8GB DDR4 RAM 234 TL

2017 ocak ayında dolar kuru günümüzle aynı seviyedeyken 8 GB DDR4 RAM fiyatları 200 TL civarındaydı. Hatta daha da düşük olabiliyordu. O zamanlarda bile yine pahalıydı.
Şimdiyse aynı belleklerin daha dandik modelleri bile 400 liraya zor bulunuyor.

Sorun dolar kuruyla alakalı değil. Tüm dünyada cep telefonu-tablet gibi mobil cihazlar çok yaygınlaştığından ve her birinde doğal olarak RAM kullanıldığından RAM ihtiyacı büyük ölçüde arttı.

2017 ocak ayında dolar kuru günümüzle aynı seviyedeyken 8 GB DDR4 RAM fiyatları 200 TL civarındaydı. Hatta daha da düşük olabiliyordu.
Şimdiyse aynı belleklerin daha dandik modelleri bile 400 liraya zor bulunuyor.

Sorun dolar kuruyla alakalı değil. Tüm dünyada cep telefonu-tablet gibi mobil cihazlar çok yaygınlaştığından ve her birinde doğal olarak RAM kullanıldığından RAM ihtiyacı büyük ölçüde arttı. Eskiden RAM üretiminin tamamına yakını bilgisayarlar için iken şimdi büyük bir kısmı mobil cihazlar için üretiliyor.

Dünya üzerinde RAM üreten sadece 3-5 firma da olunca üretim ihtiyacı zor karşılar hale geliyor.
Durum böyle olunca da firmalar fiyat artırımına gidiyor diye düşünüyorum.
RAM'ler neden böyle birden fırladı? Tamam dolarla birlikte tüm ürünler dalgalanıyor ama RAM'lerde tuhaf bir artış var.

Olayın mobil cihazlarla alakası yok. Bir anda ve ağustos ayında mı telefon kullanımı artışa geçti? Hayır.
DDR4 RAM kullanımı mobil cihazlarda iyice arttığından ve PC DDR4 fiyatları da DDR3'e göre daha da zamlandığından ben kişisel olarak sorunun mobil cihazlardan kaynaklandığını düşünüyorum. Siz de haklı olabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…