8000Hz'in gerçekten bir anlamı var mı?

Riscrane

Decapat
Daha fazla  
1000Hz, 1ms, 8000Hz ise 0.125ms gecikme anlamına geliyor. Bu kadar küçük bir farkı algılamak mümkün mü? Yani bir insan gerçekten 0.875Ms'lik farkı hissedebilir mi? Örneğin, bazı oyuncular yüksek polling Rate'li farelerle daha hassas bir kontrol sağladıklarını söylüyorlar. Ancak bu, plasebo etkisi gibi psikolojik bir durum da olabilir. İnternette yaptığım araştırmalarda ise insanların tepki sürelerinin ortalama 150-200ms civarında olduğunu gördüm. Bu durumda, profesyonel oyuncular olsak bile, bu farkın bir anlamı var mı? Yoksa üreticilerin satış odaklı reklamlarından mı ibaret?

Destekleyen oyun bile yok doğru dürüst.

Hiç kimse hissedemez, zaten gerçek dünya testlerinde 20-22 mslik bir gecikme mevcut, bunu bile hissedemiyoruz. 1000Hz üstü gereksizdir.

Gerçekten 8000Hz var fakat hiçbir anlamı yok, tamamen markaların ürünlerini övecek bir özelliği daha olsun diye yapılmış bir şey.

Bu 144 hz monitör ile 165 hz monitörü karşılaştırmaya benziyor. İki tazeleme hızı için, 2 kare arasında geçen süre farkı 0.9 ms. Yani 165 hz monitörde iki kare arası geçen süre, 144 hz monitördekine göre 0.9 ms daha az. Eğer iki monitör arasındaki farkı hissedebiliyorsanız neden farede de hissetmeyesiniz? Tek başına süre olarak değerlendirdiğinizde çok küçük bir değer olduğu için algılanamaz olarak düşünülüyor fakat toplu ve sıralı şekilde, belirli bir süre içinde gerçekleşen inputların her biri bu gecikmeyi oluşturunca beyin onu algılıyor. Yani placebo olduğunu düşünmüyorum.

Belki tamamen farklı şeylerdir çünkü biri monitör, diğeri fare. Ancak sizin dediğinize göre, bir varsayım üzerinden düşünürsek, düşük Hz'leri, örneğin 30 ile 60 Hz arasında, çok rahat fark edebiliriz. Aynı şekilde 60 ile 144 Hz arasındaki farkı da algılayabiliriz. Ancak sayılar arttıkça, bu farkları hissetmek imkansız hale gelmiyor mu? Mesela, 480 Hz ile 540 Hz arasındaki monitörleri ele alalım. Eğer bunları bir insanın önüne koyup test yapsak, profesyonellerin bile çoğu zaman yanılacağını düşünüyorum. Bu durumda, bahsettiğimiz 1000 Hz veya 8000 Hz gibi değerler çok yüksek yani çok anlamsız kalıyor.

60 hz bir ekranda iki ekran inputu arasındaki marjin ile 30 hz ekrandaki ekrandaki marjinin farkı yaklaşık 17 milisaniye yapıyor. 0.9 ms değerine göre katlarca daha fazla. O yüzden çok daha kolay şekilde anlayabiliyoruz. 1000 hz ve 8000 hz değerlerini ele aldığımızda bu fark 0.875 ms yani kabaca 0.9 ms değerine karşılık geliyor. Bu yüzden 144 ile 165 hz örneğini vermiştim, orada da 0.94 ms'lik bir fark var. 480-540 hz arasında ise bu değer 0.23 ms değerine kadar düşüyor, yani dediğiniz gibi farkı anlamak daha zor. 1000 ile 8000 hz arasındaki farktan da yaklaşık 3.5 kat daha düşük bir değer. Bu yüzden 480-540 arası farkı anlamak daha zor.

Ne kadar hissedilebilir olduğunu düşünsem de 8K hz farenin işlemcide oluşturacağı işlem yükünden ve akabinde sebep olacağı performans kaybından ötürü 1-4K hz arası yenileme hızları ile kullanmak bana daha mantıklı geliyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…