8 yıl kullanılan HDD sağlığı mükemmel çıkabilir mi?

ömer111

Hectopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
toshiba
Bilgisi olanlar yardım ederse sevinirim.
PC satacağım, ben 8 yıllık HDD kesinlikle ölüdür diyordum. Hard Disk Sentinel de test ettiğimde sağlığı mükemmel çıkıyor, bence bunun imkanı yok. Hatalı olabilir mi?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-12-17 124557.png
    140,1 KB · Görüntüleme: 22
  • Ekran görüntüsü 2025-12-17 124540.png
    120,1 KB · Görüntüleme: 22
  • Ekran görüntüsü 2025-12-17 124516.png
    103,6 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleyen: Moderatör:

Normal görünüyor benim Seagate 500 HDD de sağlamdı 10 senelik bilgisayar.

Çıkar bende 12 senelik var hala mükemmel media markt dan almıştım samsung 1TB 5400 RPM SATA 2. sağlık %100 bozulmak nedir bilmedi tık sesi bile yok taş taş.

6 senelik 4TB WD var mükemmel seviyede sağlık %100

Eski HDD'ler daha iyiydi şimdi şu zamanda satılanların çoğu refubrished tamir görmüş modeller. Çabucak bozulabiliyor.

Hata değil teknolojik olarak eksiklik var. Bozuk sektör, motor hatası, okuma/yazma kafa hatası gibi durumlarla karşılaşılmadığı sürece tüm hard diskler için tam sağlıklı yorumu yapılıyor. Kalan ömrünü kestirmenin yolu yok. Hangi programla baktığın da önemli değil. Mesela senin bu baktığın disk ile aynı marka(Western Digital) iki adet taşınabilir HDD var elimde. Birisi 13 diğeri 14 yıllık. Her ikisi de %100 sağlık gösteriyor.

Diskin yıpranmaya başladığını gösteren değerleri ben sana yazayım. Bunlarda sıfırdan farklı bir sayı yoksa her program %100 sağlık gösterecektir. Farklı değer gösterse bile gerçekçi olmayacaktır. Sen sadece bu sayıların düzenli artış göstermesi halinde ölmeye yaklaştığını anlarsın ve değiştirirsin(bilhassa sektör yeniden konumlandırma sayısı düzenli artıyorsa).

5 - Yeniden konumlandırılan sektör sayısı: Ölen sektörler iptal edilir ve yerine yedek sektör havuzundan tahsis edilir.
7 - Okuma/yazma kafası ile alakalı hatalar
10 - Diski çeviren motorla alakalı hatalar
11 - Kalibrasyon hataları
196 - Yeniden konumlandırma işlemleri
197 - Beklemeye alınmış sektörler: Daha önce sorun çıkarmış ama henüz iptal edilmemiş sektörler. Bir dahaki sefere diskin o sektörlerle işlem yapıldığında akıbeti belli olur(düzelirse erişime açılır, düzelmezse iptal edilip yenisi tahsis edilir. Her halükarda bu sayı sıfırlanır).
198 - Düzeltilmemiş sektörler
199 - Veri bütünlüğü hataları: Disk ile onun bağlı olduğu sistem arasındaki aktarım hatalarını gösterir. SATA portu veya kablosu ile alakalı sorunlara işaret eder.
200 - Yazma hatası sayısı: Disk yüzeyi ve kafa ile alakalı sorunlara işaret eder.

Fark ettiysen bunların hepsi sende sıfır. Yani yıpranma ve bozulmaya dair hiç belirti yok. O yüzden %100 sağlık görmeye devam edersin. Kalan ömrünü sana isabetli bir şekilde söyleyecek hiçbir imkan yok. SSD'lerde bile bir hata veya hücre ölümü olmazsa kalan sağlığı firmanın verdiği TBW üzerinden hesaplayıp ona göre kalan sağlık veriyorlar ve genelde sağlık %0 olduğunda(garantisi bittiğinde) sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam ediyorlar. Mesela sen bir M.2 SSD aldın ve firma 800 TBW garanti verdi diyelim. Sen 80 TB veri yazdığından yaklaşık %90 sağlık göstermesi olasıdır. HDD'lerde bu mekanizma dahi yok. Tamamen yukarıda işaret ettiğim hatalardan yorum yapılıyor. Senin diskin eskiliğini çalışma süresi(sıra 9) ve açılıp kapanma sayısı(sıra 12) anlayabiliyoruz. Başka veri yok.

Not: SMART tablosundaki bahsettiğim satırları kendin takip etmek istersen onluk sayı tabanına çevirmeni tavsiye ederim. Ham veriler şu an onaltılık tabanda veriliyor. Tabloya sağ tıklayıp ondalık gösterim seç.

Hocam bu çok teşekkürler ilgilendiğin için merak ettiğim her şeyi yazmışsın. Yalnız benim inanamamamın sebebi benim HDD ses geliyor ve gerçekten 8 yıldır kullandığım için PC bazı programları doğru çalıştırmaya biliyor. HD tune de benchmark yaptırıyorum tam bitmedi ama sorun var bence yani bad sector yapamıyorum 4-5 saat sürecek gibi. Ama aklımda soru kalmadı. Çok teşekkürler.

Normal görünüyor benim Seagate 500 HDD de sağlamdı 10 senelik bilgisayar.

Benim diğer PC'de SSD var 2 yıllık 86 düşmüş inanamadım. Bu %1 bile düşmemiş

Crucial SSD 2 yılda %86 ya düşmüş. Dediğin doğru gerçekten ama bu sağlık programları da tam göstemiyor. HD tune en yakın gibi.

Benim bilgisayarım var bunu satmak istiyorum kimse arkamdan küfür etmesin diye uğraşıyorum. Ben kesinlikle bu HDD ile satmayacağım sizin sayenizde anladım teşekkürler.

'Konu kilitlensin lütfen.'
Dilerseniz.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-12-17 141812.png
    189,5 KB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…