7600X işlemci sıvı soğutma ile yeterince soğumuyor

Slown

Kilopat
Merhaba arkadaşlar. Ryzen 5 7600X'li bir sistem topladım ve soğutma konusunda sıkıntılarım var. Bu sıvı soğutmayı kullanıyorum.
Kartı ilk alıp testlerini yaptığımda fena ısınmıştı ondan sonra ben de bir video keşfettim ve buradaki ayarları yaptım.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dakika 4:59'daki ayarlar. Lakin çok bir şey değişmedi.
Teknik olarak yanlış yapabileceğim 3 şey var;
1) sıvı soğutmamı doğru monte edemedim. (sıvı soğutmayı doğru monte ettiğimi düşünme sebebim testleri kapattıktan sonra 1.5-2 sn içinde 90 dereceden 55 dereceye tekrar düşüyor.) işlemci, montajda hata varken bu kadar hızlı soğuyacağını düşünmüyorum. Boşta 36 derece çalışıyor.
2) termal macun sıkıntılı. (termal macunda sıkıntı olabilir çünkü sıvı soğutmanın kendi sürdüğü termal macunla monte ettim kendim bir şeyler sürmedim)
3) ayarları doğru yapamadım. (bu konuyu hiç kestiremedim)
Termal macun sıkıntısı şu an gözüme en mantıklı geldiği için Thermal Grizzly macun sipariş ettim 3 gün içinde elime ulaşacak ama ondan önce ne yapabilirim size danışmak için bu konuyu açtım. Aşağıya testle ilgili görseli de koyuyorum şimdiden teşekkür ediyorum.

Screenshot_166.png

(test sırasında arkadaki Gigabyte uygulamasından sıvı soğutmasının %100 çalıştığını teyit ettim.)

Ekleme: Şu an bilgisayarım B650 DS3H-Ryzen 5 7600X-1x16 DDR5 RAM-750W 80+ PSU.
Bilgisayarı dahili GPU + tek kanal RAM ile kullanıyorum suanlık.

Son düzenleme:
Belki dahili GPU da olduğu için gereğinden fazla ısınıyor olabilir işlemci daha fazla çipe abandığın için. Bende de aynı soğutucu var 5600x için kullandığım. Kaliteli bir macun ve Ryzen Master'dan birkaç otomatik Curve ayarlarıyla dengeli bir hal aldı. Üst düzey bir soğutucu olmasa da kaliteli olduğu kesin. Macun olarak kaliteli bir macun kullanıyorsan ve kasanın havalandırması iyiyse eğer biraz daha serin tutabilirsin. Stres testinde çıkan sonucu çoğu zaman gündelik hayatta yaşamak mümkün olmuyor çok hardcore şekilde render vs. almıyorsan.

Ryzen Master denemeni öneririm.

Ben bunu uyguladım. Çok rahat ettim.

Montajı ya da termal macunu yanlış uygulamışsın. 90Watt için 101 derece çok fazla. O yüzden sıvı soğutma bloğunu tekrar kontrol et.

Boştaki sıcaklıkların hiçbir önemi yok.

T6 Ultra kullansan dahi 75-80 derece olması gerekiyor o güç tüketiminde en fazla.

Montajı ya da termal macunu yanlış uygulamışsın. 90Watt için 101 derece çok fazla. O yüzden sıvı soğutma bloğunu tekrar kontrol et.

Boştaki sıcaklıkların hiçbir önemi yok.

T6 Ultra kullansan dahi 75-80 derece olması gerekiyor o güç tüketiminde en fazla.

Kesinlikle montaj yada termal macun hatalı. Stok ayarlar ile yük altında 70 derecelerde seyretmesi lazım.

Hocam ikiniz de yazınca bir dikkatli göz atayım dedim görüntüler şu şekilde;

WhatsApp Image 2023-04-13 at 14.53.40 (1).jpeg

WhatsApp Image 2023-04-13 at 14.53.41.jpeg

Vidaları hafif mi sıkmışım? Ben hafiften ağırlaştıkları an bir çeyrek daha döndürüp bırakmıştım.
Bu fotoğraflardan anlamanız mümkün müdür?
Termal macun konusuna gelirsek Corsairin kendi sıvı soğutucusuna sürdüğü macunla direkt monte ettim hatta onunda fotoğrafı vardı şöyle buyrun:
WhatsApp Image 2023-03-28 at 23.30.36.jpeg

Yani ben sürmedim direkt olduğu gibi monte ettim.
Şimdiden yardımlar için teşekkür ediyorum.

Hocam ikiniz de yazınca bir dikkatli göz atayım dedim görüntüler şu şekilde;

Eki Görüntüle 1738432
Eki Görüntüle 1738434

Vidaları hafif mi sıkmışım? Ben hafiften ağırlaştıkları an bir çeyrek daha döndürüp bırakmıştım.
Bu fotoğraflardan anlamanız mümkün müdür?
Termal macun konusuna gelirsek Corsairin kendi sıvı soğutucusuna sürdüğü macunla direkt monte ettim hatta onunda fotoğrafı vardı şöyle buyrun:
Eki Görüntüle 1738437
Yani ben sürmedim direkt olduğu gibi monte ettim.
Şimdiden yardımlar için teşekkür ediyorum.
Sıvı soğutma bloğundaki macun yetersiz gelebilir ya da taşma yapabilir. O yüzden manuel olarak CPU yüzeyine de sürmen lazım.

Dostum söküp bir kontrol etmende fayda var, jelatinini çıkarmadılar belki de bunlardan çok görüyorum sosyal medya üzerinden unutuluyor genelde ve tabii termal macun yetersiz olabilir. 90 derece olması bu ikisini işaret ediyor, bunlarda hala sorun yok ise soğutucunuz arızalıdır.

Anladım hocam bu macundan sipariş vermiştim bir kaç güne gelir onu tamamen temizleyip bunu sürüp deneyeceğim sağolun.
Macun güzel. Bloğu oturttuktan sonra vidalarını sıkarken sırayla dibine kadar sıkla. Çaprazlı şekilde azar azar sıkarak ilerle 4 5 turda sıkmış olursun tümünü ve bu sayede macun eşit dağılır yüzeye.

Çok dibine kadar da abanma vidalarda. Normal bir güçle daha sıkılamayacak bir kıvama gelmesi yeterli.

Dostum söküp bir kontrol etmende fayda var, jelatinini çıkarmadılar belki de bunlardan çok görüyorum sosyal medya üzerinden unutuluyor genelde ve tabii termal macun yetersiz olabilir. 90 derece olması bu ikisini işaret ediyor, bunlarda hala sorun yok ise soğutucunuz arızalıdır.
Bu arada 3000 RPM pompa hızı olan iyi bir model. Fanları da keza öyle yeterli düzeyde tüm değerleri. Ama kasada radyatörün konumu ve fanların konumunu gösteren bir fotoğraf daha görebilirsek belki o kısımda gözden kaçan bir şey olmuştur.

Macun güzel. Bloğu oturttuktan sonra vidalarını sıkarken sırayla dibine kadar sıkla. Çaprazlı şekilde azar azar sıkarak ilerle 4 5 turda sıkmış olursun tümünü ve bu sayede macun eşit dağılır yüzeye.

Çok dibine kadar da abanma vidalarda. Normal bir güçle daha sıkılamayacak bir kıvama gelmesi yeterli.

Bu arada 3000 RPM pompa hızı olan iyi bir model. Fanları da keza öyle yeterli düzeyde tüm değerleri. Ama kasada radyatörün konumu ve fanların konumunu gösteren bir fotoğraf daha görebilirsek belki o kısımda gözden kaçan bir şey olmuştur.
Bu şekilde hocam kasa. Şuan yan kapağı takılı değil tabi biraz uğraştığım için.
WhatsApp Image 2023-04-13 at 17.48.31.jpeg

Büyük ihtimal sizin ve üstteki arkadaşların dediği gibi montajda bir hatam oldu galiba yeni macun gelince düzeltince düzelir diye umuyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı