8 TB ve üzeri hard disk tavsiyesi

eneserdem

Kilopat
Merhaba. Fotoğraflarımı, müziklerimi, film arşivimi ve dosyalarımı tek bir yerde depolamak için yeni bir hard disk arayışı içerisinde girdim.
Bütçem yaklaşık 10.000₺. Ayrıca güvenlik kamerası için üretilen hard diskler kafamı karıştırdı.
Dikkat etmem gereken noktalar nedir? Tavsiyelerinize açığım.

Güncel.

Son düzenleme:
Merhaba hocam, öncelikle özellikle 3-4TB ve üstü büyük arşivlerde en azından parity içeren bir depolama havuzu kurmanızı şiddetle tavsiye etmekteyim.

Bu bağlamda örneğin depolayacağınız veri miktarı 8TB olacak ise; 1 tane 8TB disk almak yerine 3 adet 4TB disk alıp 2'ye 1 şeklinde 1 adet parity disk içeren bir havuz oluşturmanız harddisklerinizden 1 tanesinin bozulması durumunda bile verilerinizin sağlam kalmasını sağlar.

Fakat bu şekilde bir kullanım senaryosunda 3 tane 4TB disk ile toplam 12TB değil 8TB civarı bir efektif depolama alanı elde edersiniz.

Tabii 2 tane 8TB alıp 1'e 1 şeklinde aynalama yaparak da 8TB civarı depolama alanına sahip bir depolama havuzu oluşturabilirsiniz fakat maddi olarak çok daha pahalıya gelir.

Depolama havuzu oluştururken en fiyat/performans olan seçenek 4 disk ile 3'e 1 oluyor. Böylece 4 diskten herhangi biri bozulursa bozuk diski değiştirip kullanım sağlamaya devam edebiliyorsunuz. Neden 10 disk ile 9'a 1 şeklinde 9 diskin alanını kullanan bir havuz oluşturmayalım diye soracak olursanız bir diskin bozulması durumunu kısaca açıklayayım, neden pratik bir kullanım olmadığı anlaşılır.

Bir adet parity diskinizin olduğu bir depolama havuzunda disklerden birisi herhangi bir sebep ile çalışmaz hale gelirse kullanım yapmaya devam etmek için o diski değiştirmeniz gerekir. Yeni bir disk taktığınızda "resilvering" denen bir işlem başlar.

Bu işlem sırasında sağlam olan disklerden bozulan diske veri aktarımı yapılır. Eğer bu işlem sırasında sağlam disklerden biri daha bozulacak olursa (aktif ve yoğun bir şekilde çalışacakları ve okuma yapacakları için sıkıntılı bir disk var ise bu süreçte bozulması daha olası oluyor.) bütün depolama havuzunuzu kaybedersiniz. Ek olarak disklerin hepsini aynı yerden aynı model ve üretim tarihli alacak olursanız yakın zamanlarda bozulmaları daha olası olur.

Yani bir depolama havuzu kurarken disklerin bozulacağını da göz önüne alıp ona göre önden planlama yapmak gerek. Şaye 10 diskiniz var ise 9'a 1 yerine 8'e 2 şeklinde 2 parity diske sahip bir havuz oluşturmak daha mantıklı olur. Böylece verileriniz 3 disk birden bozulana kadar güvende kalır.

Ek olarak normalde özellikle hareketli parçalara sahip olduğu için HDD alırken ikinci el önerilmez fakat sıfır alıp birkaç ay sonra bozulan ve bütün verilerini kaybeden insanalara birinci elden tanık olduğum için sıfır almanında %100 güvenli olmadığını düşünmekteyim.

1 adet sıfır 8TB sıfır HDD almak yerine 3 adet ikinci el 4TB HDD almak araştırmanıza ve pazarlık becerilerinize bağlı olarak hem daha ucuz hem de daha güvenli olur diye düşünmekteyim.

Şayet bilinçli bir kullanıcıdan teslerini düzgün yaparak alacağınız bir HDD yıllarca kullanılabilmekte. Şu anda 7/24 sunucumda çalışan 6 adet HDD var. Bunların hepsini farklı zamanlarda farklı kişilerden ikinci el olarak aldım. Bu sayede aynı anda yakın zamanlarda bozulmaları daha az olası. Şu ana kadar ikinci el alıp testlerden geçen ve %100 sağlığa ve %100 performansa sahip olan HDD'lerden bozulan olmadı. En eskisini 3 yıl önce aldım ve son 1 yılı aşkın süredir 7/24 çalışıyor. Fakat bozulsa bile yine gidip 2.el almak daha güvenli ve ekonomik olacak.

İkinci el alacak olursanız kargo ile almanızı tavsiye etmiyorum. Kötü paketlemeler sonucu hasarlı varma ihtimali çok oluyor.

Eğer 8TB'dan çok çok daha fazla bir arşiviniz var veya ileride olacak ise 4 adet 10TB disk alıp bunları 3'e 1 şeklinde kullanarak 30TB civarı depolama alanı elde edebilirsiniz. Bu aralar 10TB diskler ikinci el olarak 4k civarına bulunabiliyor.

Hard disk seçimine gelecek olursak sizin dikkat etmeniz gereken en önemli şey verileri nasıl yazdığı olacak cmr (conventional magnetic recording) veya smr (shingled magnetic recording) diskler arasından cmr olanları seçmeniz gerekmekte. Tabii ki siz detaylarını araştırır kendinizde muhakeme edersiniz fakat cmr almanız daha sağlıklı olacaktır. Eğer 8TB ve üstü diskler alacak olursanız çoğunlukla bütün serilerde yüksek kapasiteli diskler zaten cmr oluyor fakat düşük kapasiteli disklerde smr de olabiliyor. Aşağıda verdiğim link üzerinden veya disk üzeritcisinin detaylı bilgiler sayfasından almayı düşündüğünüz modeli kontrol edebilirsiniz.
Link (https://nascompares.com/answer/list-of-wd-cmr-and-smr-hard-drives-hdd/)

Eğer iki diskte CMR ve fiyatları aynı, bir tanesi güvenlik kamerası diski diğeri bireysel kullanım için ise ben güvenlik kamerası diski olanı seçiyorum. Çünkü uzun süreli kullanımlarda daha dayanıklı oluyorlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı