Çözüldü 7500F işlemci ile 6000 MHz (XPG Lancer) RAM çalıştırdığında sistem kararsızlaşıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yeksuvare

Femtopat
Daha fazla  
RAM
XPG Lancer Black 16 X 2 GB 6000 MHz CL30.
SSD veya HDD modeli
Crucial P3 Plus SSD
Ekran kartı
MSI RTX 4060 Ventus 2X Black 8G OC
Anakart
MSI Pro A620M-E
İşlemci
AMD Ryzen 5 7500F
Merhaba. Technopat forumları bana çok yardımcı olduğu için, yaşadığım bir problem ve muhtemel çözümünü, sadece benimle aynı sorunu yaşayan birilerine faydası olabilir belki diye sizlerle paylaşmak istedim. Sadece bu mesaj için üye oldum hatam, eksiğim olursa kusura bakmayın.

Öncelikle sistemi Vatan Bilgisayar'dan birkaç yükseltme ile hazır sistem olarak aldım. Sitemim şu şekilde;

İşletim sistemi: Microsoft Windows 11 Pro.
İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F.
Anakart: MSI Pro A620M-E
RAM'ler: XPG Lancer Black 16 X 2 GB 6000 MHz CL30.
Ekran kartı: MSI RTX 4060 8 GB.
Güç kaynağı: Rampage RMP-650-80pb 650W.

Soruna gelecek olursak, sistemi toplayıp kurduktan sonra biraz da YouTube'da önerilmesi üzerine önce BIOS güncellemesi, sonra XMP/EXPO açma işini yaptım. Bir süre CS2, Civilization, Battlefield takıldıktan sonra PC kendiliğinden reset atmaya başladı. Bazen 1 saat bazen 3 saat, oyunda ya da sadece video izlerken bile yapıyor hiçbir uyarı, mavi ekran, hata kodu vermiyordu. Windows günlüklerinde Kernel Power hatası gözüküyordu. Neyse servise götürdüm, ne benim evde yaptığım performans testlerinde ne de serviste hiçbir şey olmuyordu (tabii onlar oturup 1-2 saat CS oynayamayız diyor doğal olarak). Power'dan şüphelenip onu garantiye gönderdik, ben de bu arada bir arkadaşımın aktif kullandığı aynı özelliklerde başka bir Power'ı ödünç alıp onunla denedim yine yaptı, boşa gönderdik dedik. İşin ilginci Rampage bizim Power'ı değiştirmiş yine de. Bende Power'ı takıp biraz daha araştırayım deyince anakartın RAM desteğinin 6400 civarı olmasına karşın işlemcimin desteğinin 5200 olduğunu fark ettim. XMP/EXPO kapattım ve reset atma sorunu ortadan kalktı. Bu durumda iki ihtimal var ya hem benim hem arkadaşımın Power'ı bozuktu ya da /bazı arkadaşlar aynı işlemci ile 6000 MHz da sorunsuz kullanmasına karşın) benim sistemim, işlemcim bu OC işlemine uygun değildi. Ben 4 aydır uğraştığım ve geç fark ettiğim için belki benim gibi birinin işine yarayabilir bu bilgi burada dursun. Belki hala bir şeyleri yanlış yapıyorumdur o ayrı ama herkese bol şans.

@SSVinvo teşekkürler, ama zaten o videodan sonra EXPO açtım. Sanırım anakart ya da işlemci bazlı başka ayarlara ihtiyaç duyuyor benim sistem (voltaj, CL değeri ya da işlemci gücünü OC yapmak gibi bir şey varsa gibi). Tabii Recep Baltaş'ın aynı videosundan bahsediyorsak.
YouTube'da @RecepBaltaş'ın AM5 videosu var neler yapılması gerektiği onu izle düzeldi bende sende de düzelir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı