken pf ve so değerleriyle hesap zaten ortada. 850Wmax çıkış gücünün giriş gücünün 850W'den yukarda olması gerektiği aşikar. 1200VA bulamayacağı için 1500VA almasını tavsiye etmişim.

Bakın gerçekten 850W çıkış için girişin kaç watt olacağını kestiremiyoruz. 900-1000 olur diye atamıyoruz. 5V lik bir mosfet olsun üstünden çekilen akım 10A olsun. Duty-Cycle 50% ile çalışıyor olsa çekeceği güç 25W eder. Tek bir anahtardaki kayıp bu. 1.8V'den 10V ye kadar farklı gerilimlerde çalışan powermoslar var.

Ben kendim eğer bilgisayarımı yatırım olarak görüyor ve değer veriyorsam. Şebekeye güvenmeyip konforumu bozmak istemiyorsam. 750w güç kaynağı olan ve monitörde bağlayacağım bir UPS'in en az 1000W sağlayabilmesini beklerim. Bence 850W talep için 1000W hesabın yapılmış olması çok afaki bir değer değildir. Boşa harcanan para değildir. 1500VAx0.7 = 1050W eder.

Maliyet boyutuna bakalım :

Bulacağınız en ucuz 1000VA UPS 2500TL. Marka nedir hiçbir fikrim yok.

Güvenebileceğiniz bir 1500VA UPS 3800TL

Ben 750W güç kaynağı + monitör kullanan bir kullanıcıyım. Kasamın içindeki donanım monitör hariç 100bin TL. İki güç kaynağı arasındaki fark 1300TL. Sizce risk etmeye değer mi ? UPS'i zaten güvenli sularda yüzmek için alıyoruz.

PSU'lar da zaten belli bir güvenlik faktörü ile seçilmiyorlar mı?

Hem evet hem hayır. Nasıl bir PSU'dan bahsettiğimize bağlı. PSU'lar için safe operation limitten bahsedeceksek: Bilgisayarlarda'da anma ve demaraj akımı farkı gibi farklı durumlar yaşıyorlar. Evet bunlar motor değiller ama çok hızlı devreye girip çıkan ani akımları karşılayabilecek standartlarda yapılıyorlar (çin çan çon modeller hariç). Yani 750W bir güç kaynağını 700W-750W kullanmakta hiçbir sakınca yok (termal problemler yoksa).

Akım koruma prizi diyerek çok ucuz maliyetli bir ürünü kullanıcının aklına düşürüp UPS'den vazgeçme ikilemine sokuyor. Dediğim gibi kullanılmasında zarar olmayan ancak faydası da olmayan ürünler bunlar. UPS alacaksa zaten gerek yok. UPS almayacaksa yine PSU içinde var varistör. Zaten evimizdeki otomatik sigortalar (30 yıl öncede varlardı artık üstüne tel sardığımız porselen sigortalar yoktur) 2 şekilde tetiklenirler.

1. Yüksek akım / termik açma: Bu otomatik sigortaların Z eğrilerine bakılarak (markalara göre değişir) karar verilir. B C D ... sigorta tipleri için yüksek akımın tanımı değişir. Mesela 10 amperlik bir B tipi sigortamız olsun. 30-40 amper arası bir akım geçtiğinde milisaniyelere varan bir açma görüyoruz. Ancak 15 amper çektiğinde 2 saniye içinde açtığını görüyoruz. Şimdi siz kaç amperlik koruma prizi alırsanız alın (ki bunlar 2000 5000 v.s surge akımlarından bahsedilerek satılır) yapacağı tek vazife evinizdeki sigortayı attırma. 2000 5000 ampere varmadan önce sigortanız sağlamsa zaten atacaktır. Sigorta atmayacaksa sizin akım koruma prizinizdeki kısa devre olmuş varistör yanmaya başlayacaktır. Sonuçta atmayan sigorta yangın çıkartacaktır.

2. Yüksek gerilim veya kısa devre diyebileceğimiz manyetik açma : Sigortalar gerilim anormal yükseldiğinde veya kısa devre durumunda (kısa devre ile büyük yük akımı farklı şeylerdir) çok hızlı atmaya hazır bir mekanizmaya da sahiptirler.

Bu sadece evimizdeki sigortanın marifetleri. Ev ne kadar eski olursa olsun. İster kendimizin ister kiralık olsun bence can ve mal güvenliği için artık evlere bir otomatik sigorta takılmıştır. KAKR ve topraklama sonradan da yapılabiliyor. Ev o kadar eskiyse 5 kattan yüksek değildir. İki levhayı tuzlayıp gömüp veya bir kazık çakıp bir çıplak kabloyu eve illa çıkartabilirler. Bunlar ciddi maliyetler değildir. Bazen bilgisayarlar ve başka ev aletleri toprak hattı olmadan çalışmıyor. Akıllı elektrikçiler sıfırlama yapıyoruz diye nötr ile toprağı kısa devre yapıyorlar. Olası kaçakta cihazın metal şasisine dokunanı elektrik çarpıyor. İnsanlar bu konuda bilinçlensin diye o kadar videolar çekip anlatıyoruz. Kendi evi olan kendi için, evi kiralayan da ev sahibine baskıyla yaptırtsın artık bunları. Yakında bu sigorta ve rölelerin denetlenmesiyle ilgili bir yönetmelik çıkacak ve denetlenecek. Konuyla ilgili çalışma var biliyorum. Aynı asansörlerin muayene olduğu gibi konutlarda periyodik olarak sigorta ve diğer elektrik elemanlarıyla ilgili muayene olacaklar.

Yukarıda yazdıklarınızdan 1500 VA bir UPS'in sanki 750 Watt yük altında da, 1000 Watt yük altında da aynı süre görev yapacağı gibi bir anlam çıkabiliyor,

Haklısınız. Aynı pil ile lambayı kısık yakmak ve parlak yakmak arasında pil ömrünün değişeceği biliniyodur artık.

UPS'ler ortalama süreler ve ömür sonunda bile enerji sağlayabileceği minimum süre için etiketleniyor. Yeni aldığınız UPS 1000VA 1500VA da olsa etiketinde yazan süre 3dk ise bu süreyi size 2 yıl garantilemek içindir. İlk aldığınızda 10dk çalışıyor da olabilir ama anlattığınız üzere süre düşmeye başlayacaktır. Benim 3dk ile kastettiğim ürün grubu farkı.

Mesela şahıs simülasyon çalıştırıyordur bölgesindeki elektrik kesintilerine dağıtıcı hızlı müdehale edebiliyordur ona 20dk lık bir UPS yeterlidir dağıtıcı müdahalede saatleri buluyorsa jeneratör gerekir. Şahısın derdi sadece bilgisayarını güvenle kapatmaktır 3dk yeterli.

UPS ile jeneratör arasında ölümle kalım arasındaki bir tercihi yapmak zorunda kalmışlığımız var. Sık enerji kesilen bir bölgede evinde destek ünitesiyle yaşayan bir vatandaştı söz konusu olan. UPS değil jeneratör verdik.

Yük altında olmak farklı. Yani 1500VA bir UPS'nin 3dk 10dk 20dk 30dk gibi farklı sürelere sahip ama max çıkış gücü aynı olan farklı ürünleri var. Kayseride bir firma yapıyordu. Standart 3dk UPS'ler için genellikle sulu ama bakımsız tip aküler kullanılıyor. Emniyet valfleri v.s var eskiden asit su koyduğumuz aküler gibi değiller yanlışsam düzeltin AGM akü olarak geçiyor. Bir üst sınıf için jel aküler onun üstü için artık akü değil bu yeni nesil lityumlu piller devreye giriyor.

Dosya Ekleri

• 1738864289767.png
    404,3 KB · Görüntüleme: 16
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…