8x2 3000MHz 16 CL RAM vs 8x2 3600MHz 18 CL RAM

@LeFeyn 3600 MHz daha mantıklı ancak daha düşük gecikme değerlerine sahip bellekler almanız daha iyi olur.
Şu anda bende 2666MHz CL16 mevcut ama bazı oyunlarda stutter yaşıyorum ve o nedenle ramleri değiştireceğim. Yani en uygun ram hangisi bilemiyorum ama 3600MHz ramlerde CL18 den düşük ram pek yok, olanlar ise çok pahalı. Acaba CL18 bir problem çıkarır mı?

@LeFeyn RAM kaynaklı olduğuna emin misin? 16 GB yeterli aslında. Ayrıca değiştirmeden önce overclock yapmayı deneyin, bakarsınız 3600 görür bellekleriniz. Mesela kullandığım bellek stok halde 2400 MHz CL17 ancak ufak bir overclock ile 3733 MHz CL16 şeklinde kullanıyorum.

Ne yaptıysam bir çözüm bulamadım. Ben de artık şüpheli parçaları değiştirmeye karar verdim yoksa PC'yi parçalama noktasına geldim. OC'dan hiç anlamam açıkçası. Detaylı bir rehber falan da bulamadım. O yüzden muhtemelen beceremem o işleri diye düşünüyorum.

@LeFeyn Güncel bi' rehber yok ancak zor değil. Voltajı 1.35V'a çek, IF'i 1800'e çek, frekansı 3600'e çek ve ölü gecikme değerleriyle başla, 18-22-22-22-42 gibi. Memtest86 ile test et ardından. Her geçişte baştan başlayarak 1 düşür. 18'i 17 yap mesela, 16'da stabilite bozuluyorsa 17'ye geri çekersin. Ardından gelen 2 değeri aynı anda düşür, 21-21 gibi. Sonra 4. (aslında 3.) olan tRP değerine aynısını uygula. Son değer olan tRAS değerini de 42'den 36 gibi değerlere çekersin, zaten aşırı bi' etkisi olduğu söylenemez. Memtest86'da ilk 6 testi yapsan yeterli denemeler sırasında. Her şeyden emin olduktan sonra 11 testi 4 pass gerçekleştirirsin.

Son düzenleme:
Aslında haklısınız, akşam bir deneyeceğim. Olmazsa da zaten yeni bir RAM alacaktım. Denemekte fayda var ancak direkt 3600'e çekince bir problem olur mu?

@LeFeyn Donanımsal hayır, en kötü stabilite sağlayamayabilirsiniz. O zaman da frekans düşürerek veya voltaj vererek çözersiniz durumu. 1.45V-1.5V üzerine çıkmayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…