- Makaleler
- 1
Merhaba bisiklet sürmeye başlamak istiyorum. Yol bisikleti almayı düşünüyorum 8000 TL bütçeme göre önerebileceğiniz bir bisiklet var mı?
2.el almak iyi olabilir ama ben pek istemiyorum onun yerine sıfırlara baktım birazda bütçemi arttırırsam birkaç seçenek var. Geotech Air Speed 5 , Salcano XRS077 , Salcano XRS066. En düşük fiyatlılar bunlar hangisi daha mantıklı sizce?Merhaba hocam, bu bütçeyle sıfır bisiklet almak yerine 2. el almanız daha mantıklı olabilir. Sıfırı 30 bin TL olan alüminyum kadro, karbon maşa, deore setli yol bisikletlerini 10 bin TL civarında bulabiliyorsunuz. 2. el bisiklet alırken de tavsiyem imkanınız varsa mutlaka satın almadan önce bisikleti görüp kontrol etmeniz. Jant telleri, vites sistemi, frenler kontrol edilmeli. Bisikletin yaşına göre de zincir uzaması gibi durumlar yaşanıyor, bunu da sorun ve kendiniz inceleyin.
Bisiklete yeni başlayacağınıza göre yol bisikleti kadrolarına alışkın değilsinizdir. Bu yüzden ilk yol bisikletinizi daha az agresif bir kadro yapısı seçerek yapmanız doğru bir tercih olacaktır. Endurance tarzı yol bisikletleri size daha dik bir sürüş açısı sunacağından bisiklete başlangıçta daha uygun bir yol bisikleti türü olacaktır. Her ne kadar Aero yol bisikletleri görünüş olarak çekici olsa da daha agresif yapılıdırlar, manevra kabiliyeti daha düşüktür ve pek de konforlu değillerdir. Bu tür sizi başlangıç seviyesinde zorlayacaktır.
Alacağınız bisikletin kadrosunun alüminyum olmasını tavsiye ederim. Zaten bu fiyat aralığında karbon kadro bulmanız pek olası değildir.
Frenler konusunda da tavsiyem V fren. Yağmurlu havalarda frenlerde biraz performans kaybı yaşıyabilirsiniz ama hafiflik, tamir ve bakım kolaylığı ile sizi bisiklet sporuna ısındıracaktır. Mekanik disk frenden de uzak durmanızı tavsiye ederim. Sporda ilerledikçe bisikletinizi geliştirmek istediğinizde hidrolik disk frenli yol bisikletlerine yönelebilirsiniz. Fakat V fren hâlâ pek çok bisiklette tercih edilen güvenilir ve sağlam bir fren türüdür, bundan kaygınız olmasın.
Bisikleti yokuş çıkmak için de kullanacaksanız (bence mümkünse bir programda yokuş çıkma antremanları da mutlaka olmalı) dişli oranlarını buna göre seçin. İnternette dişli oranlarıyla alakalı daha detaylı yazılar okuyabilirsiniz.
2. el ilanlarını detaylıca incelemenizi tavsiye ederim. Kendi bütçenize uygun alabileceğiniz sıfır bisikletlerden daha performanslı bisikletler bulacaksınızdır. Şu an elle tutulur sıfır yol bisikleti almak için en az 20 bin gözden çıkarmak gerekiyor. Bu parayı verdiğiniz bisikletin de arka vitesi Shimano'nun Tourney seti oluyor.
Bisiklet sporundan soğumamak için doğru bisiklet tercihi çok önemlidir. Fakat bir de tek harcamanızın bisiklet olmadığını unutmayın. Kask, eldiven, gözlük, bisiklet için aydınlatma, yama seti gibi daha farklı harcamalarınız da olacak.
Eğer bisiklet ilanları arasında kalırsanız, merak ettiğiniz farklı bir şey olursa yardım etmekten memnuniyet duyarım.
Keyifli sürüşler!
Salcano XRS077 Hi-ten kadro ve maşa olarak belirtilmiş. Yani çelik kullanılmış. Bu da bisikleti çok ağır hale getirecektir. Salcano XRS077'yi bu yüzden eleyin. Kesinlikle tavsiyem alüminyum kadro almanız yönünde. Salcano XTS066 ve Geotech Air Speed 5 de alüminyum kadro, çelik maşa kullanılmış. Salcano XRS066'da Shimano Tourney ST-A070 vites grubu kullanılmış, Geotech Air Speed 5'te ise Shimano Tourney TZ serisinden kullanılmış. Bu iki set arasından benim tercihim Tourney ST-A070 serisi olacaktır. Tourney TZ'ye göre daha yeni bir vites grubu. Tourney ST-A070 yol bisikletleri için giriş seviyesi vites bileşeni olarak 2012'de çıktı. Tourney TZ ise 2008'de tasarlanmış bir vites. Sonrasında Tourney TZ'yi yol bisikletleri için de RD-TZ500 olarak düzenlediler. Daha önceden Tourmey TZ'yi deneyimlemiştim, tavsiye etmiyorum. Özellikle arka aktarıcının altta küçük çarkı sorun çıkarıyor.2.el almak iyi olabilir ama ben pek istemiyorum onun yerine sıfırlara baktım birazda bütçemi arttırırsam birkaç seçenek var. Geotech Air Speed 5 , Salcano XRS077 , Salcano XRS066. En düşük fiyatlılar bunlar hangisi daha mantıklı sizce?
Teşekkür ederim hocam çok güzel açıklamışsınız. Sıfır aldığımda bile didik didik eden biriyim 2.eli o yüzden tercih etmiyorum içime sinmez diye yoksa dediğiniz gibi fiyatları mantıklı ama bana uymuyor.Salcano XRS077 Hi-ten kadro ve maşa olarak belirtilmiş. Yani çelik kullanılmış. Bu da bisikleti çok ağır hale getirecektir. Salcano XRS077'yi bu yüzden eleyin. Kesinlikle tavsiyem alüminyum kadro almanız yönünde. Salcano XTS066 ve Geotech Air Speed 5 de alüminyum kadro, çelik maşa kullanılmış. Salcano XRS066'da Shimano Tourney ST-A070 vites grubu kullanılmış, Geotech Air Speed 5'te ise Shimano Tourney TZ serisinden kullanılmış. Bu iki set arasından benim tercihim Tourney ST-A070 serisi olacaktır. Tourney TZ'ye göre daha yeni bir vites grubu. Tourney ST-A070 yol bisikletleri için giriş seviyesi vites bileşeni olarak 2012'de çıktı. Tourney TZ ise 2008'de tasarlanmış bir vites. Sonrasında Tourney TZ'yi yol bisikletleri için de RD-TZ500 olarak düzenlediler. Daha önceden Tourmey TZ'yi deneyimlemiştim, tavsiye etmiyorum. Özellikle arka aktarıcının altta küçük çarkı sorun çıkarıyor.
XTS066'nın krank takımı 52/42, Air Speed 5'te ise krank takımı 28/38/48 dişlileri kullanılmış. Rubleleri ikisinde de 14/28. Air Speed 5'in aynakolunda 1. dişlinin 28 olmasından dolayı yokuşları Air Speed 5 ile kolay rahat çıkabilirsiniz. Fakat yüksek hızlarda Salcano'nun 52 dişlisi daha avantajlı olacaktır.
Frenler ikisinde de kaliper fren. Geotech alüminyum diye belirtirken, Salcano malzeme hakkında bir bilgi vermemiş.
Salcano XRS066'da fren kolları Shimano ST-A070 kullanılırken, Geotech'in bisikletinde farklı bir Winzip diye bir markanın kolları kullanılmış.
Ben illaki bu iki bisikletten birini alacak olsaydım Salcano XRS066'yı tercih ederdim. İki bisikletinde eksi ve artılarını düşünerek karar verebilirsiniz.
Ama neden 2. el almak istemiyorsunuz merak ettim, sebebi nedir? Sağlam, güvenilir satıcılardan aldığınızda sorun çıkmayacaktır.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.